Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Viro valmistelee liittymistä EU:hun



Viro on tämän vuoden aikana vahvistanut kaikkiaan 64 EU:n liittymisprosessin vaatimaa asetusta ja antanut 70 hallituksen EU-kysymyksiin liittyvää määräystä. Samanaikaisesti on maan parlamentti hyväksynyt 53 eurolakia ja käsittelee parhaillaan 32:ta ehdotusta.


- Näistä luvuistakin näkee, että Viron eurointegraatio on ollut tehokkaampaa kuin koskaan aiemmin, totesi pääministeri Mart Laar Tallinnassa alkaneessa kansainvälisessä EU-kongressissa.

Kaikista toimista huolimatta Virolta puuttuu EU:n suhteen itseluottamusta. Virolaiset kääntävät katseensa pikemminkin Moskovaan, kun pitäisi seurata Brysselin tapahtumia, pääministeri sanoi.

Meidän tulisi nykyistä enemmän keskustella omasta politiikastamme, jonka lähtökohtana on oma intressimme, Laar arvioi.


Parlamenttien merkitys ei vähene

Seminaarin järjestelyistä vastasi Viron hallituksen ja parlamentin tukena Ruotsin valtiopäivät ja hallitus. Kyseessä oli jo seitsemäs Euroopan unionia liittymisprosessia käsittelevä seminaari Virossa.

Kansallisten parlamenttien asemaa pohdiskeli Ruotsin valtiopäivien puhemies Birgitta Dahl. Hänen mukaansa arviot siitä, että kansallisten parlamenttien merkitys vähenisi, ovat täysin vääriä. Euroopan unionin laajetessa kasvaa samanaikaisesti kansallisten parlamenttien arvostus, hän sanoi.

Dahl kutsui myös Viron parlamentin puhemiehen Toomas Savin EU:n valtioiden johtajien yhteiseen seminaariin Tukholmaan ensi syyskuussa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun ehdokasmaiden puhemiehet ovat samassa neuvottelupöydässä unionin valtionpäämiesten kanssa.

Myös Savi arvioi omassa puheenvuorossaan, että kansallisten parlamenttien jäsenten tehtävät korostuvat tulevaisuudessa.
- Kompromissien löytäminen EU:n ja kansallisen konservatiivisuuden välillä vaatii uusia ideoiden antajia. Tällaisia ovat kansalliset parlamentaarikot, Savi arveli.

Suomen eduskunnan puhemies Riitta Uosukainen painotti, että Euroopan unionin on oltava avoin kaikille Euroopan valtioille ja sen on suhtauduttava kaikkiin kandidaatteihin tasapuolisesti.

Uosukainen muistutti Suomen strategiasta EU:n päätöksenteossa:
- Suomi on pieni maa ja se on Euroopassa rajamaa. Siksi sen on oltava päätöksentekoprosessin ytimessä, hän sanoi.

STT-MH
3.11.2000


Ulkomaat -sivulle