Luomutahot yhteistyöhön uudelta pohjalta
Luomukotieläintuotannon valvonta uusine ohjeineen ja haasteineen siirtyi elokuussa viljelijöitä edustavalta Luomuliitolta viranomaisvalvontaan Kasvintuotannon tarkastuskeskuksen (KTTK) siementarkastusosaston yhteyteen Loimaalle.
KTTK:n roolia ja tehtävää tarkastuskeskuksen ylitarkastaja Sampsa Heinonen luonnehtii lähinnä katsastusasemaksi, ei poliisilaitokseksi.
Luomuliiton puheenjohtaja, strategiatyöryhmän jäsen ja
erikoisviljelyneuvoja Esa Partanen toteaa Luomuliiton jäsenjärjestöineen
olevan ainut yksityisen luomuviljelijän ääntä välittävä organisaatio.
Valvontatehtävien päätyttyä liitto voi Partasen mukaan perusteellisemmin
suuntautua toisaalta erikoisneuvontajärjestöksi, toisaalta
luomuviljelijöiden tasa-arvoa huomioivaan tukijärjestelmien kehittämiseen
sekä edunvalvontatehtäviin yhdessä MTK:n kanssa.
Asiantuntemus yhteiskäyttöön
EU:n maatalouselimissä poliitikot ja virkamiehet korostavat
luomuviljelyjärjestöjen, -jalostajien ja muiden kentän toimijoiden sekä
hallinnon ja lainsäätäjien aktiivista vuorovaikutusta.
Tällä tähdätään
siihen, että parhaan käytännön asiantuntemuksen ja taitotiedon on oltava
ohjeiden ja tukien suuntaamisen pohjana.
Suomessa eri luomutahoilla on nyt otolliset mahdollisuudet vaikuttaa alan
kehitykseen luomustrategiatyöryhmässä, painottaa maa- ja
metsätalousministeriön ylitarkastaja Tero Tolonen.
Tolosen johtama 15
osapuolta edustava luomustrategiatyöryhmä selvittää kuluvan vuoden loppuun
mennessä luomutuotannon vahvuuksia ja yksityiskohtaisempia
kehittämistarpeita toimenpide-ehdotuksineen.
Maatalouden ympäristötukijärjestelmän puitteissa valtio on varautunut
luomualan vuotuiseen 10 000 hehtaarin kasvuun vuonna 2006 päättyvän
ohjelmakauden loppuun asti. Tällä hetkellä luomussa on noin 116 000
hehtaaria peltoa.
Luomuliitossa katsotaan, että luomualan kasvua ei tule
rajoittaa ahtaasti ympäristötuen rajaamiin hehtaarimääriin, vaan suoda
sille täydet edellytykset kasvaa markkinoiden ja kuluttajakysynnän imussa.
Valmiiden luomutuotteiden markkinoinnin edistäjänä kuluttajien ja kaupan
suuntaan Partanen pitää Finfood LUOMUa sitoutumattomuutensa vuoksi
sopivimpana mahdollisena toimijana.
Luomuliiton roolin markkinoinnin
edistämisketjussa hän näkee tarpeellisena painottua viljelijöiden ja
jatkojalostajien ammattitaidon ja tuotanto-ohjeiden kehittämiseen
kuluttajien pysyvän luottamuksen ylläpitämiseksi.
Tuottajahinta ratkaiseva myös luomuviljelijöille
MTK:ssa kannetaan huolta luomutuotannon alhaisesta tuottajahinnasta, joka
kaupan hyllyllä usein näyttää kasvavan moninkertaiseksi kuluttajalle.
MTK:n markkinaorganisaatioryhmän johtaja Juha Ruippo toteaa, että
markkinoiden on hinnoittelussa tunnettava vastuunsa myös viljelijöiden
jatkomahdollisuuksia ajatellen.
Sen ohittaminen on hänen mielestään
markkinoiden taholta väärä signaali, joka vesittää suomalaisen luomun
tulevaisuutta.
