Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Europarlamentin suurimman ryhmän EPP-ED:n puheenjohtaja Hans-Gert Pöttering:

EU-lait eivät salli mitään sanktioita Itävaltaa kohtaan



Euroopan kansanpuolueen ja Euroopan demokraattien ryhmän puheenjohtaja saksalainen Hans-Gert Pöttering näkee Itävallan boikottitoimissa suuren vaaran suoranaisiin laittomuuksiin.


Hallitusten välisissä boikoteissa on hyvin vaikeata erottaa keskenään yhteisön, unionin ja toisaalta valtioiden väliset bilateraaliset suhteet.

- Suosittelen lain noudattamista, EU:n lainsäädännön. Se ei salli mitään sanktioita Itävaltaa kohtaan. Toivon, että hallitukset luopuvat sanktioista. Asian ratkaisu on 14 hallituksen vastuulla, Pöttering sanoo.

Saksan mahtipuolueen, kristillisdemokraattien CDU:n piiristä Euroopan parlamentin suurimman puolueen johtoon noussut Hans-Gert Pöttering on Suomessa suhteellisen tuntematon nimi.

Parlamentin parketeilla hänestä lausutaan arvioita, jonka mukaan Pöttering ohittaa vaikutusvallallaan monet keskinkertaiset komissaarit. Komission puheenjohtajan Romano Prodin on syytä antaa arvoa Pötteringin näkemyksille, sillä tämän takana on parlamentin 626 äänestä 233.

Pötteringin luotsaamassa Euroopan kansanpuolueen ja Euroopan demokraattien ryhmässä (EPP-ED) vaikuttavat suomalaisista kokoomuksen edustajat Ilkka Suominen, Marjo Matikainen-Kallström, Piia-Noora Kauppi ja Ari Vatanen sekä kristillisten Eija-Riitta Korhola. Suomalaisista Suominen kuuluu EPP-ryhmän varapuheenjohtajistoon.

Pötteringin johtamaan ryhmittymään kuuluu 53 edustajaa Saksasta, 37 Britanniasta, 34 Italiasta, 28 Espanjasta, 21 Ranskasta, yhdeksän Alankomaista, yhdeksän Portugalista, seitsemän Itävallasta, seitsemän Ruotsista, kuusi Belgiasta, viisi Suomesta, viisi Irlannista, kaksi Luxemburgista ja yksi Tanskasta.

Pöttering kertoo, että suuressa ryhmässä on edustettuna peräti 30 eri eurooppalaista puoluetta 15 unionin jäsenmaasta. Viime vaaleissa EEP-ED ryhmä nousi ensi kerran parlamentin suurimmaksi puolueeksi, ja se on merkinnyt toisenlaista politiikkaa.

- Yhteistyö edellisessä parlamentissa oli sosialistien kanssa vahvempaa, Pöttering kuvailee eroja. Kompromisseja haetaan tietenkin edelleen, mutta erityisesti talouskysymyksissä etsitään yhä enemmän yhteisiä näkemyksiä liberaalien kanssa.
- Näkökulmamme on, sanoisinko, intensiivisempi kuin aikaisemmin.

Pöttering myöntää, ettei tällaisen ryhmän johtaminen ole ongelmatonta, mutta yhtenäisyyden löytyminen riippuu aina kustakin käsiteltävästä asiasta.

- Jos on kyse institutionaalisesta kysymyksestä, britit eivät ole kanssamme. Jos käsitellään Itävalta-asioita, parinkymmenen prosentin vähemmistön muodostavat jotkut muut. Koko ryhmä on kuitenkin peruskysymyksessä yhtenäinen. Suhtautuminen Itävaltaan jakoi ensin ryhmää, mutta erityisen työryhmäselvityksen jälkeen yhteinen linja eheytyi.

- Kaikkinensa olen varsin tyytyväinen toimintamahdollisuuksiimme. Ryhmän johtaminen ei ole helppoa, mutta se antaa minulle tyydytystä. Pidän vastuun ottamisesta, Pöttering arvioi.


