Väitöstutkimus:
Marjoja pitää syödä monipuolisesti
Marjoja kannattaa syödä monipuolisesti, koska eri marjoilla on omat vahvuutensa, todetaan Kuopion yliopistossa viime lauantaina tarkastetussa väitöskirjassa.
Elintarviketieteiden maisteri Sari Häkkinen selvitti
tutkimuksessaan flavonolien ja fenolilihappojen
suhteellisia osuuksia ja pitoisuuksia kotimaisissa
marjoissa.
Flavonolit ja fenolihapot ovat
kasviksissa, hedelmissä, teessä ja punaviinissä
olevia antioksidantteja eli hapettumisen
estoaineita, joihin liitetään monia terveydelle
edullisia vaikutuksia.
Tutkimuksen mukaan karpalossa, juolukassa,
mustaherukassa ja variksenmarjassa flavonolien
kokonaispitoisuudet (100-200 milligrammaa
kilossa) olivat suuremmat kuin yleisesti
käytettävissä hedelmissä ja kasviksissa
lukuunottamatta sipulia, lehtikaalia ja joitakin
salaatteja.
Myös marja-aroniassa, pihlajanmarjassa ja
tyrnimarjassa flavonolipitoisuus oli suuri (yli 50
mg/kg). Mesimarja, vadelma, lakka ja mansikka
puolestaan sisälsivät runsaasti ellagihappoa, joka
on eräs fenolihapoista.
Mehustus vie flavanoleja
Hillossa oli keittämisen jälkeen jäljellä 80
prosenttia marjojen flavonoleista ja ellagihaposta.
Hillon valmistuksessa marjoista hävisi flavonoleja
vähemmän kuin survottaessa.
Perinteisillä mehustusmenetelmillä vain 15
prosenttia flavonoleista uuttui mehuun - suurin
osa jäi kiinteään aineeseen. Mehuasemien
kylmäpuristustekniikka on parempi, sillä siinä yli
40 prosenttia flavonoleista jäi mehuun.
Säilytys pakastimessa vaikutti eri tavoin eri
marjoihin. Esimerkiksi puolukan kvertsiinipitoisuus
(eräs flavonoli) laski 40 prosenttia, mutta
mustaherukan säilyi ennallaan, kun kokonaisia
marjoja pidettiin pakastimessa yhdeksän
kuukautta.
Mansikkalajikkeiden pitoisuuksissa havaittiin
eroja. Sen sijaan perinteisellä tekniikalla ja
luomu-menetelmällä viljeltyjen mansikoiden
välillä ei selviä eroja havaittu.
Aiempien tutkimusten mukaan näiden
antioksidanttien runsas saanti ravinnosta
pienentää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Niiden
on myös osoitettu estävän koe-eläimillä
syöpäkasvainten muodostumista.
STT-IA
3.11.2000
Ajassa -sivulle
|