Suomalaiset ovat lisänneet runsaasti kasviksia ruokavalioonsa
Kasvisten osuus suomalaisten ruokavaliossa lisääntyi kolmanneksella 1990-luvulla. Jokainen suomalainen osti A.C. Nielsenin talouspaneelin mukaan viime vuonna reilut 28 kiloa kasviksia.
Kotitalouspaneelin luvuista puuttuvat kodin
ulkopuolella nautittavat kasvikset ja
omatarveviljely.
Viime vuonna kotitaloudet ostivat 35 prosenttia
enemmän kasviksia kuin vuonna 1991.
Vihannesten menekki on kasvanut melko
tasaisesti.
Perunan, tomaatin, porkkanan, sipulin
ja erilaisten salaattien ostot ovat lisääntyneet
tuotekohtaisesti 5-21 miljoonaa kiloa viimeksi
kuluneen vuosikymmenen aikana, todetaan
Kotimaiset kasvikset ry:stä.
Perunaa hankittiin viime vuonna noin 17,6 kiloa
asukasta kohti.
Hinnat eivät ole
juurikaan nousseet
Kasvisten hinnoissa on toki vuosittaista vaihtelua,
joka johtuu tarjonnan määrästä ja sadon
onnistumisesta. Käytännössä ovat kasvisten
hinnat nousseet meillä 0,1 prosenttia vuodessa
1991-99.
Suomalaiset käyttävät keskimäärin 380 markkaa
henkeä kohti vuodessa juures- ja kasvisostoihin.
Kokonaiskysynnästä kohdistuu runsaat 80
prosenttia kotimaisiin juureksiin ja vihanneksiin.
Tuoreen Taloustutkimus Oy:n tekemän
tutkimuksen mukaan puolet suomalaisista ostaa
ainoastaan kotimaisia vihanneksia, marjoja ja
perunaa.
Kasvisvalikoimamme on monipuolistunut
1990-luvulla. Uusina ovat keittiöihimme
kotiutuneet mm. punasipuli, tuoreet herkkusienet,
mausteyrtit ja erikoissalaatit.
Aiempien vuosien erikoisuuksista - mm.
kesäkurpitsasta, retiisistä, parsakaalista ja
maissista - on tullut jo perusruokaa. Parsakaalin
ostot ovat esimerkiksi viisinkertaistuneet.
1980-luvun suosikkivihanneksen kiinankaalin
suosio sen sijaan on kääntynyt laskuun samoin
kuin perinteisen pehmeälehtisen salaatin. Niiden
tilalle ovat ilmaantuneet rapealehtinen
keräsalaatti ja ruukkusalaatit.
STT-IA
4.2.2000
Ajassa -sivulle
|