Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Niinistö näkee poliittisen poliisivaltion vaaran



Valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) ei olisi hyväksynyt pääministeri Paavo Lipposen (sd.) Itävalta-suositusta, jos se olisi tuotu hallituksen päätettäväksi.


- Ennakointi, silloin kun demokraattisesta maasta on kysymys, on yli demokratian menevää demokratiaa. Poliittinen poliisivaltio on lähellä, Niinistö sanoi valtiopäivien avajaisten yhteydessä.

Hänestä EU-maat ovat ryhtymässä "poliittiseksi poliisiksi".

- Lipponen on antanut ohjeen, jota olen suosituksenluontoisesti valmis noudattamaan. Suositusta ei käsitelty hallituksessa virallisesti, koska ei olisi löytynyt varmasti yksimielisyyttä, Niinistö sanoi.

Hän olisi halunnut odottaa uuden Itävallan hallituksen toimia, ja julistaa boikotin vasta jos hallitus rikkoo EU:n periaatteita.

Niinistö sanoi, että kokoomus jatkaa yhteydenpitoa entiseen tapaan Itävallan konservatiivisen kansanpuolueen kanssa. Jörg Haiderin vapauspuoleen kanssa Niinistö ei halunnut mitään tekemistä jatkossakaan.

Niinistön johtama Eurooppalaisten konservatiivipuolueiden ryhmä, EDU, ei Niinistön mukaan tule tekemään mitään uutta linjausta Itävallan suhteen.


Itävalta ei pidä toimia perusteltuina

Valtiopäivien avajaisissa oli läsnä myös Itävallan suurlähettiläs Christoph Querner. Hänen mielestään painostustoimilla ei ole enää perusteita, koska Itävallan uusi hallitus on sitoutunut ihmisoikeuksiin ja demokratiaan.
- Toimet eivät enää tässä vaiheessa ole oikeutettuja.

Hän sanoi ettei tiedä, miten Suomen tai EU-maiden painostustoimet vaikuttavat yhteydenpitoon käytännössä eli onko suunniteltuja vierailuja peruttu.

Itävallan lähettiläs ei joutunut valtiopäivien avajaisten kahvikutsuilla mitenkään syrjityksi. Hän antoi lukuisia haastatteluja ja kahvitteli muun muassa ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasin (kok.) seurassa.


Aho varovaisena, Halonen ei seurannut

Keskustan presidenttiehdokas ja puheenjohtaja Esko Aho piti Lipposen suositusta "aika pitkälle menevänä".

- Minä olen ollut toisenlaisen toteuttamistavan kannalla. Tässä tulee vähän sellainen tuntu, että tästä on tullut eurooppalaisen poliittisen taistelun välikappale, ja se on huono juttu, Aho murehti.

Kilpakumppani, ulkoministeri Tarja Halonen totesi, ettei tiedä asian yksityiskohtia, koska ei perjantaina ollut valtioneuvostossa paikalla. Hän toivoi että hallituksen tekemiset ja presidenttivaalikampanja voidaan pitää erillään.

Halonen myös pelkäsi, että asiasta syntyy vaaleihin vaikuttava, väritetty keskustelu. Kampanjatilaisuuteen kiirehtinyt Halonen ei ehtinyt jäädä pohtimaan linjauksen tarkempaa merkitystä.


Perusarvot vaativat puuttumista

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Liisa Jaakonsaari (sd.) näki EU:n ja Suomen toiminnan kysymyksenä perusarvoista.

- Kun muukalaisvihaa ja rasismia lietsotaan, niin kyllä minusta siihen pitää reagoida. Minun moraalini itse asiassa edellyttää puuttumista, Jaakonsaari sanoi.

Hän epäili, että keskusta yrittää käyttää asiaa vaaliaseena.
- Tämä on niin lähellä vaaleja. Ehkä keskustankin tarkoituksena on näitä EU-vastaisia säveliä soitella.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jaakko Laakso piti linjausta ennenaikaisena ja tässä vaiheessa virheellisenä.

- Mielestäni ulkoministeri Tarja Halosen edustama linja on ollut Itävallan suuntaan oikea. Hänen tavoitteenaan on ollut selkeästi varoittaa Itävallan hallitusta yhteistyöstä äärioikeiston kanssa.

Laakson mielestä Lipponen on mennyt liian pitkälle, kun rangaistustoimiin ryhdyttiin ennen kuin uusi hallitus oli aloittanut työtään.
- Toivoakseni Aho ei nyt saa vauhtia vaalikoneistoon Jörg Haiderin ja pääministeri Lipposen avulla, Laakso huolehti.

Keskustan kansanedustaja Petri Neittaanmäki teki valtioneuvostolle kirjallisen kysymyksen, jossa hän haluaa selvityksen siitä, miten Suomi päätti lähteä EU-maiden kanssa mukaan Itävallan vastaisiin pakotetoimiin.

STT-IA
4.2.2000


Politiikka -sivulle