Haluatko syödä siirtogeenistä ruokaa?
Joitakin vuosia sitten 12 000 amerikkalaiselta kysyttiin, haluatko syödä siirtogeenistä ruokaa. Vastaus oli odotettu. Lähes kaikki kauhistelivat, että no en.
Kuitenkin samat amerikkalaiset ja myös me suomalaiset olemme syöneet
ainakin 300 vuotta siirtogeenistä ruokaa. Tästä esimerkkinä käy vaikka
peruna. Ei kotoinen perunamme suinkaan ole Perun Andeilla kasvavaa
villiperunaa, vaan jalostettua perunaa. Jalostus on geenien siirtoa.
Professori Mart Saarma kertoo, että Euroopassa kuolee noin 10 000 ihmistä
vuosittain elintarvikemyrkytyksiin, mutta geenitekniikan seurauksena ei
tiedetä kenenkään kuolleen.
Biotekniikan instituuttia Viikin tiedepuistossa johtava Saarma kuvailee
perunaesimerkillä niitä asenteita, joita tiedemaailma kohtaa
tutkimustyössään.
Amerikkalaiskyselyllä oli merkitystä, sillä siihen nojaten geenimuunnellut
elintarvikkeet halutaan kieltää.
Virolaissyntyinen Saarma on tehnyt tunnustettua tutkimustyötä Suomessa
kymmenisen vuotta.
Yksi läpimurto tapahtui viime keväänä hänen tutkimusryhmänsä löydettyä
viestimolekyylin, jonka toiminnan avulla saadaan uutta tietoa
hermokuolemasta, munuaisten erilaistumisesta sekä siittiötuotannosta.
Keksinnöillä on suuri merkitys uusien lääkehoitojen kehittämisessä
hermoston rappeutumistaudeissa kuten Alzheimerin ja Parkinsonin taudit,
munuaisten epämuodostumissa ja miehen hedelmättömyydessä.
- Daameille voi olla mielenkiintoista tietää, että kyllä se miesten
ehkäisypillerikin alkaa olla mahdollinen, Saarma kertoo.
Itse tutkimustyö on tietenkin suurin ponnistus, mutta Saarman mukaan tänä
päivänä on hyvin tärkeätä osata suojata keksintö patenteilla ja solmia
tutkimussopimuksia lääketehtaiden kanssa, jotta uutta tietoa mahdollisimman
pian voidaan hyödyntää ihmisten hoidossa.
Saarman mielestä erityinen biobusiness -koulu Viikissä olisi tässä mielessä
erittäin tervetullut.
MARGIT HARA
29.9.2000
Kotimaa -sivulle
|