Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Etla: Teknologia sekä synnyttää että tuhoaa työpaikkoja



Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tuoreen tutkimuksen mukaan teknologiayritykset ovat lisänneet työllisyyttä merkittävästi laman jälkeen. Ne ovat palkanneet runsaasti myös työttömiä.


Erityisesti laman jälkeisinä vuosina 1994-96 teknologiayritykset ovat luoneet uusia teollisia työpaikkoja muita enemmän. Niissä on myös tuhoutunut työpaikkoja vähemmän kuin alhaisen T&K-intensiteetin yrityksissä.

Teknologiayritykset ovat myös palkanneet työttömiä enemmän kuin alhaisen T&K-intensiteetin yritykset.

Etlan tutkimuksen mukaan on tärkeää huomata, että tarkastelu painottuu laman jälkeisiin vuosiin 1994-96, jolloin Nokia ei ollut vielä nykyisissä voimissaan.

- Tuohon aikaan se kattoi vain muutaman prosentin teollisuuden työllisyydestä - alihankkijaverkosto mukaan lukien toki hieman enemmän.

Toisaalta myös korkean T&K-intensiteetin yrityksissä on tuhoutunut runsaasti vanhoja työpaikkoja ja matalan T&K-intensiteetin yrityksissä on syntynyt uusia työpaikkoja.

- Yrityksen korkea T&K-intensiteetti ei siis ole välttämätön saati riittävä edellytys työpaikkojen synnylle. T&K-intensiivisille yrityksille on tunnusomaista myös työvoiman suuri vaihtuvuus, tutkimuksessa huomautetaan.

Lama- ja elpymisvuosina työpaikat ja työntekijät ovat siirtyneet alhaisen T&K-intensiteetin yrityksistä korkean intensiteetin yrityksiin. Työntekijöiden siirtyminen näyttää tapahtuneen osittain työttömyyden kautta.


Myös toimialan T&K-intensiteetti lisää yrityksen työpaikkoja

Yrityksen T&K-intensiteetin lisäksi myös toimialan T&K-intensiteetti lisää työpaikkojen syntymistä.

Yrityksen oma T&K-intensiteetti on erityisen tärkeä suurille yrityksille, kun taas pienille yrityksille toimialan T&K-intensiteetti on työpaikkojen syntymisen kannalta keskeistä. Johtopäätökset ovat palvelusektorin osalta yleensä samat kuin teollisuudessa.

Yksityisesti rahoitettu T&K-toiminta näyttää lisäävän työllisyyttä yrityksessä. Julkisesti rahoitetun T&K-toiminnan välitön hyöty jää tutkimuksen mukaan jossain määrin epäselväksi.

- Toisaalta, kun julkisella T&K-rahoituksella vahvistetaan toimialan teknologista osaamisvarantoa, luodaan välillisesti samalla toimialan yrityksille edellytyksiä laadukkaiden työpaikkojen synnyttämiseen.


Tekesin tukemat yritykset kehittyneet

Julkista T&K-rahoitusta saaneet yritykset ovat Etlan tutkimuksen mukaan yleensä kasvaneet tuen saamisen jälkeisinä vuosina.

Toimialan teknologinen tietämysvaranto on tärkeä yrityksen tuottavuudelle ja erityisesti pk-yritykset ammentavat siitä tuottavuutta. Koulutettu henkilökunta sekä ylläpitää yrityksen korkeaa tuottavuutta, että kehittää tuotteita ja tuotantomenetelmiä, eli parantaa tulevaa tuottavuutta.

Kansantalouden hyvinvointi ja kilpailukyky rakentuvat tuottavuuden ja teknologisen tason varaan. Suomi onkin suunnannut kasvavan osuuden voimavaroistaan teknologian kehittämiseen. T&K-menojen osuus bruttokansantuotteesta on Suomessa OECD-maiden huippua, yli 3 prosenttia.

Julkista T&K-rahoitusta saaneille yrityksille on tunnusomaista henkilökunnan korkea Koulutustaso, T&K-menot ovat liikevaihtoon suhteutettuna suuret, patentteja tuotetaan runsaasti, työn tuottavuuden taso on korkea ja pääomakanta on henkilömäärään nähden suuri.

On tavallista, että sama yritys saa useana vuonna julkista T&K-rahoitusta, sillä yli 600 yritystä on saanut tukea Tekesiltä vähintään neljä kertaa vuosina 1991-98.

T&K-toiminnan julkista tukea voidaan Etlan tutkimuksen mukaan perustella myös taloustieteen avulla.

Yritysten T&K-toiminta parantaa kansantalouden tuottavuutta ja varsinkin välillinen vaikutusmekanismi on tärkeä. Kukin yritys lisää tutkimus- ja kehitystoiminnallaan toimialansa tietämysvarantoa, josta toimialan yritykset ammentavat osan tuottavuudestaan.

Julkista T&K-tukea suuntautuu pienten ja keskisuurten yritysten lisäksi myös entuudestaan suuriin ja menestyksellisiin yrityksiin.

Talouden kokonaismenestyksen kannalta on Etlan mukaan olennaista, että T&K-panostuksella saadaan tehokkaasti kasvatettua koko toimialan teknologista tietämysvarantoa, josta leviää tuottavaa tietoa yrityksille.

Tiedon leviäminen laajalti toimialan yrityskenttään on erityisen tärkeää pienille ja keskisuurille yrityksille.


Koulutus lisää tuottavuutta

Koulutuksella on Etlan tutkimuksen mukaan kahdenlainen merkitys tuottavuudelle.

Koulutettu henkilökunta kykenee käyttämään tehokkaasti hyödyksi yrityksen sen hetkiset tuotantomahdollisuudet ja ylläpitää näin yrityksen korkeaa tuottavuutta.

Yritykset tarvitsevat koulutettua henkilökuntaa myös kehittämään tuotteita ja tuotantomenetelmiä, eli parantamaan tulevaisuuden tuottavuutta.

Henkilökunnan tekninen osaaminen on tärkeää etenkin teollisuusyritysten tuottavuuden kasvulle eli tulevaisuuden tuottavuudelle. Sen sijaan teknisen koulutuksen välitön vaikutus yrityksen tuottavuuslukuihin on jopa negatiivinen, jos henkilöt ovat poissa välittömästä tuotannosta kehittämässä teknologiaa.

Ei-tekninen osaaminen on puolestaan tarpeellista eritoten palveluyritysten nykyiselle tuottavuudelle, mutta myös niiden myöhemmälle tuottavuudelle.

IA
6.10.2000


Talous -sivulle