Marjapiirasia syksyiseen herkutteluun
Itse leivotut marjapiiraset ovat erinomaista tarjottavaa, sillä niitä on helppo tehdä, ja täytettä muuntamalla saa erilaista makeaa suuhunpantavaa.
Ohjeessa on käytetty vadelmia, mutta lisää makuvivahteita syntyy käyttämällä muita marjoja tai omenoita.
Piirasia voi tarjota kahvin tai teen kanssa, mutta yhtä hyvin ne sopivat syysillan juhlien jälkiruoaksi. Jos pöytään istahtaa laihduttaja tai diabeetikko, on kohteliasta tarjota makeannälkään sokeriton vaihtoehto.
Kuori:
- 100 g vehnäjauhoja
- 25 g mantelijauhetta
- 2 rkl makeutusjauhetta
- 50 g voita kuutioina
- 1 munankeltuainen
- 1-2 rkl vettä
Täyte:
- 500 g vadelmia
- 3-5 rkl makeutusjauhetta tai 1 1/2 tl nestemäistä
- 2 tl perunajauhoja
- 350 g marjoja survottuna
Mittaa kulhoon vehnäjauhot, makeutusjauhe ja voi. Sekoita murumaiseksi. Lisää munankeltuainen ja vesi. Vaivaa nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Laita jääkaappiin noin 30 minuutiksi.
Voitele pienet piirasvuoat. Painele taikina ohuesti vuokiin, myös reunoihin. Pistele haarukalla. Paista 180 asteessa 12-15 minuuttia.
Täyte: Purista vadelmat siivilän läpi kattilaan. Lisää makeutusaine ja perunajauhot. Kuumenna kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Anna poreilla muutamia kertoja. Poista lämmöltä. Sekoita marjat vadelmaseokseen. Täytä piiraat ja tarjoile heti.
STT-IA
29.9.2000
Ajassa -sivulle
|