Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Torjunta-aineiden myynti laskenut, käsitelty pinta-ala ei



Torjunta-aineilla käsitelty peltoala ei ole Suomen ympäristökeskuksen mukaan supistunut, vaikka torjunta-aineiden myynti on laskenut.


Rikkakasvien torjuntaan tarkoitettujen fenoksihappojen sijasta maataloudessa on alettu käyttää pienannosaineita, joita ruiskutetaan vain joitakin grammoja hehtaarille.

Ympäristökeskuksen tilastojen mukaan pienannosaineiden myynti seitsenkertaistui 1990-luvulla. Viime vuonna myynti nousi noin 4 200 kiloon.

Pienannosaineiden myynti oli viime vuonna 1,4 prosenttia viljojen rikkakasvitorjunta-aineiden myynnistä, mutta tällä määrällä voitiin kuitenkin käsitellä yli puolet viljaherbisideillä käsitellystä vilja-alasta.

Torjunta-aineiden myynti on laskenut selvästi vuoden 1980 huipusta, jolloin niitä myytiin yli 2 500 tonnia tehoaineena laskettuna.

Alhaisimmillaan myynti oli sen jälkeen vuonna 1996, sen jälkeen myynti on hieman noussut. Viime vuonna torjunta-aineita myytiin teho-aiheena laskettuna 1 159 tonnia.

Myydyin torjunta-aineryhmä oli viime vuonna rikkakasvien torjuntaan tarkoitetut tehoaineet. Niiden osuus kaikkien tehoaineiden myynnistä oli lähes 70 prosenttia.

Metsätaloudessa käytettävien torjunta-aineiden myynti on ympäristökeskuksen mukaan vähentynyt entisestään. Vain 0,3 prosenttia aineiden kokonaismyyntimäärästä käytettiin viime vuonna metsissä.

Biologisten torjunta-aineidenvalmisteiden käyttö ei ole yleistynyt, myyntimäärä pieneni viime vuonna selvästi edelliseen vuoteen verrattuna.


Torjunta-aineet pysyvät maassa oletettua pitempään

Torjunta-aineet pysyvät pellossa oletettua pitempään. Tämä käy ilmi Maatalouden tutkimuskeskuksen monivuotisesta kenttäkokeesta, jossa tutkittiin torjunta-aineiden käyttäytymistä pohjoisissa olosuhteissa.

Torjunta-aineita ja niiden hajoamistuotteita voi esiintyä peltomaassa ja peltojen valumavesissä huomattavasti kauemmin, jopa useiden vuosien kuluttua käsittelystä, kuin kansainvälisten tutkimusten perusteella on oletettu.

Maatalouden tutkimuskeskus huomauttaa, että etenkin pitkään jatkuneessa erikoiskasvien tehoviljelyssä nykyinen siirtymäkausi luomutuotantoon voi olla liian lyhyt.

Myös pohjaveden saastumisriski olisi otettava huomioon, kun torjunta-aineiden käyttöä suunnitellaan.

Tutkimuksen mukaan viljelytoimenpiteillä voidaan toisaalta vaikuttaa torjunta-aineiden käyttäytymiseen. Esimerkiksi kasvipeitteiset suojakaistat vähentävät pintavalumien torjunta-ainemääriä.

Tutkimuksessa oli mukana 11 viljan ja puutarhatuotteiden viljelyssä käytettävää torjunta-ainetta. Tutkimus tehtiin vuosina 1993-1998.

STT-IA
3.11.2000


Kotimaa -sivulle