Kotieläintuotannon tiukentuneet luomuehdot edellyttävät merkittäviä
investointeja monille tiloille, Ruippo korostaa. Kaiken lisäksi suuri osa
tuotetusta maidosta ja lihasta joudutaan myymään tavanomaisten tuotteiden
markkinoille ilman minkäänlaista luomulisää.
- Investoinnit eivät nykyisin tuotehinnoin ole kannattavia ilman tuntuvia
tukia. Monilla tiloilla investoinnit nähdään nykyisillä eväillä
uhkarohkeiksi, Ruippo muistuttaa.
Luomuhyväksytty peltoala kasvoi yli 16 000 hehtaaria
Luomuhyväksytty peltoala kasvoi ennakkotietojen mukaan viime vuodesta 16 100
hehtaarilla ja on nyt 116 200 hehtaaria. Kokonaisluomuala on lähes 145 900
hehtaaria, kun mukaan lasketaan siirtymävaiheessa olevat 29 700 hehtaaria.
Harvenevien maatilojen Suomessa luomutiloja on tänä vuonna 67 enemmän kuin viime
vuonna eli kaikkiaan 5 260 tilaa, ilmenee KTTK:n tuoreista tilastoista.
Kuluvan vuoden virallisia ennakkosatoarvioita luomulle odotellaan edelleen.
Maaseutukeskuksista saatujen yleisarvioiden mukaan viljoista saadaan sekä
laadullisesti että määrällisesti hyvä tai kohtuullinen sato.
Finfood LUOMUn viime keväänä julkaisema selvitys markkinoiden nykytilasta ja
tulevaisuuden haasteista osoittaa, että luomuvalikoima on viime vuosina laajentunut
voimakkaasti.
Kotimainen tarjonta kuvastaa Suomen luomutuotannon
viljapainotteisuutta. Puurohiutaleet, jauhot, tuoreet ruokaleivät, peruna, juurekset,
sipulit ja tomaatit edustavat laajinta valikoimaa kaupoissa. Nestemäiset
maitovalmisteet ja juustot ovat lisääntyneet kohtuullisesti.
Puutteellisimman luomuvalikoiman listaan kuuluvat edelleen voi, margariini, liha ja
lihatuotteet. Varsin vähäistä tarjonta on niin ikään keksi-, korppu-, rinkeli-,
leivonnais- ja murohyllyissä sekä marja- ja erikoisvihannestuotteissa.
Soukalla
valikoimassa ovat myös luomueinekset, jäätelö, makeiset, jälkiruuat, marjahillot ja
-mehut sekä olut.
Luomutuotteiden kokonaismarkkinoista ei ole tarkkaa tietoa, mutta karkean
tämänvuotisen arvion mukaan luomu haukkaa noin 500 miljoonaa markkaa eli noin
yhden prosentin elintarvikkeiden kokonaismyynnistä.
Suomessa luomutuotteiden
markkinaosuudet ovat pieniä. Esimerkiksi maidosta luomumaidon osuus Suomessa on
0,9 prosenttia, Tanskassa 21, ja jauhoista Suomessa 2,6 prosenttia, kun Tanskassa
päästään 12-19 prosenttiin jauhotuotteista riippuen.
Hintojen vaihtelu hillitsee kysyntää
Luomun kysyntä kasvaa, mutta Suomessa kuluttajien ostohalukkuutta näyttää
kuitenkin rajoittavan hyvin vaihteleva hintataso samojenkin tuotteiden osalta eri
kaupoissa. Tutkimustiedon mukaan kuluttajat ovat valmiita maksamaan 9-25
prosenttia kalliimman hinnan luomutuotteista.
Kuluttajaviraston viime vuoden hintaseurannan mukaan luomun hintaero
tavanomaisiin tuotteisiin verrattuna vaihteli 7-214 prosenttiin. Osa kaupoista näyttää
hinnoittelevan luomutuotteet asiakkaidensa ostopäätösten ulkopuolelle.
FF-IA
29.9.2000
Talous -sivulle
|