Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Putinin poliittinen linja vielä arvailujen varassa



Venäjän uusi presidentti Vladimir Putin on luvannut parempaa tulevaisuutta "rikkaalle maalleen, jonka kansa on köyhää". Toistaiseksi on kuitenkin vielä epävarmaa, miten presidentti lupauksensa toteuttaa.


Maaliskuussa presidentinvaalit voittanut entinen KGB:n vakoilija on tehnyt aloitteita puolustus- ja ulkopolitiikan aloilla, mutta hänen tuleva poliittinen linjansa on vielä pitkälti arvailujen varassa.

Omia tavoitteitaan Putin on päässyt toteuttamaan sen jälkeen kun presidentti Boris Jeltsin viime vuoden elokuussa yllättäen nimitti hänet pääministeriksi.

Venäjän uusin sotaretki Tshetsheniaan on pääosin juuri Putinin suunnittelun tulosta. Hän on jatkanut päättäväisesti sotatoimia välittämättä länsimaiden arvostelusta ja painostuksesta.

Hänen mukaansa tshetsheenisissit ovat "terroristeja", jotka ovat vastuussa viimevuotisesta tunkeutumisesta Dagestaniin, pommi-iskuista Moskovaan ja muihin kaupunkeihin sekä monenlaisesta rikollisesta toiminnasta.

Ronskiin tyyliinsä hän on vakuuttanut, että terroristeja jahdataan missä tahansa, olivatpa he sitten vaikka "ulkohuusissa".

Viime kuussa Putin hyväksyi Venäjän uuden sotilasopin, jossa ydinaseille annetaan entistä enemmän painoa. Uuden opin mukaan Venäjä voi käyttää ensimmäisenä ydinaseita, jos sitä uhataan suurhyökkäyksellä tavanomaisin asein.


Vahva ote duumasta

Putin sai viime kuussa kaksikin arvokasta voittoa, kun parlamentin alahuone eli duuma ratifioi ydinaseita koskevan Start-2-aseriisuntasopimuksen kahden vuoden viivyttelyn jälkeen. Viikkoa myöhemmin hyväksyttiin ydinkoekieltosopimus.

Duuman päätösten katsotaan heijastavan Putinin vahvaa otetta parlamentista, kun taas hänen edeltäjänsä Jeltsin joutui jatkuvasti hankauksiin niskuroivan duuman kanssa.

Putin on jo vt. presidenttinä osoittanut, että hän haluaa hoitaa yhteyksiä ulkomaiden johtajiin. Hän on ehtinyt käydä Lontoossa tapaamassa pääministeri Tony Blairia ja on vastaanottanut kotona Moskovassa useita ulkoministereitä, mm. Yhdysvaltain Madeleine Albrightin.

Hänen ulkopoliittiset lausuntonsa ovat kuitenkin jääneet melko tulkinnanvaraisiksi. Ulkoministeri Igor Ivanov oli selkeäsanaisempi todetessaan äskettäin, että politiikan päämääränä on taata Venäjälle sille kuuluva tärkeä asema maailmassa.

Kädenojennuksena eläkeläisille Putin on hyväksynyt asetuksen, jonka myötä eläkkeitä nostetaan kautta linjan. Keskivertoeläkkeen on määrä nousta noin 200 markkaan kuussa entisen 130 markan sijasta.


Putinin lupaukset

Putin on luvannut pitää kiinni markkinataloudesta, mutta vahvistaa vastapainoksi valtiovallan ja sen instituutioiden asemaa.

Uuden presidentin talouspoliittinen linja on kuitenkin jäänyt vielä avoimeksi, kouriintuntuvista keinoista puhumattakaan. Tiettyä osviittaa antanee se, että hän on valinnut talouspoliittisiksi neuvonantajikseen liberaaleja ekonomisteja.

Venäjän mittava puolustusteollisuus on myös saanut lupauksia paremmasta tulevaisuudesta. Putin on niin ikään lupaillut 1,2 miljoonan miehen ja naisen asevoimille kohennusta sekä palkkaukseen että muihin työoloihin.

Eniten Putin on puhunut rikollisuuden kitkemisestä ja lain ja järjestyksen palauttamisesta Venäjälle.

Vielä ei kuitenkaan tiedetä, tyytyykö hän hoitamaan pois pikkurikolliset katukuvasta, vai ulottuvatko hänen suunnitelmansa myös mahtaviin oligarkeihin eli kouralliseen rikkaita liikemiehiä, joilla on myös huomattavasti poliittista valtaa.

- Valtiossa, jota ei hallita lain voimalla, yksilö on puolustuskyvytön eikä hänellä ole vapautta. Mitä vahvempi valtio, sen vapaampi on myös sen kansalainen, Putin julisti vaalikampanjansa aikana.

STT-IA
7.5.2000


Ulkomaat -sivulle