Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Öljy saastutti Gotska Sandönin rannat



Öljy on turmellut pahasti Itämeressä Gotlannin saaren pohjoispuolella sijaitsevan Gotska Sandönin saaren rantoja. Ruotsin ympäristöviranomaisten mukaan raskas polttoöljy on saastuttanut 90 prosenttia kansallispuistosaaren rannoista.


Kansallispuiston kannalta katastrofaaliseksi luonnehditun öljypäästön aiheuttajasta ei ole tietoa. Öljylautta havaittiin maanantaina.

Pelastusviranomaisten mukaan saaren rantojen puhdistaminen on työlästä, koska saarella ei ole satamaa ja sen rantavedet ovat matalat. Öljy joudutaan keräämään käsin ja kuljettamaan pois saarelta.

Ruotsin luonnonsuojeluviraston osastopäällikön Monika Stridsmanin mukaan kansallispuistoa kohdannut öljytuho on laajin kautta aikain.
- Tämä on katastrofi kansallispuistolle, hän arvioi.


Paljon kasveja ja kovakuoriaisia

Toistaiseksi saarelta ei ole löydetty kuolleita eläimiä.
- Tähän aikaan vuodesta valtaosa linnuista on muuttanut pois, mutta ne linnut, jotka ovat jäljellä, saattavat tahriutua öljystä, kansallispuiston valvoja Dag Pedersen arvioi.

Gotska Sandön on ollut kansallispuisto vuodesta 1963 lähtien. Leveät hiekkarannat kiertävät matalaa, vajaan 3 700 hehtaarin suuruista saarta. Saarta pidetään ainoalaatuisena muun muassa kasvillisuuden ja runsaan kovakuoriaiskannan takia.

Saarella on luetteloitu 500 kasvilajia, muun muassa orkideoita ja sieltä on tavattu 900 kovakuoriaislajia. Myös harmaahylkeitä oleskelee saaren rannoilla.

Ruotsin rannikkovartiosto havaitsi keskiviikon vastaisena yönä öljylautan myös Öölannin eteläkärjen tuntumassa. Viime viikolla öljyä havaittiin Gotlannin pohjoispään tuntumassa sijaitsevan Fårön vesillä.

Öljypäästöt saattavat olla peräisin laivoilta, vaikka Itämeren rantavaltiot ovat sopineet, että aluksista ei lasketa jäteöljyä mereen vaan se pumpataan satamien vastaanottopisteisiin.

Ruotsin rannikkovartioston mukaan öljypäästöjen aiheuttajaa on hyvin vaikea jäljittää, vaikka öljystä on otettu näytteitä.

STT-IA
6.10.2000


Ulkomaat -sivulle