Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kaasuputki suunnitteilla Norjasta Suomeen



Norjalainen Norska Stamgass AS -yhtiö suunnittelee kaasuputken rakentamista Pohjanmeren suurilta öljykentiltä Ruotsin kautta Suomeen.


Hankkeen on arvioitu maksavan runsaat viisi miljardia markkaa. Maakaasuputki vedettäisiin Pohjanmereltä Trondheimiin ja sieltä Ruotsin läpi noin Vaasan korkeudelta Suomeen.

Norjalaisten putkihanke tuli alun perin esille jo viime syksynä. Suomessa hankkeesta on ollut kiinnostunut Pohjolan Voima, joka voisi käyttää norjalaiskaasua korvaavana polttoaineena Vaasassa, Kristiinankaupungissa ja Porissa sijaitsevien voimaloiden hiili- ja öljykattiloissa.

PVO:n tiedotuspäällikkö Osmo Kaipainen muistuttaa kuitenkin, että hanke on vasta selvitysvaiheessa, ja sen toteutuminen voisi ajankohtaistua vasta vuosikymmenen loppupuolella.

- Uusi piirre tässä hankkeessa on, että selvitystä tekemässä on nyt joukko kaasun ostajia, kun aiemmissa selvityksissä liikkeellä on ollut myyjäpuolen edustajia, Kaipainen sanoi.

Pohjolan Voimaa kiinnostaa myös mahdollisuus laskea maakaasun hintaa, joka yhtiön näkemyksen mukaan on Suomessa nyt 2-3 kertaa liian kallista. Stamgasissa ovat mukana myös ruotsalainen Graninge ja Norske Conoco.


Uusi putki joen pohjaan

Norjalaisten suunnittelema putki aiottiin ensin vetää eteläisempää reittiä Ljunganjokea ja E14-tietä pitkin rannikolle Sundsvallin eteläpuolelle.

Alueen poliitikkojen kanssa Sollefteåssa pidetyssä kokouksessa keksittiin kuitenkin uusi vaihtoehto: putki voitaisiin laskea Ångermanjoen pohjaan, jos se vedettäisiin Trondheimin, Östersundin, Hammarstrandin, Sollefteån ja Kramforsin kautta.

Kaasuputken laskeminen joen pohjaan maksaisi vain puolet siitä kuin jos se jouduttaisiin kaivamaan maahan, sanoo Stamgassin omistajiin kuuluvan voimayhtiö Graningen verkkopäällikkö Paul Gerdin.

Putkenosat sijoitettaisiin proomuille, hitsattaisiin kiinni toisiinsa ja laskettaisiin joen pohjaan. Erityisen paljon hyötyä suunnitelmasta olisi Sollefteån seudulle, jossa ei ole vesivoimalaa lähes sataan kilometriin.

Norjalaiskaasua ei ole kuitenkaan ensisijaisesti ajateltu Ruotsin kuluttajille, vaan Suomelle, jossa maakaasunkulutus on jo suurta. Suomessa on kiinnostusta lisätä kilpailua markkinoita hallitsevalle venäläiselle maakaasulle.

Suomen maakaasuverkon yhdistämiseksi eurooppalaiseen putkistoon on vireillä myös muita hankkeita. Fortumin ja venäläisen Gazpromin North Transgas -hankkeessa tehdään parhaillaan jatkoselvityksiä Itämeren alitse Keski-Eurooppaan vedettävän putken rakentamisesta.

Selvityksiä on tehty myös Etelä-Ruotsin maakaasuputkiston jatkamisesta Tukholman seudulle ja siitä edelleen Suomeen.

STT-MH
4.2.2000


Talous -sivulle