Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Keskipitkällä aikavälillä raakaöljyn hinta laskee

OECD: Korkea öljyn hinta hidastaisi teollisuusmaiden kasvua



Raakaöljyn hinnan pysyminen keskimäärin 33 dollarissa tynnyriltä hidastaisi teollisuusmaiden talouskasvua ensi vuonna noin 0,4 prosenttiyksikköä ja kiihdyttäisi inflaatiota.


Öljyn kallistumisen vaikutukset teollisuusmaissa jäävät OECD:n maanantaina julkistetun arvion mukaan joka tapauksessa selvästi aiempia öljyn hinnan nousuja vähäisemmiksi.

Öljyn hinta laskee OECD:n ekonomistien mukaan keskipitkällä aikavälillä kuitenkin nykyistä alemmaksi. Tähän viittaavat sekä nykyinen tuotantokustannusten taso että käytettävissä olevat öljyvarat.

Edessä olevan talven aikana hinnat silti pysyvät todennäköisesti korkeina, ilmenee maanantaina Prahassa IMF:n ja Maailmanpankin kokousten yhteydessä julkistetusta arviosta.

OECD:n energiajärjestön IEA:n arvion mukaan öljyä on markkinoilla saatavilla riittävästi. Lyhyellä aikavälillä ja talouskasvun ollessa vahvaa öljyn kysyntä pysyy voimakkaana. Sitä ylläpitää myös tarve täyttää ehtyneitä varastoja.

Ensi vuonna sekä OPEC-maiden että öljynviejämaiden järjestön ulkopuolinen tuotanto kasvaa IEA:n arvion mukaan noin prosentin, mikä helpottaa hintapaineita.

Öljytuotteiden tilapäisestä niukkuudesta ja jakeluongelmista huolimatta ei sen paremmin jalostamo- kuin tankkerikapasiteettikaan rajoita potentiaalisen tarjonnan kasvua, arvioi OECD.


OECD:n kasvusta pois 0,5 prosenttia

Korkealla öljyn hinnalla tehty OECD:n ennustelaskelma osoitti, että kasvu hidastuisi eniten Japanissa. Inflaatio puolestaan kiihtyisi rajuimmin EU:ssa.

OECD-maiden yhteenlaskettu kasvu hidastuisi 0,1 prosenttiyksikköä tänä vuonna ja 0,4 prosenttiyksikköä ensi vuonna. Niiden inflaatio kiihtyisi korkean öljyn hinnan vaikutuksesta tänä vuonna 0,2 prosenttiyksikköä ja ensi vuonna 0,7 prosenttiyksikköä.

Oletetulla korkealla hinnalla EU:n kokonaistuotanto jäisi OECD:n laskelman mukaan tänä vuonna 0,2 ja ensi vuonna 0,5 prosenttiyksikköä aiemmin ennustettua pienemmäksi.

Yhdysvaltain kasvua öljyn hinta leikkaisi tänä vuonna 0,1 prosenttiyksikköä ja ensi vuonna 0,3 prosenttiyksikköä. Japanin kasvu hidastuisi 0,2 ja 0,6 prosenttiyksikköä.

EU:n inflaatiovauhti kasvaisi OECD:n arvion mukaan tänä vuonna 0,2 ja ensi vuonna 0,8 prosenttiyksikköä. Yhdysvalloissa inflaation lisäys olisi 0,1 ja 0,5 prosenttiyksikköä. Japanille vastaava ennuste on 0,2 ja 0,6 prosenttiyksikköä.

OECD käytti viime kesäkuun taloudellisessa katsauksessa öljyn tämän vuoden keskihintana 25,20:tä dollaria ja ensi vuoden hintana 22,70:tä dollaria tynnyriltä. Korkeamman öljyn hinnan vaikutus laskettiin käyttäen tämän vuoden keskihintana 29,80:tä dollaria ja ensi vuonna 33,00 dollarin keskihintaa tynnyriltä.


Raakaöljyn hinta kääntyy laskuun

OECD arvioi katsauksessa, että seuraavien vuoden-puolentoista aikana öljyn hinnan lasku on todennäköisempää kuin sen pysyminen nykytasolla. Kyse on vain siitä, kuinka paljon hinta laskee ja miten hinnan lasku ajoittuu, todetaan katsauksessa.

Öljyfutuurien perusteella markkinat odottaisivat öljyn hinnan käyvän korkeimmillaan kuluvan vuoden viimeisellä neljänneksellä ja laskevan sen jälkeen. Hinta pysyisi vielä ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä yli 30 dollarissa. Sen jälkeen se laskisi asteittain 27 dollariin vuoden 2001 lopussa.

Futuurimarkkinat ovat OECD:n mukaan kuitenkin hyvin ohuet. Voimakkaasti heilahtelevilla ja tiukoilla markkinoilla ne eivät välttämättä ole hyvä osoitin tulevasta kehityksestä, huomauttivat OECD:n ekonomistit katsauksessa.

Monet markkinatutkijat uskovat selvästi futuurien osoittamaa nopeampaan hinnan laskuun. Markkina-arvioissa Pohjanmeren Brent-laadun noteerauksen ennakoidaan laskevan alle 30 dollariin tynnyriltä viimeisellä neljänneksellä. Ensi vuoden loppuun mennessä hinnan arvioidaan liikkuvan 24-26 dollarissa tynnyriltä.

STT-IA
29.9.2000


Talous -sivulle