Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Temppelivuori herättää tunteita



Itä-Jerusalemissa, kaupungin vanhassa osassa sijaitseva Temppelivuori on viime aikoina jälleen ollut maailman huomion keskipisteenä. Alkoivathan sieltä uusimmat yhteenotot israelilaisten ja palestiinalaisten välillä.


Temppelivuoren alueen tekee mielenkiintoiseksi se, että siellä sijaitsee niin juutalaisten kuin muslimienkin pyhiä paikkoja. Paikat ovat aivan lähekkäin, sillä esimerkiksi Al Aksan moskeijasta on matkaa Itkumuurille vain noin 150 metriä.

Vuoren laella kohoaa kaksi moskeijaa: kultakupolinen Kalliomoskeija ja tätä pienempi harmaakupolinen Al Aksa. Molemmat ovat 600-luvulta.

Moskeijoista pyhempänä muslimit pitävät Al Aksaa, joka on heidän kolmanneksi pyhin paikkansa maailmassa Mekan ja Medinan jälkeen.

Islamilaisten vallattua Jerusalemin 600-luvulla he valitsivat Temppelivuoren pyhäksi paikakseen siksi, että se oli jo aiemmin ollut juutalaisten pyhin paikka.

- Kun uskonto vaihtui, niin siitä tuli muslimien pyhin paikka. Sittemmin siihen on liitetty traditio, jonka mukaan Muhammed nousi taivaaseen tältä vuorelta, kertoo Suomen teologisen instituutin pääsihteeri Eero Junkkaala.

Koraanissa puhutaan taivaaseen astumisesta ilman että siinä on mainintaa Jerusalemista.
- Mutta islamilainen traditio sijoittaa taivaaseen astumisen tälle vuorelle, jolloin he ovat sillä saaneet sinetöityä paikan pyhyyden.


Itkumuuri juutalaisille pyhin

Juutalaisille Temppelivuori olisi pyhä paikka siksi, että siellä sijaitsivat heidän kaksi temppeliään. Samalla paikalla kohosi ensin Salomon temppeli ja sen jälkeen toinen temppeli, jonka roomalaiset tuhosivat vuonna 70 jkr.

Juutalaisten kaikkien pyhin paikka maailmassa on Itkumuuri, joka on tämän temppelialueen läntinen muuri. Muurin tekee merkittäväksi se, että sen alimmat kivet ovat toisen temppelin ajalta.

Tällä haavaa Itkumuuri on osa Al Aksan reunusmuuria.
- Tähän kulminoituvat jännitteet usein, koska juutalaisten ja muslimien pyhimmät paikat ovat saman muurin molemmin puolin, Junkkaala kertoo.

Temppelivuori sijaitsee Itä-Jerusalemissa, mutta se on muslimien hallussa, joskaan se ei kuitenkaan ole varsinaisesti palestiinalaisaluetta.

- Jerusalemhan on juutalaisaluetta, mutta Jerusalemin sydämessä on pieni palanen, joka ei ole heidän hallinnassaan, Junkkaala toteaa.

Ennen vuotta 1967 koko Itä-Jerusalem kuului Jordaniaan. Vuoden 1967 sodan jälkeen Israel valtasi koko alueen, mutta islamin pyhät paikat jäivät tavallaan yhteisomistukseen.
- Siellä saavat ketkä tahansa käydä, eikä siinä mitään valtionrajaa ole, Junkkaala huomauttaa.

STT-IA
6.10.2000


Ulkomaat -sivulle