Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Tasa-arvo on naisten ja miesten yhteinen asia



Miesten ja naisten tasa-arvoa ei voida ajatella erillisinä kysymyksinä, jos niihin halutaan parannusta. Miehen tai naisen valta-asema tai heikkous jollakin elämän osa-alueella johtuu vallitsevasta näkemyksestä mieheydestä tai naiseudesta, pohtii julkaisu Miesnäkökulmia tasa-arvoon.


Työelämässä mies on ehkä vahvoilla, mutta perheessä ja vanhempana naisella on selvästi valta.

Mutta: "Jos molemmat vanhemmat osallistuvat lasten ja kodin hoitoon, niin sen voi nähdä edistävän tasa-arvoa myös työelämässä miehen käyttäessä oikeuttaan vanhempainlomaan ja hoito- tai sapattivapaaseen", Jouni Kempe kirjoittaa Isyys-artikkelissaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan (Tane) miesjaosto esitteli maanantaina uuden julkaisunsa, jossa tarkastellaan laajasti mieheyttä ja miehen asemaa yhteiskunnassa ja perheessä. Julkaisun on toimittanut Jouni Kempe.


Miehiä tuettava isyyteen, parisuhdettakin tuettava

Työelämässä tarvittaisiin kampanjoita, jotka tukisivat miehiä käyttämään sairaan lapsen hoitomahdollisuuttaan ja miettimään vuorotteluvapaan ottamista lasten hoitoon, Kempe sanoo.

Kempen mukaan isyys ja vapaiden käyttäminen lastenhoitoon ovat enemmänkin asenne- kuin rahakysymys: lapset ovat pieniä niin vähän aikaa. Kempen omassa perheessä on tehty se ratkaisu, että vanhemmat hoitavat lapsensa kotona kouluikään asti.

Isyyden ja äitiyden, koko vanhemmuuden tukea tarvitaan, mutta kyllä parisuhdekin kaipaa tukea. Sitä voitaisiin antaa esimerkiksi neuvoloissa, jotka nyt "keskittyvät synnyttämiseen".

- Itse olisin kaivannut neuvolassa keskustelua, jossa olisi käsitelty parisuhteen muuttumista ja suhdetta työhön.

Kempe tietää kokemuksesta, että lapsen syntyminen on niin suuri ja mullistava asia sekä isän että äidin elämässä, että se muuttaa heidän suhtautumistaan lähes kaikkeen.


Avioero vie usein mieheltä lapset

Kaikki Tanen viisi tähänastista miesjaostoa ovat pohtineet eronneen miehen isyyttä ja suhdetta lapsiin. Jo ensimmäinen 1988 perustettu miesjaosto järjesti mieskonferenssin, jossa eronneen isän suhde lapsiin oli keskeisiä teemoja.

Nykyisen, järjestyksessä viidennen miesjaoston puheenjohtaja Anders Brunberg sanoo, että suuri virhe tehdään siinä, että lähdetään joko-tai-asetelmasta kuin pitäisi lähteä sekä-että-tilanteesta.

- Lähdetään siitä, että lapsi ei kestä kahta kotia, vaan hänen on asuttava toisen vanhempansa kanssa.

Brunberg uskoo, että lapsi voi hyvin elää kahdessa perheessä ja käytännössä näin usein onkin. Tällaista järjestelmää voivat kuitenkin soveltaa lähinnä hyvätuloiset perheet. Aivan liian usein lapsi menettää erossa arki-isänsä ja isä lapsensa arjen.

- Pitäisi löytää sellaisia ratkaisuja, jotka tukisivat niitä onnettomia pareja, jotka eivät pääse sopuun lasten huollosta, Brunberg esittää. Hän sanoo, että lapsi voisi asua esimerkiksi kolmanneksen ajastaan sen vanhemman luona, joka ei ole ensisijainen huoltaja.

- Vanhemmilla pitäisi olla melkein velvollisuus asua lähellä toisiaan, Brunberg lisää.


Perinteinen mieheys voi olla ansa

Miehiä on moneksi. Sitä Näkökulmia tasa-arvoon -julkaisukin haluaa painottaa. Perinteinen, "hegemoninen" maskuliinisuus ei ota huomion erilaisuutta, vaan tarjoaa miehen mallia, joka on monelle raskas kantaa.

- Kun mieheyttä on toteutettava hinnalla millä hyvänsä, ovat seurauksena helposti syrjäytyminen, alkoholismi, itsemurhat ja nuorten miesten liikennekuolemat. Ne ovat ääripään esimerkkejä siitä, mihin mieheyden liian tiukat rooliodotukset voivat johtaa, Tanen varapuheenjohtaja Jouni Mykkänen sanoi kirjan julkistamistilaisuudessa.

Mykkänen toivoi, että yhä useammat miehet kiinnostuisivat tasa-arvotyöstä ja toisivat keskusteluun omat mielipiteensä ja perustelunsa.

Mieheyden käsitteen laajenemisesta ja rikastumisesta hyötyvät niin miehet kuin naiset. Siitä hyötyvät työelämä ja perhe-elämä.

Nuorten isien paineita työelämässä pitäisi vähentää, ettei nuorille isille kävisi kuin heitä edeltävien sukupolvien isille. Näiltä jäi oma isyys väliin ja he pääsivät puuhastelemaan lasten kanssa vasta isoisinä.


Miesryhmät keskustelukenttinä

Suomessa on joukko säännöllisesti kokoontuvia miesten ryhmiä. Valtakunnallisesti kattavin on Miessakit ry, jolla on 40 miesryhmää eri puolilla Suomea.

Kotisivunsa mukaan järjestö täydentää miehille tarjolla olevia kriisipalveluja ja edistää väkivallatonta perhe-elämää.

Miessakit toimii samoja tavoitteita ajavien miesryhmien valtakunnallisena yhdyssiteenä ja ylläpitää alan kansainvälisiä yhteyksiä.

Helsingissä Annankadulla toimivan Miessakit ry:n nettiosoite on www.miessakit.fi

STT-IA
29.9.2000


Kotimaa -sivulle