Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Poliisin työturvallisuudesta tutkimuspyyntö oikeusasiamiehelle



Poliisit ovat huolestuneita työturvallisuudestaan. Kasvukeskuksiin lisätään virkoja, mutta työn turvalliseen hoitamiseen lisäykset eivät riitä alkuunkaan. Väkeä vetävien kihlakuntien uudet virat on otettu muuttotappioalueilta, joissa etäisyydet ovat usein pitkät. Maaseudulla päivystää laajojakin alueita vain yksi partio vailla tukipartiota.


Haminalainen vanhempi konstaapeli Jyrki Jokinen jätti lokakuun puolivälissä eduskunnan oikeusasiamiehelle tutkintapyynnön, jossa hän vaatii oikeusasiamiestä selvittämään poliisimieheen kohdistuvat turvallisuusriskit.

Tutkintapyynnössään hän toteaa, että poliisi on velvoitettu tutkimaan työturvallisuussäännösten rikkomistapauksia ja jo senkin takia poliisilla on hänen mielestään tarve noudattaa työturvallisuuslakia ja sen henkeä erityisen tarkasti.

- Olen tehnyt pykälien mukaisen ilmoituksen työsuojelupiiriin. Sieltä ei ole kuulunut mitään ja ilmoituksestani huolimatta Haminan kihlakunnassa ei kukaan ole ryhtynyt toimenpiteisiin uhan poistamiseksi. Ilmoituksen jättämisen jälkeen on siirretty kahdeksan poliisivakanssia muualle, ja se on entisestään heikentänyt työturvallisuutta, Jokinen valottaa tutkintapyyntönsä taustoja.

Hän perustaa tutkintapyyntönsä sille, että jos jokaisen Suomen kansalaisen on saatava poliisi turvakseen kohtuullisessa ajassa, niin myös poliisimiesten on saatava apua samassa ajassa. Tukipartiotoiminnalla tämä pitäisi pystyä takaamaan, mutta näin ei Jokisen mukaan asian laita enää ole.

Etelä-Suomen läänissä on poliisijohto asettanut tavoitteeksi, että poliisin keskimääräinen saapumisaika on 15 minuuttia hälytyksestä.

Jokisen mielestä myös poliisin pitäisi saada työturvallisuutensa takia tukipartio samassa ajassa paikalle. Yksin päivystävälle partiolle se on kuitenkin mahdotonta, ellei sattumalta läheisyydessä ole liikkuvan poliisin partio.

- Poliisin sisäisessä sähköpostissa käydyistä keskusteluista voi mielestäni päätellä, ettei kyseessä ole pelkästään Haminan kihlakuntaa koskeva epäkohta, vaan työturvallisuutta vaarannetaan koko valtakunnassa. Pyydänkin oikeusasiamiestä tukimaan tilannetta koko Suomessa, eikä pelkästään Haminan kihlakunnan osalta.

Jokinen muistuttaa, että poliisikoulutuksessa painotetaan erityisesti työturvallisuutta. Tämän johdosta on poliisitaktiikkaan otettu mukaan tukipartio, joka varmistaa tehtävää varsinaisesti suorittavan partion turvallisuuden. Tietyissä tehtävissä käsketään jopa ola menemättä paikalle ilman tukipartiota.


Myös kasvukeskuksissa yhä turvattomampaa

Oulun poliisien yhdistys julkisti syyskuun puolivälissä jäsenkyselynsä tuloksia joista myös käy ilmi, että poliisin työ muuttuu koko ajan vaarallisemmaksi. Aseistautuneen henkilön kohtaaminen kenttätyössä ei nykypäivänä ole suinkaan harvinaista vaan pikemminkin päin vastoin, nähdään Oulussa.

Peräti 97 prosenttia yhdistyksen jäsenistä on sitä mieltä, että poliisien määrä Oulun kihlakunnan alueella on riittämätön. Poliisille annetut työhälytykset ovat kihlakunnassa lisääntyneet 2 500 tehtävällä vuodessa, eli noin 10 prosenttia. Siitä huolimatta Oulussa jätetään edelleen virkoja täyttämättä.

- Kyllä meidän kyselymme tulokset sisältävät samoja ongelmia, kuin mistä nyt on tehty tutkimuspyyntö oikeusasiamiehelle. Olemme ottaneet kantaa järjestyspartioiden määriin ja lisääntyviin tehtäviin, sanoo Oulun poliisiyhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi valittu vanhempi konstaapeli Mauno Repo.

Oulussa on pääsääntöisesti neljä partiota arkipäivänä töissä. Revon mukaan usein sattuu niin, että kaikki neljä partiota ovat samanaikaisesti hoitamassa tehtävää, joten varsin vaikeata on saada pikaisesti apuun tukipartiota jos tarve tulee.

Heikki Kosken vetämä työryhmä pohtii parhaillaan Suomen poliisin resurssitarvetta. Kun rajat aukeavat Schengen -sopimuksen myötä, pitäisivät Suomen poliisien resurssit olla eurooppalaisella tasolla. Tällä hetkellä ne eivät ole lukumääräisesti edes pohjoismaisella tasolla. Jo se vaatisi noin tuhat poliisia lisää.

- Seuraavan vuoden budjetissa ei ole rahoja määrätty täysimääräisesti edes nykyisen henkilökunnan virkaehtosopimuksen mukaisiin palkankorotuksiin. Vaikeuksia on luvassa koska toimintoja karsitaan. Vain sillä saadaan nämäkin pienet palkankorotukset maksettua, Repo povaa.


Poliisijohtaja Jorma Toivanen kehottaa priorisoimaan tehtävät

Poliisijohtaja Jorma Toivanen on samaa mieltä siitä, että poliisin työn turvallisuuden kannalta olisi toivottava tilanne se, että tukipartiovarmistus toimisi koko maassa.

Hän ei ole nähnyt Jokisen oikeusasiamiehelle lähettämää tutkintapyyntöä, mutta arvelee että siinä esille otetut tapaukset jäävät yksittäisiksi.

- Jos tehtäviä on päällekkäin kuten eräissä isoissa taajamissa, niin ei auta muu kuin priorisoida tehtävät. Eli hoitaa ne tehtävät ensimmäisinä, joissa on suurin hätä ja vaara, Toivanen neuvoo.

Hänen mukaansa resursseja tukipartioille ei ole joka kolkkaan Suomessa. On monia yksiköitä joilla on isot toiminta-alueet ja silti ne ovat yhden partion varassa, varsinkin Pohjois-Suomessa.

- Kyllä täällä Helsingissä on hyvinkin nopeasti saatavissa apua. Voin vain todeta, että Suomessa työturvallisuusnormit on pystytty täyttämään. Ja pystymme varmasti jollakin keinolla myös tulevaisuudessa ne hoitamaan, Toivanen arvelee.

STT-IA
3.11.2000


Kotimaa -sivulle