Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Metsäteollisuudella kaksijakoinen vuosi



Metsäteollisuusyhtiöt tullevat esittelemään kelvollisia tuloksia viime vuodelta Metsäliitto-ryhmän tavoin, vaikka alkuvuodesta toista uumoiltiin. Pelastukseksi tuli vahva loppuvuosi. Nopeimmin toipuneisiin kuului aikakauslehtipaperi.


Myös alkaneen vuoden näkymät vaikuttavat suotuisilta. Tärkeimmille tuotteille ennakoidaan ainakin Metsäliiton ryhmässä hintojen nousua.

Yhtymän pääjohtaja Antti Oksasen mukaan viime vuosi on kuitenkin hyvä esimerkki siitä, että kesälomien yli menevien arvioiden kanssa olisi oltava varovainen.

- Vuosi sitten tähän aikaan näkymät olivat heikot, mutta tilanne muuttui oleellisesti vuoden toisella puoliskolla, hän muistutti.

Nyt Oksasen toive on, ettei tämä vuosi osoittaudu lopulta täysin päinvastaiseksi kuin viime vuosi.

Vaikka tuotteiden hinnat näyttävät olevan nousussa ja ensimmäisenä kallistuneen hienopaperin hintaan haetaan lisää korotuksia lähiaikoina, Oksanen ei lupaillut suoraan korotuksia puun hintaa. Metsäliiton omistavat metsänomistajat.

Oksasen mukaan puun hintaa voi tasoittaa se, että Keski-Euroopan myrskyjen metsätuhojen vuoksi Venäjä ja Baltia eivät välttämättä saa puuta sinne ja sitä voidaan ohjata Suomeen.


Millennium voisi olla joka vuosi

Metsäliiton pörssiyhtiön Metsä-Serlan toimitusjohtaja Jorma Vaajoki kertoi, että millenium ei ole aiheuttanut ennakkoon uumoiltuja häiriöitä alkuvuoden myyntiin. Paperit ja kartongit jatkoivat kiertoon lehtien liitteinä tai lahjakääreinä.

- Millennium voisi olla vaikka joka vuosi. Vaajoen mukaan sellun hinta tulee jatkamaan nousuaan, mutta toiveena on, että nousu on maltillista, jotta siitä riippuvat ryhmät pysyvät mukana. Metsäliitto on myös huomattava sellun myyjä.

Hänen mukaansa nykymaailmassa maltillinen hintakehitys on sekä ostajien että myyjien toive, sillä mitä kauemmaksi ketjua mennään, sen vaikeampi korotuksia on saada läpi.

STT-IA
4.2.2000


Talous -sivulle