Epäoikeudenmukainen ratkaisu

Vaaleata saksalaista kehutaan miellyttäväksi ja asialliseksi johtohahmoksi, joka nauttii laajaa luottamusta. Hänestä ei juoruta ikäviä, ja nuoret naiset ovat jopa sitä mieltä, että Pöttering on tyyppinä hellän luja.

Lujaa suoruutta hän edustaa henkilökohtaisessa suhtautumisessaan Itävalta-kysymykseen. Pöttering tuomitsee boikottitoimet epäoikeudenmukaisiksi Itävaltaa kohtaan.
- Minusta 14 hallitusta menetteli epäreilusti Itävaltaa kohtaan.

Pöttering korostaa, ettei hänellä eikä hänen edustamillaan tahoilla ole mitään yhteistä Itävallan kiistellyn vapauspuolueen FPÖ:n kanssa tai sen johtohahmon Jörg Haiderin edustamien näkemysten kanssa.

- Heidän politiikkansa ei ole meidän politiikkaamme. Heidän populistinen tapansa puhua on vastoin kaikkia poliittisia tapojani, vastustan sitä. Mutta luotamme kansleri Wolfgang Schüsseliin. Hän teki ministerineuvoston jäsenenä loistavaa työtä, kaikki ylistivät häntä.


CDU:n suuri nainen

Haastatteluhetkellä hivenen varautunut Pöttering lämpenee, kun puhutaan Saksan kristillisdemokraateista, CDU:sta ja erityisesti puolueen uudesta johtohahmosta Angela Merkelistä. Pöttering liittyy ylistyskuoroon, joka odottaa hyvin paljon uudelta puoluejohtajalta.

- Great lady, olen todella innostunut. Kun hän puhuu vapaudesta, se on todella uskomatonta, koska hän kasvoi kommunistisessa järjestelmässä eikä hänellä ollut koskaan mitään tekemistä kommunistien kanssa. Hänen isänsä oli protestanttinen pappi. Hän on todella vakuuttava.

- Jopa erityisen konservatiiviset ihmiset puolueessamme, jotka pitivät Merkeliä liian vasemmalta tulevana, vakuuttuivat niin, että Merkel sai yli 95 prosenttia äänistä, Pöttering kuvailee tunnelmia Essenin huhtikuisessa puoluekokouksessa.


Puhdistus oli välttämätön

Pöttering kuuluu CDU:n 17-henkiseen puoluevaltuustoon ja vakuuttaa, että vastaisuudessa puolueen talousasioita hoidetaan toisin. Avoimuutta lisätään. Tässäkin yhteydessä Pöttering korostaa lainkuuliaisuutta.

- Olen aina edustanut näkemystä, että kukaan ei ole lain yläpuolella. Ei edes suuri Helmut Kohl, hänenkin on noudatettava lakia. Prosessille, kaiketi voi sanoa puhdistukselle, ei ollut vaihtoehtoa, Pöttering toteaa CDU:n rahaskandaalin tapahtumista.

Pöttering on vakuuttunut siitä, että Angela Merkel ja koko CDU:n johto tekee vastaisuudessa parhaansa läpinäkyvyyden ja avoimuuden toteuttamiseksi.

- Haluaisimme saman tapahtuvan myös muissa saksalaisissa puolueissa. Toivon myös, että Helmut Kohl voi astua takaisin puolueeseemme, joka on ollut hänelle koko elämä. Ensimmäisen kerran sitten vuoden 1951 hän ei osallistunut puoluekokoukseen.


Suora tyyli miellyttää

Myös Euroopan unionin tasolla Pöttering korostaa kannattavansa hallintoa, joka on läpinäkyvä.

Sitä tarvitaan, koska EU:ssa, jos missä erilaiset hallintokulttuurit ovat jatkuvalla törmäyskurssilla, kuten komission puheenjohtaja Prodin ja Euroopan oikeusasiamiehen Jacob Södermanin kovasti uutisoitu näkemysero on osoittanut.

- Pidän kovasti pohjoismaisesta suorasta tyylistä. Saksalaiset useimmiten yhtyvät näkemyksiinne. Meillä on paljon yhteistä, jos sallitte minun sanoa niin.

MARGIT HARA
Strasbourg
5.5.2000


Ulkomaat -sivulle