Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







EU-komissio haluaa kotietsintäluvan kartelliepäilyissä



EU:n komissio haluaa lupaa kotietsintöihin, kun se epäilee yrityksen sekaantuneen kartelliin. Tällöin tutkinta ulotettaisiin myös työntekijöiden koteihin.


Vaatimus liittyy kilpailusääntöjen uudistusesitykseen, joka esiteltiin keskiviikkona.

EU:n kilpailukomissaari Mario Montin mukaan kotietsintä on tarpeen, koska yhä useimmat yritykset vaativat työntekijöitään viemään arkaluontoiset asiapaperit koteihinsa.

Komission tutkijoille vaaditaan myös oikeutta yhtiön "sinetöimiseksi" tutkinnan aikana. Tämä tarkoittaa mm. sitä, että yhtäkään paperia tai tietokoneen tiedostoa ei saa siirtää tai muuttaa.

Kilpailulainsäädännön uudistusta koskevassa esityksessä komissio on jakamassa vastuuta tutkinta- ja päätösvaltaa jäsenmaille. Tämä ei koske kuitenkaan valtionavun ja fuusiotapausten valvontaa.

Komissaari Montin mukaan yritysmaailmassa on tonneittain sopimuksia, joista suurin osa on vähemmän merkityksellisiä.

- Tärkeintä olisi keskittyä yhteisön kannalta vaarallisimpiin tapauksiin, joista ei raportoida, Monti sanoi viitaten mm. kartelleihin.

Keskeinen muutos nykykäytäntöön esityksessä on se, että kansallisilla kilpailuviranomaisilla ja oikeusistuimilla on roolinsa prosessissa. Montin mukaan tämä ei tarkoita kilpailuasioiden siirtoa takaisin jäsenmaille.

- Tämä ei saa missään tapauksessa johtaa kilpailupolitiikan kansallistamiseen, Monti korosti. Uudistuksella komissio haluaa, että kansalliset viranomaiset tutkisivat pienimpiä tapauksia ja ottaisivat myös vastuuta päätöksenteosta.

- Komissio haluaa päästä eroon sälästä, jonka vaikutus aika rajallinen, mutta ne sisältyvät kuitenkin kilpailulainsäädäntöön, nimettömänä pysynyt EU-virkamies kommentoi.

Vaikeaa voi olla varmistaa, että kilpailusääntöjä sovelletaan samalla tavalla kaikissa jäsenmaissa.
- Tämä voi johtaa 15 erilaiseen soveltamiskulttuuriin, EU-virkamies epäilee.

Juridisesti hankalaa voi olla myös kansallisten viranomaisten tekemät päätökset, joista valitetaan myöhemmin komissiolle.

STT-IA
29.9.2000


Ulkomaat -sivulle