Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Vegetarismi suuri haaste ravintoloille ja ruokateollisuudelle



Vegetarismin kasvava suosio merkitsee mittavaa haastetta ravintoloiden keittiöille ja ruokateollisuuden tuotekehitykselle.


Keittiömestari Jyrki Sukula uskoo, että kasvissyönti ei jää ohimeneväksi nuorisotrendiksi vaan siitä tulee ruokakulttuurimme pysyvä osa.

- Tänä päivänä kasvissyöjät ovat esimerkiksi ravintoloissa todella surkeassa asemassa - illallisilla he saavat syödäkseen muiden aterioijien lisukkeita, kärjisti Sukula puhuessaan keskiviikkona IIR Finland Oy:n järjestämässä Elintarvike-seminaarissa Helsingissä.

Sukulan mukaan ravintoloiden on pakko treenata kasviruoan tekotaitoa, jos ne haluavat asiakkaikseen nuoret ja naiset, jotka ovat eniten kiinnostuneet kasvissyönnistä.

Sukula huomautti, että jopa puolet lukioikäisitä tytöistä syö nykyään kasvisruokaa päivittäin.
- Keittiömestareiden on pystyttävä tekemään hovikelpoista kasvisruokaa, josta kehtaa pyytää kunnon hinnan, hän totesi.

TV:stä tutun keittiömestarin mielestä sama kehitystarve näkyy vahvasti myös teollisuuden kasvisruokavalikoimissa.

Kasvisruokailun lisäksi Sukula listasi nykyajassa vaikuttaviksi trendeiksi kahvilakulttuurin uuden nousun sekä ruoan terveellisyyden ja kätevyyden.

Erilaisten kahviloiden ilmaantuminen suomalaiseen kaupunkikuvaan on hänen mielestään tervetullut ilmiö, joka opettaa myös nuoret asiakkaat vaatimaan laatua ja palvelua.


Onko kaiken ruoan oltava light?

Terveellisyystrendin Sukula toteaa ulottuvan lähes kaikkialle ihmisten elämässä, ja se ilmenee monenlaisena itsestä huolehtimisena terveellisen syömisen lisäksi.

Ravintola-alalla terveellisyys alkaa hänen mielestään olla jo itsestäänselvyys, joka on huomioitava annosten suunnittelussa.

- Kuluttajien pyrkimys terveellisyyteen näkyy myös joidenkin etnisten keittiöiden suosion nousuna, esimerkiksi sushia ja nuudeleita suositaan osittain siksi, että niitä pidetään kevyenä ruokana, hän totesi.

Sukula näkee terveellisyystrendin vaikutuksen myös muutama vuosi sitten alkaneen fuusiokeittiöinnostuksen taustalla. Hän ei kuitenkaan pidä terveysintoilun ulottamisesta aivan kaikkeen ruokailuun.

- Onko kaikista tuotteista tehtävä light-tuotteita? Pitääkö makkaran olla vähärasvainen, vai voisiko niitä rasvaisia makkaroita vain syödä vähemmän, hän kyseli.


Kuluttajat tarvitsevat käteviä tuotteita

Sukulan mielestä käteville ruokatuotteille on olemassa selvä sosiaalinen tilaus, jonka luovat sinkkutalouksien määrän jatkuva kasvu ja ihmisten päivärytmien epäsäännöllisyys.

Keittiömestari huomautti, että jo ruoan pakkauskoot ovat merkittävä osa tuotekehitystä.

- Kenelle se 400 gramman maksalaatikko on tarkoitettu, kun yhdelle se on liikaa ja kahdelle liian vähän? Tai miksi ostaisin neljän hengen leivän, kun syön leipää vain pari siivua päivässä, hän kuvaili.

Sukula peräänkuulutti teollisuudelta myös sellaisia helppokäyttöisiä ja käteviä valmisruokia, joiden valmistaminen kotikeittiöissä on aikaavievää, kallista ja hankalaa.

- Ruoanlaitto kotona tuo kuitenkin yhä mielihyvää, ja sinkutkin tykkäävä toisinaan kokata kavereille, hän tiivisti.

FF-IA
29.9.2000


Ajassa -sivulle