Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Selviytymisopas suomalaiseen ruokakulttuuriin

Kuinka syödä kalakukkoa ja säilyä hengissä



Suomalainen ruoka on puhdasta ja hyvää. Näin ainakin väitetään. Mutta lenkkimakkaroineen, mämmeineen ja kalakukkoineen härmäläinen kattaus saattaa ulkomaalaisen silmään näyttää luotaantyöntävän eksoottiselta.


A Survival Guide To Finnish Cuisine For Businesspeople opettaa Suomessa vierailevia käymään rohkeasti vähän arveluttavammankin aterian kimppuun.

Hese Hyvärisen, Marja Nurmelinin ja Timo Mäkelän ruokaopas tutustuttaa ulkomaan elävän huumorin ja Timo Mäkelän veikeiden piirustusten avulla suomalaiseen ruoka- ja juomakulttuuriin. Huumoristaan huolimatta kirja on täynnä asiaa.

Oppaan sivuilla seikkailevat myös suomalaiset suurmiehet. Esimerkiksi viinaksia esitellään suomalaisten sankarien kautta.

Marskin ryypystä vastaa tietysti marsalkka Mannerheim, mutta Kossun mannekiiniksi on piirretty Mika Häkkinen, joka snapsilasi kädessään ei jaksa kiinnostua edes taustalla huristelevasta tulipunaisesta Ferrarista.

Urho Kekkosen paikka on luontevasti kalaosastossa, hernekeittoa esittelee talvisodan tuntematon sotilas.


Ring sausagea joka lähtöön

Yksi kirjan tekijöistä, Hese Hyvärinen, on Makkaraklubin kunniapuheenjohtaja, joten makkarakulttuuri varastaa selviytymisoppaassa ison roolin.

- Suomalaisen miehen erottaa apinasta se, että suomalainen mies osaa grillata paremmin kuin apina, oppaassa väitetään suomalaisten naisten silloin tällöin toteavan.

Makkara ja suomalainen mies kuuluvatkin erottamattomasti yhteen. Lenkkimakkaran (ring sausage) päälle ymmärsi vallan merkillisen hyvin sellainenkin suomalainen peruskallio kuin kirjailija Mauri Sariola, joka makkaran ja ennen kaikkea hyvän sinapin takia jaksoi ajaa "vähän kauemmaksikin".

Opas todistaa, että makkaran saattaminen nauttimiskuntoon on monimuotoista puuhailua. Jopa grilli- ja nuotiomakkara tekotapoineen esitellään kirjassa erikseen.


Kuuma koira suomella

Suomalaista nakkikioskikulttuuria selviytymisopas muistaa kiitettävästi. Ja syystäkin, sillä suomalainen nakkikioski, tuo kaikkien rakastama "nakkari", on etnisen ruoan kehto.

Sillä edes suomalainen kuuma koira ei ole sama kuin kansainvälinen hot dog, vaan persoonallinen lihapiirakan ja makkaran yhdistelmä, joka pyyhkii kosmopoliitilla pullamössöserkullaan lattiaa mennen tullen.

Takavuosien klassikko "kuuma koira suomella", siis lihapiirakka Suomi-makkaralla (Finland sausage), oppaassa kuitenkin jää esittelemättä. Muuten opas toki muistaa Suomi-makkaran olemassaolon.

Kirjassa kerrotaan mitä tapahtuu, kun maailmassa on jäljellä enää kolme suomalaista. He häärivät tietysti nakkikioskin tienoilla. Yksi tekee kuumia koiria, toinen myy niitä ja kolmas ostaa niitä.

STT-IA
6.10.2000


Ajassa -sivulle