Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Levitä leipäsi päälle yrttien lumoa tai tomaattiin sukeltavaa silakkaa



Viljaviikko on parhaillaan menossa, ja katseet suuntautuvat mm. jokapäiväiseen leipäämme. Leipä ei lihota, sitä on hyvä syödä vähintäin 6-9 viipaletta päivässä.


Luonto pakannut viljaan ravintokuituja ja muita bioaktiivisia aineita, mutta vain vähän energiaa, todetaan Leipätiedotuksesta.

Enää ei tarvitse tuskailla sitäkään, mitä kaveriksi leivän päälle. Mukavanmakuisia ja vähäkalorisia levitteitä on itsekin helppo valmistaa.

Pohjaksi sopivat margariini, kevytmargariini tai kasvirasvalevite, jotka sisältävät suurimmaksi osaksi pehmeää rasvaa. Levitteitä voi edelleen keventää kasviksilla.

Muita perusaineksia ovat esim. maitorahka, kasvirasvapohjainen ranskankerma, tuorejuusto, raejuusto, kevytmajoneesi ja tietenkin kasviöljy. Viimemainittu on kuitenkin 100 prosenttista rasvaa, ja sitä onkin hyvä käyttää vain pieni määrä leipäannosta kohti.

Kevytmargariinin ja -kasvirasvalevitteen sekoittamiseen riittää pelkkä haarukka. Vatkaaminen tai lämmittäminen saattaa juoksettaa levitteen.

Kannattaa valmistaa vain kerta-annoksia, sillä levitteet eivät säily kovin hyvin. Muutaman tunnin maustuminen on eduksi aromille. Säilytä levite aina jääkaapin kylmimmässä osassa kelmulla peitettynä.


Silakka sukeltaa tomaattiin

  • 100 g kevytmargariinia tai -kasvirasvalevitettä
  • 100 g savusilakkaa perattuna
  • 2 rkl tomaattisosetta
  • 1/2 dl ruohosipulia hienonnettuna

Hienonna kala haarukalla. Sekoita muiden ainesten kanssa tasaiseksi levitteeksi.


Ei savua ilman lohta

  • 100 g kevytmargariinia tai -kasvirasvalevitettä
  • 100 g savulohta perattuna
  • 1 keitetty kananmuna hienonnettuna
  • sitruunamehua tai ripaus suolatonta sitruunapippuria
  • tilliä tai ruohosipulia hienonnettuna

Hienonna kala haarukalla. Sekoita muiden ainesten kanssa tasaiseksi levitteeksi.


Valkosipuli viekottelee kurkun

  • 150 g tuoretta kurkkua raasteena
  • 100 g vähälaktoosista raejuustoa
  • 100 g kevytmargariinia tai -kasvirasvalevitettä
  • 1-2 valkosipulinkynttä
  • mustapippuria
  • 1/2 dl tilliä tai persiljaa hienonnettuna

Valuta kurkkuraasteesta liika neste pois. Puserra valkosipuli ja sekoita ainekset haarukalla tasaiseksi levitteeksi.


Olivia Newton-John ilman Travoltaa

  • 60 g kivettömiä oliiveja
  • 100 g margariinia tai kasvirasvalevitettä
  • 1 tl basilikaa

Liota oliiveja suolaisuuden vähentämiseksi pari tuntia ja hienonna ne monitoimikoneessa. Sekoita muiden ainesten kanssa tasaiseksi levitteeksi.


Yrttien lumo

  • 1 prk vähälaktoosista maitorahkaa
  • 1/2 dl tuoretta persiljaa hienonnettuna
  • 1/2 tl kirveliä
  • 1/2 t rakuunaa
  • 1/4 tl mustapippuria
  • 1/4 tl suolaa
  • 1 valkosipulinkynsi murskattuna

Sekoita kaikki ainekset haarukalla tasaiseksi levitteeksi.


Sellerin serenadi kinkulle

  • 2 dl vähälaktoosista maustamatonta jogurttia
  • 100 g palvikinkkua kuutioina
  • 10-15 cm sellerinvartta pieninä paloina
  • 1 paprika kuutioina
  • 1/2 dl persiljaa hienonnettuna

Suodata jogurttia kuivemmaksi suodatinpussilla vuoratussa kahvinsuodattimessa. Sekoita ainekset tasaiseksi levitteeksi.


Mäti menettää otteensa öljyssä

  • 1 sipuli lohkottuna
  • 1 valkosipulinkynsi
  • nippu persiljaa
  • 3 rkl kevyesti suolattua mätiä
  • 4 viipaletta kuivahtanutta paahtoleipää ilman reunoja
  • 2 dl rypsi- tai oliiviöljyä
  • 1 sitruunan mehu
  • (mustia oliiveja koristeluun)

Hienonna sipuli ja persiljan lehdet monitoimikoneessa. Lisää mäti ja leipä. Sekoita. Lisää koneen käydessä öljyä ja sitruunamehua vuorotellen.

STT-IA
4.2.2000


Ajassa -sivulle