Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Valiosta vetäytynyt Kavetvuo Viinasen tilalle

Pohjolan uusi hallitus syntyi äänestyksittä



Työ vakuutusyhtiö Pohjolan alasajamiseksi sai uutta vauhtia, kun kaksi suuromistajaleiriä pääsivät yhteisymmärrykseen yhtiön hallituspaikkojen jaosta. Ratkaisu sinetöitiin tiistaina Pohjolan ylimääräisessä yhtiökokouksessa ilman äänestyksiä.


Uusi hallitus vapautti ensitöikseen pääjohtaja Iiro Viinasen ja varatoimitusjohtaja Pirkko Alitalon tehtävistään.

Uudeksi toimitusjohtajaksi se valitsi vuorineuvos Matti Kavetvuon. Hän jäi jokin aika sitten eläkkeelle Valion pääjohtajan tehtävistä.

Kavetvuo yritti saada Valion maanviljelijäomistajia pohjoismaisen yhteistyön taakse, mutta hanke raukesi.

Metson toimitusjohtajan Heikki Hakalan vetämä hallitus ryhtyy nyt valmistelemaan Pohjolan tulevaisuudensuunnitelmaa. Suomeksi se on, miten Pohjolan liiketoiminta lopetetaan ja miten sen suuri omaisuus jaetaan omistajille.

Hallituksen on määrä julkistaa strategian keskeiset kohdat myöhemmin keväällä. Sen tarkempaa aikataulua Pohjolan hallituksen varapuheenjohtaja OKO:n toimitusjohtaja Mikael Silvennoinen ei suostunut kertomaan. Hän veti ensimmäistä kokousta, koska Hakala oli ulkomailla.

Vakuutusyhtiö Sammon mukaan sen ehdokas uuteen hallitukseen oli Matti Vuoria, joka on energiayhtiö Fortumin hallituksen puheenjohtaja. Kaikki esitykset hallituspaikoista teki toisen omistajaleirin "ykkösmies" eli tel-yhtiö Ilmarisen toimitusjohtaja Kari Puro.


Haasteellinen tehtävä houkutti

Kavetvuo ei suostunut kertomaan, kuka häneen otti yhteyttä, mutta "toimeksianto tuli lyhyellä aikavälillä". Omistajaleireistä ei puolestaan kerrottu, oliko muita hakusessa.

Kavevuo itsekin myönsi, että tehtävä on haasteellinen, mutta juuri se sai hänet ottamaan tehtävän vastaan.
- On suuri haaste katsoa, pystyykö tuloksiin, hän sanoi.

Kavetvuo on toiminut 80-luvun alussa pari vuotta Pohjolan tilintarkastajana ja sen jälkeen kymmenisen vuotta hallintoneuvostossa.

Silvennoisen mukaan valinnassa painoi Kavetvuon laaja-alainen liikealan kokemus erityisesti pörssiyhtiöissä. Vakuutusalan tarkempaa kokemusta löytyy talon sisältä, hän jatkoi.

Kavetvuon mukaan hänen ensimmäinen tehtävänsä on saada luottamukselliset suhteet asiakkaisiin, henkilökuntaan ja kaikkiin omistajiin. Jatkon linjaukset tulevat aikanaan hallituksesta.

Silvennoisen mukaan vasta-aloittaneella hallituksella ei voi olla tietoja, millaisia asiakasmenetyksiä on mahdollisesti tullut.


Henkilöstö toivoo edustajaa hallitukseen

Pohjolan ylimääräinen yhtiökokous oli lähes läpihuutojuttu, ja se oli ohi alle puolessa tunnissa.

Naisääni esitti yhtiön hallituksen puheenjohtajaksi edelleen vuorineuvos Tauno Matomäkeä, mutta koska Matomäen suostumusta ei ollut - eikä hän lupautunut tehtävään kokouksessakaan - esitystä ei otettu edes käsiteltäväksi.

Pohjolan henkilöstöä kokouksessa edustanut Pohjolan toimihenkilöyhdistyksen puheenjohtaja Sirpa Komonen puolestaan toivoi, että hallitukseen saataisiin myös henkilöstön edustaja.

Hän perusteli esitystä muistuttamalla, että henkilöstö on ollut poikkeuksellisen kovilla. Yhtiön alasajossa yhteistyö henkilöstön kanssa olisi hänen mielestään hyvin tärkeää. Hän muistutti, että juuri henkilöstö on linkki epätietoisiin asiakkaisiin.

Komosen esityksen mukaan päätös henkilöstöedustuksesta olisi tehtävä kevään yhtiökokouksessa. Esitys tuli yllätyksenä ainakin suurimmalle omistajaleirille, mutta se luvattiin tukia hallituksessa.


"Yksimielisyys hyvä merkki omistajille"

Pohjolan pienomistajia edustanut Jaakko Rawald tiivisti olevansa yllättynyt suuromistajien yksimielisyydestä kokouksessa.
- Se on erinomainen merkki omistajien kannalta. Muusta en tiedä, hän summasi.

Silvennoinen kertoi, että yhtiön hallitus päätti myöhentää kuukaudella tulostiedotusta viime vuodelta saadakseen aikaa perehtyä yhtiön tilaan. Tilinpäätöstiedote annetaan nyt 15. maaliskuuta.

Muut Pohjolan hallitukseen valitut ovat UPM-Kymmenen varatoimitusjohtaja Martin Granholm, tel-yhtiö Ilmarisen sijoitusjohtaja Eero Heliövaara, Huhtamäki Van Leerin talousjohtaja Timo Salonen ja henkiyhtiö Suomen hallituksen puheenjohtaja Oiva Savela. Savela on ainoa, joka jatkaa vanhasta hallituksesta.

Ilmarisen, Suomen ja osuuspankkiryhmän muodostamalla liitolla on noin 42 prosenttia Pohjolan äänistä ja Sampo-Leonialla noin 35 prosenttia.

STT-IA
2.2.2000


Talous -sivulle