Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Viikon varrelta - kotimaan talousuutisia lyhyesti



Fortum ostaa Stora-Enson voimaosuudet 11 miljardilla

Fortum ostaa Stora-Enson tehtaiden ulkopuolisen voimaosuuden noin 11 miljardilla markalla. Solmittu esisopimus ei koske Stora-Enson PVO-osakkeita.

Esisopimukseen kuuluu Fortumin mukaan 1 500 megawattia sähköntuotantokapasiteettia Ruotsissa ja Suomessa, alueellista sähkönjakelua Keski-Ruotsissa sekä sähkön myyntisopimuksia Ruotsissa.

Fortum aikoo toteuttaa kaupan pääosin taseen ulkopuolisena rahoitusjärjestelynä. Kauppa on tarkoitus saada päätökseen kevään aikana, mutta se tarvitsee vielä yhtiöiden hallitusten ja kilpailuviranomaisten hyväksynnän.

Stora-Enso kertoi jo elokuussa, että se aikoo myydä Suomessa ja Ruotsissa sijaitsevaa voimalakapasiteettiaan 12 miljardin markan edestä. Yhtiö jättää itselleen vain omat tehdasvoimalansa.


Sonera yhä Internet-liittymien markkinajohtaja

Internetin kotikäyttö on vuoden kuluessa lisääntynyt reippaasti. Kotiliittymien tarjoajien markkinaosuuksissa ei juuri ole tapahtunut muutoksia, ilmenee Suomen Gallup Webin ISP Tracking -selvityksestä.

Kyselyn perusteella Internetin kotikäytön aloitti viime vuoden aikana noin 300 000 uutta yli 15-vuotiasta suomalaista. Yhtä kotiliittymää käyttää keskimäärin vajaat kaksi henkilöä, joten uusia liittymiä lienee hankittu vajaat 150 000.

Yhteensä Internetin kotikäyttöä oli loppuvuoden aikana harrastanut runsaat 1,2 miljoonaa suomalaista. Kaupallisilta operaattoreilta hankittujen liittymien lisäksi käytössä oli myös opiskelu- tai työpaikan kautta saatuja yhteyksiä.

Alan selvä markkinajohtaja on edelleen Sonera, jonka osuus kotiliittymistä nousi marras-joulukuussa 43 prosenttiin. Kakkosena oli Saunalahden Serveri 19 prosentin osuudella ja kolmantena Finnet-yhtiöiden Kolumbus 15 prosentilla.

Soneran ja Saunalahden osuudet olivat likimain samat myös viime vuoden alussa. Sen sijaan Kolumbus on hivenen menettänyt asemiaan. Vasta vuoden verran toiminut NIC Tietoverkot onnistui houkuttelemaan ilmaisliittymillään marras-joulukuussa jo viisi prosenttia Internetin kotikäyttäjistä.

Gallup Webin tiedot perustuvat ISP Tracking -tutkimukseen, jota varten haastatellaan joka viikko puhelimitse 500 hengen valtakunnallisesti edustava otos suomalaisia. Tutkimusta on tehty nyt tasan vuoden ajan.

Gallup Web on Suomen Gallupin Internet-markkinatutkimuksiin erikoistunut tytäryhtiö.


TJ Group aikoo kahdessa vuodessa Euroopan markkinajohtajaksi

Internet-konsultointiyritys TJ Group aloittaa aggressiivisen laajenemisen vaiheen, jonka tavoitteena on Euroopan markkinajohtajuus kahden vuoden kuluessa. Yhtiö julkisti keskiviikkona strategian, jolla se aikoo kiihdyttää kasvunsa yhä voimakkaammaksi.

TJ Group aikoo levittää liiketoimintansa vuoden sisällä Pohjois-, Keski- ja Etelä-Euroopan markkinoille, joihin on tarkoitus laajentua sekä yritysostojen että orgaanisen kasvun kautta.

