Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Energiamarkkinavirasto EMV katsoo valtuuksiensa riittävän toistaiseksi



Sähkö- ja energiamarkkinoiden toimivuutta valvova Energiamarkkinavirasto EMV ei näe vielä tarvetta hakea toimintavaltuuksiensa laajentamista. Viraston valvonta perustuu hyvin pitkälti valvottavien eli lähinnä sähköyhtiöiden antamiin tietoihin.


Virasto joutui hakemaan korkeimmalta hallinto-oikeudelta KHO:lta vastikään oman päätöksensä purkua, koska se oli saanut Hämeenlinnan Energialta virheellisiä tietoja.

- Valtuuksien laajentaminen ei ole ollut aktiivisesti esillä eikä siihen ole nähty vielä tarvetta. Ensin jatketaan vanhalla linjalla, EMV:n johtaja Asta Sihvonen-Punkka kertoi tiistaina.

EMV ei nykyisin valtuuksin voi esimerkiksi tehdä tarkastusiskuja yrityksiin kuten Kilpailuvirasto.

Sihvonen-Punkan mukaan purkuhakemuksella halutaan kuitenkin osoittaa valvottaville oikeiden tietojen antamisen tärkeys.

Alkuperäisen päätöksen mukaan Hämeenlinnan Energia oli perinyt sähkön siirrosta ylihintaa 1,8 miljoonaa markkaa vuosina 1997-98.

Alustavien uusien tietojen mukaan summa nousee noin 7 miljoonaan markkaan, koska ylihinnoittelua oli jo vuonna 1996 ja kahtena seuraava vuonna ylituottoa oli aiemmin laskettua enemmän.

- Päätöksen purkua päätettiin hakea, koska kyseessä oli oleellinen ero. Samalla haluttiin näyttää alalle, että tällainen ei onnistu, Sihvonen-Punkka sanoi.

Hänen mukaansa järjestelmän uskottavuuden kannalta on tärkeää, että virasto saa oikeat tiedot. Yrityksillä on mahdollisuus oikaista tiedot vielä siinä vaiheessa, kun virasto antaa alustavan päätöksensä yhtiölle nähtäväksi.

Jatko riippuu nyt siitä, antaako KHO oikeuden purkaa päätöksen. Jos näin käy, asia tulee uudelleen Energiamarkkinaviraston käsiteltäväksi.


Riidat ratkaistaan lopulta oikeudessa

Jos energiayhtiö rikkoo lakia hinnoittelullaan, EMV voi vain velvoittaa yrityksen korjaamaan tulevaa hinnoitteluaan.

Se ei siis voi määrätä yhtiöitä maksamaan palautuksia tai vahingonkorvauksia, vaan lain vastaisesta hinnoittelusta vahinkoa kärsineet eli yleensä sähköyhtiön asiakkaat joutuvat turvautumaan viime kädessä käräjäoikeuteen.

Sihvonen-Punkan arvion mukaan ajatuksena on ollut, ettei käräjäoikeus lähde tutkimaan asiaa alusta alkaen, vaan se tukeutuu viraston tai KHO:n päätökseen. EMV:n tai sen edeltäjän Sähkömarkkinakeskuksen ratkaisuista voi valittaa KHO:hon.


Megavoima-ratkaisun jatko vielä täysin auki

Suomessa oikeuskäsittelyihin ei ole vielä jouduttu. Ensimmäinen mahdollisuus tähän avautui, kun KHO päätyi satakuntalaisen Megavoiman ylihinnoittelussa samoille linjoille kuin Sähkömarkkinakeskus. KHO:n päätös tuli syyskuun lopussa.

Megavoiman hinnoittelusta viranomaisille valittaneista ainakaan Patria Vammaksessa ja Outokummussa ei ole vielä päätetty, viedäänkö asia oikeuteen.

Outokummussa Megavoiman hinnoittelusta valitti aikanaan Vammalan kaivos, joka kuuluu nyt osana Outokumpu Miningiin.

Outokumpu Oyj:n energiajohtaja Paavo Monni muistutti, että ratkaisua voidaan hakea myös neuvottelemalla Megavoiman kanssa.

- Ei asiaa tarvitse välttämättä käräjille viedä. Katsomme isompien asioiden yhteydessä, nostetaanko asia pöydälle, hän sanoi.

Patria Vammaksen talousjohtaja Seppo Mustonen puolestaan arvioi, että jatkosta päätettäneen tämän kuun aikana. Hänen mukaansa ensin on tutustuttava kunnolla KHO:n päätökseen.

STT-IA
6.10.2000


Talous -sivulle