Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







TT: Tupotavoitteeksi kasvu ja vakaus



Teollisuus ja Työnantajat (TT) tavoittelee työmarkkinaratkaisua, joka turvaa seuraavalla tulokierroksella Suomen työvoimakustannusten sopeuttamisen muiden EMU-maiden tasolle.


TT:n torstaina koolla ollut työvaliokunta pitää tähän suhdannetilanteeseen sopivana ratkaisuna monivuotista ja verotuksen alentamiselle terveen pohjan tarjoavaa tulopoliittista ratkaisua, joka kattaa koko työmarkkinakentän.

- Inflaation kiihtyminen on torjuttavissa kotimaisilla keinoilla, maltillisten palkankorotusten ja palkkaverotuksen kevennysten yhdistelmällä. Tavoitteena tulisi olla hallituskauden yli ulottuva veronalennusohjelma, jonka valmistelemiselle monivuotinen tulopoliittinen ratkaisu antaisi perustan, työvaliokunta toteaa.

Pitkään sopimuskauteen liittyen TT on valmis kehittämään sopimuskausien aikana tapahtuvaa jatkuvan neuvottelun menettelyä, niin että työmarkkinoilla pitkän työrauhan turvaavien sopimusjaksojen aikana ilmenevät kehittämistarpeet voidaan hoitaa.

Yritysten osaamiseen kohdistuvat investoinnit ja oman henkilöstön ammattitaidon jatkuva kehittäminen on tärkeä tekijä yritysten kilpailukyvyn turvaamisen kannalta.

Kattavuus edellyttää TT:n mielestä, että ratkaisuun on kyettävä neuvotteluprosessin aikana sitovasti niveltämään myös ne alat, joilla on ensi tammikuun loppuun voimassa olevia sopimuksia pidemmät sopimuskaudet.


Palkkainflaation uhka

Suurin uhka on TT:n mukaan kotimaisista tekijöistä johtuva palkkainflaatio, jonka hallitseminen on sekä perusedellytys kilpailukyvyn ja työllisyyden että palkansaajien ostovoiman turvaamisessa.

- Inflaatiota ei voi tappaa uusilla inflatorisilla päätöksillä. Paluu indeksiehtojen ja ansioturvakehitysten sidonnaisuuksiin on täysin väärä lähtökohta, TT varoittaa.

Uusien sopimuskorotusten pelivara on TT:n katsannon mukaan erittäin pieni, erityisesti kun huomioidaan jo nyt tiedossa oleva ensi vuodelle siirtyvä palkkaperintö sekä arviot yrityskohtaisesta palkkakehityksestä ja rakennetekijöistä.

- Tänä vuonna työvoimakustannukset kohoavat meillä yli neljällä prosentilla, kun eurooppalaisissa kilpailijamaissa jäädään noin kolmen prosentin nousuvauhtiin.

Ensi vuonna työvoimakustannukset kohoavat ilman uusia sopimuskorotuksia kahdella prosentilla. EMU-maissa kustannusten nousuvauhti jää TT:n mukaan alle kolmen prosentin.

Ensi vuodelle esitetyt verokevennykset merkitsevät jo nyt mittavaa ostovoiman kasvua. Palkkaverotuksen keventäminen vastaa yli kolmen prosentin palkankorotusta.


Yrityskohtaista joustavuutta

Palkanmuodostuksessa tarvitaan TT:n mielestä yhä enemmän yrityskohtaista joustavuutta.
- Tätä korostavat entistä suuremmat ala- ja yrityskohtaiset tuottavuuserot.

Palkkausta ja työaikoja koskevasta paikallisesta sopimisesta on TT:n työvaliokunnan mukaan runsaasti myönteisiä kokemuksia ja siksi on tärkeää kehittää sitä ja laajentaa sellaisille toimialoilla, joilla tätä kokemusta ei vielä ole.

Kansainvälisesti verrattuna Suomen lyhyttä työaikaa ei myöskään teollisuuden mielestä pitäisi lyhentää.

- Sen sijaan työaikaa on kyettävä käyttämään mahdollisimman joustavasti ja nykyistä pitempien tasoituskausien puitteissa. Palkanmuodostuksessa on tehtävä tilaa yritysten sopeutumismahdollisuuksia lisääville toimipaikkatasolla päätettäville elementeille.

TT myös muistuttaa, että suomalaiset yritykset panostavat henkilöstönsä koulutukseen yhä enemmän ja kansainvälisesti verrattuna runsaasti.

Teollisuuden rakennemuutos, työmarkkinoilla tulevien ikäluokkien pienuus ja työvoiman ikääntyminen korostavat TT:n mukaan koulutuspolitiikan tärkeyttä.

- Jatkossa ammatillisen koulutuksen arvostusta on nostettava ja turvattava ammatillisen lisäkoulutuksen tarjonta sekä tiedekorkeakoulujen resurssit. Koulutuksen on kyettävä vastaamaan työelämän tarpeisiin, TT linjaa.

IA
29.9.2000


Politiikka -sivulle