Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Omenia, yrttejä, sipulia ja punajuurta kaslerin lisäkkeiksi



Nyt kannattaa valmistaa aterioita vaikkapa porsaan kaslerista. Lihan lisäksi tarjolle kosolti vihanneksia ja yrttejä, niin makunautinto on taattu.


Kauppojen lihatiskit tarjosivat kesällä grillikyljyksiä. Ne ovat syksyn mittaan muuttaneet nimensä talouskyljyksiksi. Kyseessä on kummassakin tapauksessa porsaan kasleri ja siitä leikatut viipaleet, valistetaan Liha-alan tiedotuksesta.

Kokonaisen kaslerin muoto on fileemäinen, mutta erotuksena ulkofileeseen on reilusti edullisempi hinta ja rasvan määrä. Kaslerissa on noin 13 prosenttia näkyvää rasvaa ja sidekudosta. Ulkofileessä rasvaa on vain 5 prosenttia.

Vähärasvainen porsaan ulkofilee tai paisti kypsennetään noin 70 asteen sisälämpötilaan. Kasleri saa kypsyä kaikessa rauhassa 80 asteeseen. Uunin lämpötila on hyvä pitää alhaisena, noin 150-160 asteessa.

Kun paistat kasleriviipaleita, käytä teflonpannua ja kuumenna pannu vain keskilämpöiseksi. Lisää leikkeet lämpimälle pannulle ja anna paistua hitaasti kypsiksi ja kauniin värisiksi.


Hedelmäiset kaslerileikkeet

2 annosta

  • 2 keskikokoista omenaa
  • 1-2 sipulia
  • 2 kaslerileikettä eli grillikyljystä
  • (ruokaöljyä)
  • suolaa
  • mustapippuria
  • persiljaa
  • sitruunamelissaa tai muuta yrttiä

Kuumenna levy keskilämpöiseksi. Paista leikkeet tilavassa teflonpannussa rasvaa lisäämättä. Lisää omena- ja sipuliviipaleet paistumaan kuultaviksi. Jos olet saanut kovin rasvattoman kaslerin, lisää pannulle öljyä.

Jos omenat ovat happamia, ne soseutuvat raikkaaksi kastikkeeksi. Mausta ja lisää vihreää silmänruokaa.


Yrttinen kaslerirulla

6-8 annosta

  • 1- 1,5 kg porsaan kasleria
  • 1-2 dl erilaisia yrttejä hienonnettuna: salviaa, basilikaa, persiljaa sitruunamelissaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 3 rkl ruokaöljyä
  • 1 tl suolaa
  • mustapippuria

Tarvikkeita: puuvillalankaa sitomiseen ja paistomittari.

Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen. Käytä tuoreita yrttejä siinä määrin kuin niitä on kohtuukustannuksin käytettävissä. Hakkaa yrtit veitsellä leikkuulaudalla hienoksi sekasilpuksi, samoin kuoritut valkosipulinkynnet. Sekoita silppu ruokaöljyyn, joka yhdistää ja vahvistaa yrttien makuja.

Avaa kasleripala levyksi: leikkaa tukevalla, terävällä veitsellä pala pituussuunnassa halki miltei reunaan saakka. Levitä mausteita ja reilusti yrttiseosta avatulle levylle ja jätä vielä pintaakin varten.

Kierrä kaslerilevy tiukasti rullaksi ja sido kiinni puuvillalangalla. Vaikket osaisi "taiteen sääntöjen mukaista" sitomista, pysyy rulla koossa, kunhan vain pyörität narua ympärille.

Paista kasleria miedossa uuninlämmössä, kunnes mittari näyttää 78-80 astetta. Anna hiukan jäähtyä foliolla peitettynä ennenkuin poistat sitomislangan.

Valmista mahdollisesta paistoliemestä kastiketta ja tarjoa kasvisten kanssa. Possuruokien kanssa sopii hyvin myös raikas. värikäs punajuuri-perunasalaatti.


Pestonmakuinen punajuuri-perunasalaatti

  • 4 keitettyä keskikokoista punajuurta
  • 3-4 keitettyä perunaa
  • hillosipuleita
  • (ripaus suolaa, mustapippuria)

Kastike:

  • 0,5 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
  • 1 rkl hunaja-omenaviinietikkaa
  • 1-2 valkosipulinkynttä
  • tuoreita basilikanlehtiä hienonnettuina

Pese punajuuret ja perunat huolellisesti. Voit keittää ne samassa kattilassa siten, että lisäät perunat noin 15 minuuttia punajuurien jälkeen. Kuori kypsät juurekset ja paloittele kulhoon.

Lisää varovasti suolaa ja pippuria sekä öljykastiketta. Nostele varovasti sekaisin ja tarjoa possunlihan kanssa.


Rosvopaistia "kesyllä tavalla"

  • 1-1,5 kg porsaan kasleria tai lapaa
  • suolaa
  • maustepippuria
  • laakerinlehtiä
  • 1-2 porkkanaa
  • 1-2 sipulia
  • keräkaalin lehtiä

Lisäksi tarvitset voi- tai leivinpaperia ja alumiinifoliota.

Irrota kaalista 6-7 ulointa lehteä ja pehmitä ne keittämällä tai mikrouunissa kuvun alla, 3-4 minuuttia mikron tehosta riippuen. Leikkaa paksut lehtiruodit ohuiksi.

Hiero paistin pintaan suolaa, rouhittua mustapippuria ja murskattua laakerinlehteä. Yrteistä sopivinta on salvia. Kääri paisti kauttaaltaan kaalinlehtiin niin tiukasti kuin saat.

Kostuta voipaperi, levitä sille porkkana- ja sipuliviipaleita ja kääri "kaalipaisti" ensin paperiin ja sitten vielä kaksinkertaiseen folioon.

Paista pakettia ensin puoli tuntia 175 asteessa niin että se lämpiää. Vähennä uuninlämpö 150 asteeseen ja anna paistua kaikessa rauhassa 2,5 tuntia.

Parasta on käyttää paistimittaria. Kun sisälämpötila mittarissa on 75 astetta, ota paketti pois uunista. Avaa pakettia sen verran, että saat talteen maukkaan liemen ja kasvispalaset. Soseuta sauvavatkaimella tasaiseksi kastikkeeksi.

STT-IA
3.11.2000


Ajassa -sivulle