Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







EU ajaa edelleen laajaa neuvottelukierrosta

Moore yrittää koota sirpaleita Seattlen jälkeen



Maailman kauppajärjestön WTO:n pääjohtaja Mike Moore on joulukuussa Seattlessa epäonnistuneen WTO:n ministerikokouksen jälkeen yrittänyt "koota kokoon sirpaleita" uusien neuvottelujen pohjaksi, kertoi WTO:n tiedotusjohtaja Keith Rockwell tiistaina Genevessä.


Moore on määrittänyt neljä tärkeintä asiaryhmää, "jotka kaipaavat välittömiä toimia". Samalla hän on kerännyt näkemyksiä siitä, miten WTO:n neuvottelujen takalukko saataisiin puretuksi ja keskustelut uudelleen käyntiin, sanoi Rockwell.

- Tavoitteena ei ole lähiviikkojen aikana saada aikaan mitään päätöksiä, vaan luoda pohjaa tulevia neuvotteluja varten, Rockwell sanoi.

Moore on joulukuun alussa erimielisyyksiin kaatuneen WTO:n kokouksen jälkeen tunnustellut jatkomahdollisuuksia keskusteluissaan Washingtonissa, New Yorkissa, Tokiossa, Brysselissä ja Intiassa.

- Tällä hetkellä, kun osapuolten näkemykset ovat mitä ne ovat, ei riittäviä edellytyksiä uuden neuvottelukierroksen käynnistämiselle ole, sanoi Rockwell.

Ensin tarvitaan luottamusta lisääviä toimia, jotta neuvottelukoneisto saadaan käyntiin. Sen jälkeen asiat voivat täsmentyä WTO:n osapuolten keskusteluissa, Rockwell totesi.

WTO:n neuvosto arvioi kauppaneuvottelujen vaikeaa neuvottelutilannetta ensimmäisen kerran istunnossaan helmikuun toisen viikon alussa. Neuvottelutilanne oli neuvoston työjärjestyksessä heti Seattlen jälkeen pidetyssä kokouksessa, mutta keskustelut lykättiin helmikuuhun.

Seattlen ministerikokous kaatui WTO:n 135 jäsenmaan erimielisyyksiin uuden kauppaneuvottelukierroksen laajuudesta ja muodosta. Kokouksen jälkeen kuluneiden vajaan kahden kuukauden aikana eri maiden näkemykset eivät ole lähentyneet, kuten Rockwellkin totesi.


Monet sopimukset jääneet toteutumatta

Pikaista ratkaisua vaativat ongelmat liittyvät aiemmin tehtyjen vanhojen sopimusten voimaan saattamiseen kaikissa WTO:n jäsenmaissa, sillä niiden takarajat on jo ylitetty.

Monet kehitysmaat ovat jättäneet toteuttamatta sekä investointeihin että henkisen omaisuuden suojaan liittyviä edellisen Uruguayn kierroksen sopimuksia.

WTO:n jäsenmaiden pitäisi päättää, miten ratkaista tehtyjen sopimusten voimaansaattamisen muodostama ongelma.

Maat, jotka eivät vuoden vaihteeseen mennessä saattaneet voimaan aiempia sopimuksia, voidaan haastaa WTO:n riitojen ratkaisuun sopimusten rikkomisesta. Toistaiseksi "epävirallinen herrasmiessopimus" on estänyt tämän, mutta kukaan ei tiedä kuinka kauan tilanne pysyy avoimena.

Lisäksi Moore etsii Rockwellin mukaan ratkaisuja kehitysmaiden aseman parantamiseksi, sovittujen neuvottelujen edistämiseksi eli niin sanotun "sisäänrakennetun asialistan" toteuttamiseksi ja WTO:n toiminnan uudistamiseksi.

Uruguayn kierroksen sopimukset edellyttivät, että maataloutta ja palveluja koskevat neuvottelut aloitetaan vuoden 2000 alkuun mennessä.

Moore on kerännyt näkemyksiä siitä, miten sovittujen neuvottelujen kanssa tulisi menetellä. Hän on samalla pyrkinyt etsimään keinoja vähiten kehittyneiden maiden aseman parantamiseksi.

Rockwellin mukaan on ilmeistä, ettei aiemmin tavoitteena olleesta kaikkien tullien poistamisesta vähiten kehittyneiltä mailta pystytä sopimaan. Suurten kaupparyhmien, Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen syvien erimielisyyksien lisäksi Seattlen kokous kaatui monien kehitysmaiden tyytymättömyyteen ja haluttomuuteen uuden kierroksen aloittamiseen.

Se kohdistui sekä WTO:n neuvottelujärjestelmän toimintaan että kehitysmaille tarjottuihin myönnytyksiin.

Kehitysmaat pohtivat kauppapoliittisia tavoitteitaan seuraavan kerran YK:n kauppa- ja kehityskongressin UNCTAD:n kymmenennessä konferenssissa Bangkokissa. Thaimaassa kolmen viikon kuluttua alkavassa konferenssissa ovat keskeisenä asiana globalisaatio ja tilanne WTO:n kauppaneuvotteluissa.


Yhteydet kehitysmaihin EU:lle tärkeät

EU pyrkii ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasin mukaan edelleen yhtenäiseen ja kattavaan neuvottelukierrokseen.

- EU:n lähtökohtana on edelleen laajan kierroksen perustavoite. Samoin pätevät Suomen puheenjohtajakaudella sovitut EU:n tavoitteet eri asiakysymyksistä, sanoi Sasi ulkoministeriön aamukahvitilaisuudessa tiistaina.

EU pyrkii Sasin mukaan kehittämään yhteyksiä erityisesti kehitysmaihin ja esittelemään niille omia tavoitteitaan. Muita osapuolia pyritään taivuttamaan uuden kierroksen taakse eri tapaamisten ja kokousten yhteydessä.

Keskustelua kehitysmaiden kanssa tarvitaan Sasin mukaan mm. investointien ja kilpailun osalta.

- Kehitysmaiden implementaatio-ongelmiin tartutaan tapaus kerrallaan. EU tekee selvän eron niiden asioiden välillä, jotka voidaan hoitaa nykysopimusten artiklojen sallimissa puitteissa ja niiden, jotka edellyttävät uusia neuvotteluja, totesi Sasi.

STT-MH
28.1.2000


Talous -sivulle