Levitä leipäsi päälle yrttien lumoa tai tomaattiin sukeltavaa silakkaa
Viljaviikko on parhaillaan menossa, ja katseet suuntautuvat mm. jokapäiväiseen leipäämme. Leipä ei lihota, sitä on hyvä syödä vähintäin 6-9 viipaletta päivässä.
Luonto pakannut viljaan
ravintokuituja ja muita bioaktiivisia aineita, mutta
vain vähän energiaa, todetaan
Leipätiedotuksesta.
Enää ei tarvitse tuskailla sitäkään, mitä kaveriksi
leivän päälle. Mukavanmakuisia ja vähäkalorisia
levitteitä on itsekin helppo valmistaa.
Pohjaksi
sopivat margariini, kevytmargariini tai
kasvirasvalevite, jotka sisältävät suurimmaksi
osaksi pehmeää rasvaa. Levitteitä voi edelleen
keventää kasviksilla.
Muita perusaineksia ovat esim. maitorahka,
kasvirasvapohjainen ranskankerma, tuorejuusto,
raejuusto, kevytmajoneesi ja tietenkin kasviöljy.
Viimemainittu on kuitenkin 100 prosenttista rasvaa, ja sitä
onkin hyvä käyttää vain pieni määrä leipäannosta
kohti.
Kevytmargariinin ja -kasvirasvalevitteen
sekoittamiseen riittää pelkkä haarukka.
Vatkaaminen tai lämmittäminen saattaa
juoksettaa levitteen.
Kannattaa valmistaa vain
kerta-annoksia, sillä levitteet eivät säily kovin
hyvin. Muutaman tunnin maustuminen on eduksi
aromille. Säilytä levite aina jääkaapin
kylmimmässä osassa kelmulla peitettynä.
Silakka sukeltaa
tomaattiin
- 100 g kevytmargariinia tai -kasvirasvalevitettä
- 100 g savusilakkaa perattuna
- 2 rkl tomaattisosetta
- 1/2 dl ruohosipulia hienonnettuna
Hienonna kala haarukalla. Sekoita muiden
ainesten kanssa tasaiseksi levitteeksi.
Ei savua ilman
lohta
- 100 g kevytmargariinia tai -kasvirasvalevitettä
- 100 g savulohta perattuna
- 1 keitetty kananmuna hienonnettuna
- sitruunamehua tai ripaus suolatonta sitruunapippuria
- tilliä tai ruohosipulia hienonnettuna
Hienonna kala haarukalla. Sekoita muiden
ainesten kanssa tasaiseksi levitteeksi.
Valkosipuli viekottelee
kurkun
- 150 g tuoretta kurkkua raasteena
- 100 g vähälaktoosista raejuustoa
- 100 g kevytmargariinia tai -kasvirasvalevitettä
- 1-2 valkosipulinkynttä
- mustapippuria
- 1/2 dl tilliä tai persiljaa hienonnettuna
Valuta kurkkuraasteesta liika neste pois. Puserra
valkosipuli ja sekoita ainekset haarukalla
tasaiseksi levitteeksi.
Olivia Newton-John
ilman Travoltaa
- 60 g kivettömiä oliiveja
- 100 g margariinia tai kasvirasvalevitettä
- 1 tl basilikaa
Liota oliiveja suolaisuuden vähentämiseksi pari
tuntia ja hienonna ne monitoimikoneessa. Sekoita
muiden ainesten kanssa tasaiseksi levitteeksi.
Yrttien lumo
- 1 prk vähälaktoosista maitorahkaa
- 1/2 dl tuoretta persiljaa hienonnettuna
- 1/2 tl kirveliä
- 1/2 t rakuunaa
- 1/4 tl mustapippuria
- 1/4 tl suolaa
- 1 valkosipulinkynsi murskattuna
Sekoita kaikki ainekset haarukalla tasaiseksi
levitteeksi.
Sellerin serenadi
kinkulle
- 2 dl vähälaktoosista maustamatonta jogurttia
- 100 g palvikinkkua kuutioina
- 10-15 cm sellerinvartta pieninä paloina
- 1 paprika kuutioina
- 1/2 dl persiljaa hienonnettuna
Suodata jogurttia kuivemmaksi suodatinpussilla
vuoratussa kahvinsuodattimessa. Sekoita ainekset
tasaiseksi levitteeksi.
Mäti menettää
otteensa öljyssä
- 1 sipuli lohkottuna
- 1 valkosipulinkynsi
- nippu persiljaa
- 3 rkl kevyesti suolattua mätiä
- 4 viipaletta kuivahtanutta paahtoleipää ilman reunoja
- 2 dl rypsi- tai oliiviöljyä
- 1 sitruunan mehu
- (mustia oliiveja koristeluun)
Hienonna sipuli ja persiljan lehdet
monitoimikoneessa. Lisää mäti ja leipä. Sekoita.
Lisää koneen käydessä öljyä ja sitruunamehua
vuorotellen.
STT-IA
4.2.2000
Ajassa -sivulle
|