Koska Keski- ja Etelä-Euroopan Internet-palvelujen markkinat ovat vasta kehittymässä, TJ Group haluaa etabloitua ja kasvattaa liiketoimintaansa alueilla nopeasti. Nykyisin yhtiöllä on toimintaa Pohjoismaissa.

Jo alkaneet kasvupanostukset heikentänevät TJ Groupin suhteellista kannattavuutta, mutta yhtiö uskoo liiketuloksensa pysyvänsä positiivisena. Kasvupanosten TJ Group lupailee tuovan Euroopan markkinajohtajuuden lisäksi pitkäaikaista ja vahvaa liikevaihdon kasvua.


Elektroniikka- ja sähköteollisuuden kasvu jatkui 1999

Elektroniikka- ja sähköteollisuuden kasvulla ei tunnu olevan rajoja. Viime vuonna tuotanto kasvoi parikymmentä prosenttia edellisvuodesta. Sähkö- ja elektroniikkateollisuusliiton (SET) toimitusjohtaja Tapio Forsgrén kertoi, että myös alkaneen vuoden näkymät ovat suotuisat.

- Edessä ei ole suuria mullistavia asioita, jotka heikentäisivät näkymiä, hän sanoi. Tarkempi arvio lähiajan näkymistä on vielä tekeillä.

Liiton maanantaina julkistaman selvityksen mukaan toimialan tuotanto viisinkertaistui 1990-luvulla. Samalla elektroniikka- ja sähköteollisuuden osuus teollisuuden kokonaistuotannosta nousi viidesosaan. Rivakimmat kasvun vuodet ajoittuvat vuosiin 1995-1998.

Tuolloin alalle palkattiin noin 30 000 uutta työntekijää. Viime vuonna uusia työpaikkoja syntyi noin 3 000. Viime vuoden lopussa alalla työskenteli noin 63 000 työntekijää.

Alan vienti kohosi viime vuonna noin 75 miljardiin markkaan. Näin se on suurin yksittäinen vientiala lähes 30 prosentin siivulla. Vuonna 1990 sen osuus oli hiukan päälle 10 prosenttia.


Teknologiayhtiöille tarjotaan uutta tietä USA:n pääomamarkkinoille

Kansainvälisten teknologiayritysten kehittämiseen ja pörssilistautumiseen erikoistunut Primex International on perustanut Euroopan toimintojensa pääkonttorin Helsinkiin. Yhtiön ilmoituksen mukaan toiminta pääsee vauhtiin ensi kuun lopussa.

Primex analysoi uuden teknologian markkinoita ja niillä toimivia pienyrityksiä. Varteenotettavia yrityksiä luvataan puskea eteenpäin kehittämällä niiden liikeideaa, tehostamalla sisäistä toimintaa ja järjestämällä rahoitusta.

Oikeiksi arvioiduille yhtiöille etsitään myös yhteistyökumppaneita. Lopullisena tavoitteena on listata yritys esimerkiksi New Yorkin pörssin teknologialistalle.

Tähän saakka Primex on keskittynyt Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Etelä-Amerikkaan. Suomen ja Pohjois-Euroopan valintaa yhdeksi painopistealueeksi perustellaan sillä, että täältä löytyy edistyksellistä Internetin ja monipuolista langattomien järjestelmien käyttöä. Myös bioteknistä tutkimusta kiitellään.

- Suomi on tulevaisuuden teknologialaboratorio jo nyt. Myös amerikkalaiset sijoittajamme ovat alkaneet ymmärtää pohjoismaisten yhtiöiden kansainväliset mahdollisuudet, selvitti Primexin perustajaosakas, amerikkalainen investointipankkiiri George M. Ecker tiedotteessaan.

Yhtiön laskutus perustuu mm. osakkeiden arvonnousuun.
- Näin kehitykselle tärkeitä kassavaroja ei tarvitse sitoa kansainvälistymis- ja listautumisoperaatioon, yhtiöstä perustellaan.

Koonnut: IA
28.1.2000


Talous-sivulle