Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Putin lupaa ympäristöselvityksen Primorskista



Venäjä ymmärtää pohjoisten naapuriensa huolen ympäristöstä, ja on valmis tekemään perusteelliset ympäristöselvitykset kaikista energiavientiin liittyvistä investoinneista, sanoi Venäjän presidentti Vladimir Putin maanantaina Pariisissa.


- Kaikkia ympäristönormeja tullaan kunnioittamaan, Putin lupasi, ja lisäsi Venäjän olevan valmis yhteistyöhön naapuriensa kanssa.

Putin puhui lehdistötilaisuudessa EU:n ja Venäjän välisen huippukokouksen jälkeen. EU:ta edustivat puheenjohtajamaa Ranska ja komission puheenjohtaja Romano Prodi.

Suomalaiset ovat useamman kerran vedonneet Ranskaan, jotta Primorskin öljysataman ympäristöselvitys otettaisiin asialistalle EU:n ja Venäjän huippukokouksessa.

Viimeksi Biarritzin huippukokouksessa presidentti Jacques Chirac lupasi pääministeri Paavo Lipposelle (sd.) asian tulevan esille keskusteluissa.

Putinin mukaan Primorskista ei kuitenkaan puhuttu maanantai-aamuna pidetyssä istunnossa.

Primorsk, joka tunnetaan myös vanhalla nimellään Koivisto, sijaitsee Suomenlahden itäisessä perukassa lähellä Suomen rajaa. Venäjä on toistaiseksi toimittanut Suomelle joitakin teknisiä selvityksiä Primorskin sataman vaikutuksista, mutta näitä ei pidetä riittävinä.

Nähtäväksi jää, merkitseekö Putinin lausunto todella suurempaa yhteistyöhalukkuutta Venäjän puolelta.

Suomessa on arvioitu, että Primorskin kautta kulkeva tankkeriliikenne Suomenlahdella voi lisätä öljyvahinkojen riskiä kolme-nelinkertaiseksi.

Putin totesi lisäksi, että Suomi tarjoaa kaasuputken läpikulkureittinä paremmat ehdot kuin monet muut maat, viitaten muun muassa Puolan esittämiin huoliin Ukrainan kiertävästä kaasuputkesta. Putinin mukaan tämä on otettava huomioon päätöksiä tehtäessä.


Energiaa yhteistyössä

EU ja Venäjä sopivat kokouksessa perustavansa korkean tason työryhmän selvittämään energia-alan yhteistyötä ja kaikkia siihen liittyviä kysymyksiä.

EU laskee tarvitsevansa Venäjältä kaksi kertaa niin paljon öljyä, kaasua ja sähköä kuin nyt tuodaan, mutta investoinnit ovat toistaiseksi olleet vähäisiä epävarman tilanteen takia.

Putin lupasi toimia ilmapiirin parantamiseksi ja korosti, että yhteistyö on tärkeää molemmille osapuolille - Venäjälle, koska se tarvitsee rahaa energiantuotantonsa uudistamiseen, ja Euroopalle, koska sen on turvattava energiatarpeensa.

Venäjän on samalla kehitettävä demokratiansa toimintaa, Putin lisäsi, kun se pyrkii houkuttelemaan maahan investointeja.


Ei riitaa Tshetsheniasta

Huippukokouksen tunnelmaa luonnehdittiin hyvin avoimeksi ja rakentavaksi. Tällä kertaa Tshetshenian sota ei hallinnut tapaamista. Helsingissä vuosi sitten vastaava kokous oli tunnelmaltaan jäätävä. Silloinen pääministeri Putin torjui kylmästi EU:n vaatimukset sotatoimien lopettamisesta poliittisesta ratkaisusta.

Nyt sota on laantunut, ja osapuolet tyytyivät yhteisessä julkilausunnossa toivomaan poliittista ratkaisua, joka kunnioittaa Venäjän alueellista yhtenäisyyttä.

Putin pysyi vanhalla linjalla. Sodan aloittivat islamilaiset fundamentalistit ja terroristit, joiden murskaaminen oli koko Euroopan turvallisuuden kannalta välttämätöntä.

- Kuinka voidaan vaatia meidän neuvottelevan sellaisten ihmisten kanssa, joiden kädet ovat verentahrimat? Jotka kidnappaavat ihmisiä ja hakkaavat vangeiltaan päät irti, Putin puhisi.

Tällä kertaa Venäjä ei myöskään arvostellut EU:n laajentumisaikeita. Putin arvioi niitä suorastaan hyödyllisiksi Venäjän kannalta. Kysymys Venäjän pyrkimyksestä EU:n jäseneksi sai sekä Putinin, Chiracin että Prodin hymyilemään - Putin totesi, ettei asia ole ajankohtainen.

Yhdessä kysymyksessä Venäjä sai EU:lta kohteliaat rukkaset. Venäjä on ollut hyvin kiinnostunut pääsemään mukaan EU:n kriisinhallintatoiminnan kehitykseen.

EU ei kuitenkaan ole valmis perustamaan Venäjän toivomia yhteistyöelimiä, sillä työ on EU:n puolella vasta alkuvaiheessa. Putin kiitteli silti EU:n yhteistyöhalukkuutta, ja asiaan päätettiin palata.

STT-IKK
3.11.2000


Politiikka -sivulle