Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







EU poistaa kokonaan tullit köyhimmiltä mailta



Euroopan unionin komissio ehdottaa maailman köyhimmistä maista unioniin suuntautuvan viennin vapauttamista kaikista tulleista ja kiintiöistä.


Komission ehdotuksen mukaan maailman 48 köyhimmän maan vienti Euroopan unioniin vapautettaisiin kokonaan lukuun ottamatta asevientiä, joka jätetään vapaakaupan ulkopuolelle "ilmeisistä syistä".

Kauppakomissaari Pascal Lamyn mukaan köyhimpien maiden jäljellä olevat tullit ja kiintiöt esitetään poistettavaksi heti. Poikkeuksen muodostaisivat banaanit, sokeri ja riisi. Niiden kauppa vapautettaisiin ehdotuksen mukaan asteittain kolmen vuoden kuluessa.

Lamyn mukaan komissio toivoo, että EU:n neuvosto ja parlamentti päättäisivät jäljellä olevien kaupan esteiden poistamisesta mahdollisimman nopeasti. Hän kehotti samalla muita kehittyneitä maita avaamaan markkinansa samalla tavoin.

- Köyhimpien maiden markkinoille pääsyn helpottamisesta ja syrjäytymisen estämisestä on puhuttu paljon. Puhe ei maksa mitään. On aika ryhtyä sanoista tekoihin. Se merkitsee kaiken kaupan avaamista kaikille köyhimmille maille, sanoi Lamy.

Euroopan unioni on maailman köyhimpien kehitysmaiden suurin kauppakumppani. Vuonna 1998 maailman 48 köyhimmän kehitysmaan viennin arvo oli 15,5 miljardia euroa. EU:n osuus niiden viennistä oli 56 prosenttia eli 8,7 miljardia euroa.

Köyhimpien maiden vienti Yhdysvaltoihin oli 5,6 miljardia euroa eli 36 prosentia niiden koko viennistä. Vienti Japaniin oli 942 miljoonaa euroa ja Kanadaan 244 miljoonaa euroa.


Köyhimmät maat Afrikassa ja Aasiassa

YK:n luokituksen mukaisia vähiten kehittyneitä maita (LDC) eli maailman köyhimpiä maita on yhteensä 48. Niistä 39 on niin sanottuja APC-maita, joihin Euroopan unionilla on erityissuhde. Tullit ja kiintiöt poistetaan ehdotukset mukaan kaikilta näiltä mailta.

APC-maat ovat Sudan, Mauritania, Mali, Burkina Faso, Niger, Tshad, Kap Verde, Gambia, Guinea-Bissau, Guinea, Sierra Leone, Liberia, Togo, Benin, Keski-Afrikan tasavalta, Sao Tomé ja Principe, Kongon demokraattinen tasavalta, Ruanda, Burundi, Angola, Etiopia, Eritrea, Djibouti, Somalia, Uganda, Tansania, Mosambik, Madagaskar, Komorit, Sambia, Malawi Lesotho, Haiti, Salomonsaaret, Tuvalu, Kiribati, Vanuatu ja Samoa.

Muut vähiten kehittyneet maat ovat Jemen, Afganistan, Bangladesh, Malediivit, Nepal, Bhutan, Myanmar, Laos ja Kambodza.

Euroopan unioni ehdotti köyhimpien maiden kaupan esteiden poistamista jo ennen Maailman kauppajärjestön viime vuoden lopussa pidettyä Seattlen kokousta.

Kehitysmaiden auttamiseksi oli tarkoitus poistaa köyhimpien maiden tullit ja nopeuttaa tekstiilikaupan esteiden purkamista. Teollisuusmaat eivät päässeet tästäkään yksimielisyyteen, koska Yhdysvallat ja Kanada vastustivat esitystä.


Mukana myös herkkiä aloja

Komission ehdotus menee pitemmälle kuin yksikään aiempi esitys markkinoiden avaamisesta köyhimmille maille. Se kattaa kaiken kaupan paitsi aseita. Tullit ja kiintiöt poistettaisiin ehdotuksen mukaan vielä niiltä 919 tullinimikkeeltä, joiden kauppa rajoitetaan.

Ehdotuksen toteuttamisen jälkeen köyhimmät maat pääsevät täysin vapaasti Euroopan unionin markkinoille. Vapaan kaupan ulkopuolelle jätetään 25 asekaupan tullinimikettä.

- Ehdotus kattaa monia tuotteita, joita ei korkean rajasuojan vuoksi tällä hetkellä tuoda lainkaan unioniin. Jotkut nimikkeistä ovat melko herkkiä. Komissio on kuitenkin sitä mieltä, ettei ole mielekästä vaatia myönnytyksiä muista tuotteista, joita köyhimmät maat eivät voi viedä. Nyt on tehtävä todella vaikuttava ratkaisu, Lamy sanoi.

Komissio ymmärtää Lamyn mukaan hyvin, ettei pelkkä vapaa markkinoille pääsy riitä auttamaan köyhimpiä maita hyötymään vapaakaupasta. Niitä on samaan aikaan autettava rakentamaan vientikapasiteettia.

EU on hänen mukaansa sitoutunut jatkamaan teknisen ja taloudellisen avun antamista sitä varten. Komissio toivoo aloitteen rohkaisevan köyhimpiä kehitysmaita omaksumaan laaja-alaisesti politiikan, joka auttaa niitä elpymään ja kehittymään.

STT-IKK
29.9.2000


Talous -sivulle