Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







"Sama vaihe kuin matkailussa 90-luvun alussa"

Kotityöpalvelusta muodostumassa keskeinen palvelutuotannon alue



Kotityöpalvelu on elinkeinona nyt Suomessa siinä vaiheessa kuin matkailu oli 90-luvun alussa, uskoo suomalaistutkija.


Matkailuala on tuon ajan jälkeen kehittynyt hurjasti: erilaisia paketteja ja elämyksiä osataan jo tarjota ja ostaa. Samaa odotetaan nyt kotityöpalveluista.

Tutkija Taija Härkki selosti keskiviikkona Helsingin yliopiston taloustieteen laitoksessa valmistunutta tutkimusta, joka on tehty EU:n tilauksesta Suomessa. Samanlaisia tutkimuksia tehdään myös seitsemässä muussa EU-maassa.

"Vapaa-ajan palveluista arjen palveluihin" -niminen tutkimus päätyy siihen, että kotityöpalvelu on yksityisten ostopalvelujen tarjoajana Suomessa lähes alkutekijöissään oleva elinkeino. Mitä ilmeisimmin siitä tulee alkaneella vuosituhannella keskeinen palvelutuotannon alue.

EU halusi rajata tarkoin kotityöpalvelu-käsitteen. Sillä tarkoitetaan eri ikäisten, erilaisissa elämäntilanteissa ja ympäristössä elävien ihmisten arkipäivän auttamista, sellaisissa tehtävissä, joissa ei tarvita terveyden- ja sairaanhoidon ammattikoulutusta.

Määrittely korostaa tehtävien moninaisuutta: puhtaanapito, vaatehuolto, ruoka, asiointi, viranomaisyhteydenpito, rutiinikorjaukset, piha- ja puutarha, jätteet ja kierrätys, turvallisuus ja valvonta, henkinen huolto sekä kulttuuririennot.


Kokeilu jatkuu

Eduskunta on tehnyt päätöksen kotitaloustyön tukikokeilun jatkamisesta vuoden 2000 ajan. Etelä-Suomen, Oulun ja Lapin lääneissä kotitaloustyön tukimuotona on yksityishenkilöiden verovähennys. Kotitaloustyötä ostava voi saada kotitalousvähennystä verotuksessa vuosittain enintään 5 000 markkaa.

Itä- ja Länsi-Suomen läänien alueella asiakas saa kotitaloustyöhön 40 prosentin hintatuen maksamastaan arvonlisäverottomasta palkkiosta, kuitenkin enintään 33 markkaa työtunnilta.

Mm. siivousliikkeiden edustajat ovat tutustuneet tukimalleihin käytännössä. Heidän mielestään verotukimallissa systeemi on monimutkainen ja kuluttaja saa hyödyn vasta pitkällä aikavälillä. Yritystukimalli sen sijaan kannustaa ostopäätöksen tekoa eikä rasita byrokraattisuudellaan yksittäistä kuluttajaa.


Pirkanmaan kokemuksia

Kotityöpalveluyrittäjyyden aloittamista on tuettu kotitaloustyön tukikokeilulla. Kotitaloustyön tukirekisterissä Pirkanmaalla (jossa on voimassa kotitaloustyön hintatuki) oli marraskuun lopussa yli 240 yritystä. Puolet näistä yrityksistä oli pieniä ja lähes puolet naisten yrityksiä.

Palvelutarjonnaltaan yritykset jakaantuivat niin, että remonttia tarjoaa niistä 47 prosenttia, kotitaloustyötä 32, hoivaa 16 ja pihatyötä 5 prosenttia.

Etenkin miehet ja kolmikymppiset pikkulapsiperheet ovat jo ulkoistamassa kotitöitä ja ovat siirtyneet ostopalvelujen käyttöön. Vastaanhangoittelijoina ovat keski-ikäiset naiset, jotka kokevat velvollisuudekseen hoitaa mallikkaasti ansiotyön, uran luomisen ja lisäksi kaikkinaiset kodin tehtävät.


Suuryritykset pohtivat

Tutkimuksen mukaan kymmenet suuret yritykset tutkailevat parhaillaan kotipalvelualan markkinoita voidakseen tarjota henkilökunnalleen viikkosiivousta, lasten kuljetuspalveluja, ruuanlaittoa ja muita kotitöitä työsuhde-etuna heti, kun verottaja asian siunaa.

Tutkimus kehottaa luomaan Suomeen nopeasti kotipalvelustyöntekijän täsmäkoulutusta, jossa opittaisiin kotitalouden puhtaanapito- ja ruuanvalmistus sekä vaatehuolto ja puutarhatyö.

Meillä on valmiina kotityön asiantuntemusta kotitalousoppilaitoksissa, joiden pitäisi nopeasti ryhtyä tarjoamaan kotipalvelututkintoa.

STT-MH
4.2.2000


Kotimaa -sivulle