Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







MTTL: Mercosur - uhka EU:n maataloudelle?



Elintarvikkeiden maailmanmarkkinoille on työntymässä uusi potentiaalinen maaryhmä Latinalaisesta Amerikasta. Argentiinan, Brasilian, Paraguayn ja Uruguayn muodostama Mercosur -ryhmä on maataloudessa erittäin kilpailukykyinen edullisen ilmaston ja alhaisen kustannustason ansiosta.


Maat ovat myös ymmärtäneet maatalousviennin taloudellisen hyödyntämisen mahdollisuudet. Mercosur-alue muodostaa dynaamisen ja kasvavan talouskeskittymän, ja EU on valmistellut maiden kanssa vapaakauppasopimusta.

Sopimusta puoltavat monet taloudelliset seikat, mutta maataloustuotteiden vapaakauppa arveluttaa: kuinka kilpailukykyisiä Mercosurin maataloustuotteet ovat EU:n markkinoilla?

Mercosurin tärkeimmät maataloustuotteet ovat naudanliha, soija, hedelmät, kahvi, tupakka ja rehut. Suurimmat vientituotot tulevat naudanlihasta.

Mercosurin maatalousviennin arvo EU-maihin on ollut noin 10 miljardia euroa vuosittain, kun EU:n vastaava vienti on ollut vain puolentoista miljardin luokkaa.

Mercosurin tärkeimmät vientituotteet EU:hun ovat olleet rehut, jotka muodostuvat lähinnä soijan jätetuotteista, ja öljysiemenet. Ne muodostavat lähes puolet koko EU:n maataloustuotteiden tuonnista Mercosurista. Niiden lisäksi tuodaan kahvia, vihannes- ja hedelmätuotteita sekä naudanlihaa.

EU puolestaan vie Mercosuriin lähinnä juomia (viinit yms.), maitotuotteita ja vehnää.

EU on toistaiseksi kauppapoliittisilla järjestelyillä estänyt maataloustuotteiden vapaan tuonnin Mercosurista. Mercosurin kannalta tilanne on ollut tukala, sillä EU on suonut tullietuusjärjestelyjä köyhille AKT-maille, jotka tuottavat pitkälti samanlaisia tuotteita kuin Mercosur-maat.

Lisäksi EU on perinyt aroilta maatalouden tuontituotteilta korkeita tulleja. EU:n kannalta kaikkein arin maataloustuote on Mercosurissa tuotettu naudanliha, joka on laadultaan ja hinnaltaan hyvin kilpailukykyistä.

Lauhkean vyöhykkeen hedelmät (lähinnä omenat, päärynät ja viinirypäleet) ovat kilpailukykyisiä EU:n markkinoilla, joskin tuotantokausien erot suojaavat jonkin verran kilpailulta. Myös sokeri on EU:n kannalta arka tuote.

Lisäksi joidenkin viljojen tuotanto on lisääntynyt viime vuosina siinä määrin, että niiden vienti voi kasvaa merkittävästi lähivuosina.

Mercosur -maiden maatalous elää nyt etsikkoaikaansa. Tulevaan kehitykseen vaikuttaa niin Mercosurin omat ponnistelut maataloustuotannon modernisoimiseksi kuin ulkoiset kauppapoliittiset tekijät. Tällä hetkellä on vielä vaikea ennustaa, kuinka merkittävän jalansijan Mercosur saa maataloustuotteiden maailmanmarkkinoilla.


Tuonti Mercosur-maista tuskin räjähtää käsiin

Latinalaisen Amerikan elintarviketuonti EU-maihin lisääntyy tulevaisuudessa, kun Mercosur-ryhmä ja unioni solmivat lähivuosina vapaakauppasopimuksen.

Tuonti tuskin kuitenkaan muodostaa varsinaista uhkaa unionin maataloudelle yleensä tai Suomen maataloudelle erityisesti, todetaan Maatalouden taloudellisessa tutkimuslaitoksessa valmistuneessa selvityksessä.

Tutkija Meri Virolainen MTTL:stä toteaa, että maailmakaupan vapauttaminen on hyvin kiinnostavaa Mercosur-maiden kannalta. Tällä hetkellä ryhmän tuontia unioniin rajoitetaan erilaisilla kaupan esteillä.

- Mercosur-ryhmän maataloustuotteet ovat kilpailukykyisiä EU-markkinoilla, koska tuotantokustannukset ovat alhaisemmat ja ilmasto suotuisa, hän toteaa.

Virolainen arvelee, että vapaakauppasopimuksen myötä EU:n markkinoille tulee nykyistä enemmän argentiinalaista naudanlihaa.

- Sitä tuodaan nyt lähinnä arvo-osia, mutta vähempiarvoisiakin ruhonosia varmasti tuotaisiin mieluusti. Naudanlihaa tuskin kuitenkaan tulvii EU-markkinoille rajattomia määriä, koska Argentiinan ja Brasilian oma lihakulutus on huomattavaa, hän huomauttaa.

Vapaakauppasopimus voi tuoda EU-markkinoille myös sokeria ja viljaa, sillä niiden tuontanto Mercosur-maissa kasvaa. Omenoiden, päärynöiden ja viinirypäleiden tuonti saattaa kiristää kilpailua niissä EU-maissa, jotka itsekin tuottavat näitä hedelmiä.

Virolainen arvioi, että Suomen kannalta aroin Mercosur-tuote on naudanliha, koska ryhmän muut tuotteet ovat meillä joka tapauksessa suureksi osaksi tuontitavaraa.

Virolainen ei kuitenkaan usko maataloustuotteiden kaupan täydelliseen vapauttamiseen.
- EU ei suostu täysin vapaaseen tuontiin, vaan suojaa jatkossakin omaa maatalouttaan, hän ennustaa.

Mercosur-maiden menestys vapautuvilla maailmanmarkkinoilla riippuu kauppapolitiikan lisäksi myös siitä, kuinka hyvin ne saavat modernisoitua tuotantoaan ja vakautettua yhteiskunnallisia olojaan.

FF-IA
4.2.2000


Talous -sivulle