Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Viikon varrelta - ulkomaisia talousuutisia lyhyesti



Kiinan WTO-neuvottelut juuttuneet paikalleen

Neuvottelut Kiinan liittymissopimuksesta Maailman kauppajärjestöön ovat WTO:n Kiinan neuvotteluryhmän puheenjohtajan, suurlähettiläs Pierre-Louis Girardin mukaan juuttuneet paikoilleen.

Girard sanoi torstaina Genevessä työryhmän kokouksen jälkeen, että neuvottelujen jatkamiseksi tarvitaan korkean tason poliittisia päätöksiä.

Kiinan pääneuvottelijan mukaan neuvottelut eivät ole lukkiutuneet. Girard sanoi kuitenkin julkisuuteen antamassaan lausunnossa, että tarvitaan "perustavanlaatuista uudelleenarviointia pääkaupungeissa" ennen kuin neuvotteluja voidaan jatkaa myöhemmin tänä vuonna.

Kiina on käytännössä tehnyt WTO:n jäsenyyden edellyttämät kahdenväliset sopimukset markkinoille pääsystä kauppakumppaniensa kanssa. Vain Meksikon sopimus on yhä auki.

Kiina ei kuitenkaan pääse kauppajärjestön jäseneksi, ennen kuin virallinen liittymissopimus hyväksytään WTO:n päämajassa Genevessä käytävissä neuvotteluissa.
- Me olemme määritelleet selkeästi jäljellä olevat herkät ja vaikeat kysymykset, joissa on kiireellisesti päästävä sopimukseen.

- Läpimurto on mahdollinen vain pääkaupungeissa tehtävän perustavanlaatuisen uudelleenarvioinnin jälkeen ja kun Geneven neuvottelijoille annetaan poliittiset ohjeet saattaa neuvottelut päätökseen, sanoi Girard.

Kiinan pääneuvottelija Long Yongtu sanoi aiemmin viikolla, että neuvottelut etenevät ja kiisti niiden juuttumisen paikoilleen. Hän vähätteli tuolloin Yhdysvaltain kauppaedustajan Charlene Barshefskyn pyyntöä saada tavata Kiinan pääministeri Zhu Rongji WTO-neuvottelujen tilanteesta keskustelemista varten.

Girardin mukaan työryhmän keskusteluissa esiin nousseet erimielisyydet ovat vakavia.
- Me emme puhu muotoiluongelmista. Suuri osa avoimista kysymyksistä liittyy siihen, miten Kiinan sitoumukset toteutetaan WTO:n sääntöjen mukaisesti, sanoi Girard.

Työryhmän seuraava kokous oli alun perin suunniteltu pidettäväksi lokakuun lopulla tai marraskuun alussa, mikäli edistystä olisi tapahtunut.

Girardin mukaan seuraavan neuvottelukierroksen "on oltava asiallisesti ja lopputuloksiltaan oleellisesti erilainen" kuin torstaina päättynyt neuvottelukierros.


Puola ja EU sopivat maatalouskaupasta

EU ja Puola ovat pitkien neuvottelujen jälkeen päässeet sopuun maataloustuotteiden kaupan vapauttamisesta. Sopimus merkitsee, että suurin osa maataloustuotteiden kaupasta vapautetaan tulleista.

Puolan maataloustuotteiden viennistä kolme neljännestä pääsee vastedes tulleitta EU-markkinoille. EU saa vastavuoroisesti paremmat vientimahdollisuudet Puolan markkinoille. Viime vuonna Puola korotti useiden EU-maiden maataloustuotteiden tulleja.

Laajentumisesta vastaava komissaari Günter Verheugen kiitteli neuvottelutulosta ja arvioi sen helpottavan Puolan jäsenyysneuvotteluja maatalouspolitiikasta.

Sopimus koskee lähes kaikkia hedelmiä ja vihanneksia, sian-, naudan- ja siipikarjan lihaa, juustoja, voita, maitojauhetta ja vehnää. Neuvotteluja kaupan vapauttamisesta käytiin puolitoista vuotta.


Venäjä ei liitykään OPEC:iin

Venäjä ei aiokaan liittyä öljyntuottajamaiden kartelliin OPEC:iin. Moskovan energiaministeri Alexander Gavrin painotti tiistaina Venezuelan Caracasissa järjestön huippukokouksen alla, että Venäjä pitää täysin riittävänä nykyistä yhteistyötään OPEC-maiden kanssa.

Keskustelu Venäjän mahdollisesta liittymisestä öljymaiden kartelliin lähti liikkeelle elokuussa, kun OPEC:in puheenjohtajamaan Venezuelan presidentti Hugo Chavez antoi ymmärtää asian olevan suunnitteilla.

Vuonna 1960 perustettuun OPEC:iin on tähän mennessä liittynyt 11 valtiota. Öljynviejämaiden järjestöön kuuluvat Saudi Arabia, Algeria, Arabiemiirikunnat, Indonesia, Irak, Iran, Kuwait, Libya, Nigeria, Qatar ja Venezuela.


Öljynetsintää Itämerellä

Norjalaiset voivat tulla mukaan kilpailuun Itämeren öljynetsintäluvista. Latvian talousministeri Aigars Kalvitis kertoi tavattuaan Norjan öljy- ja energiaministerin Bergenisssä, että norjalaiset ovat kiinnostuneita tulemaan mukaan Latvian merialueilla tapahtuvaan öljynetsintään.

Kalvitisin mukaan Latvia jatkaa mielellään neuvotteluja norjalaisten kanssa, koska Norjalla on vuosikymmenten kokemus sekä öljynetsinnästä että kaasukenttien hyödyntämisestä.

Norjalaiset suunnittelevat myös parhaillaan kaasujohtoa Norjan ja Puolan välille. Näiden neuvottelujen tulokset vaikuttavat kaikkiin Baltian maihin, Kalvitis sanoi. Hänen mukaansa ne saadaan päätökseen vielä tämän vuoden aikana.

Koonnut: IA
29.9.2000


Talous-sivulle