Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Tupakan mainoskielto kaatui EY-tuomioistuimessa



EY-tuomioistuin kumosi torstaina tupakan mainontakiellon. Tuomioistuimen mielestä unionin päätös oli tehty väärällä oikeudellisella perusteella. EU:n terveyskomissaari David Byrne ilmoitti silti komission jatkavan toimia tupakoinnin rajoittamiseksi.


Byrne oli tyytyväinen moottoriurheiluliitto FIA:n aikeeseen lopettaa tupakkamainonnan ja -sponsoroinnin käyttö vuonna 2006.

Saksa ja muutama tupakkayritys olivat valittaneet vuonna 1997 tehdystä päätöksestä. Niiden mielestä päätöksen tavoite oli kansanterveyden suojeleminen, eikä vapaiden sisämarkkinoiden toteuttaminen.

Päätös olisi siten pitänyt hyväksyä yksimielisesti. Saksa ja Itävalta, jotka äänestivät päätöstä vastaan, olisivat voineet estää sen. Direktiivin myötä EU-maat sitoutuivat lakkauttamaan tupakan mainonnan vuoteen 2006 mennessä.

EU-maissa mainonta olisi kielletty julkisilla paikoilla ja tiedotusvälineissä jo ensi vuoden puolivälissä, mutta suuret kansainväliset urheilutapahtumat - toisin sanoen lähinnä formulakisat - saivat jatkoaikaa vuoteen 2006.

Suomessa EU:n mainontakiellolla ei ole suurta merkitystä, koska tupakan mainostaminen kiellettiin kansallisesti jo 1970-luvun lopulla.

Komissio aikoo Byrnen mukaan edelleen jatkaa toimia tupakanmainonnan rajoittamiseksi. Torstain tuomio ei hänen mukaansa estä EU:ta rajoittamasta tupakan mainontaa.

EU käsittelee tälläkin hetkellä uutta tupakkadirektiiviä, joka rajoittaa haitta-aineiden pitoisuuksia ja määrää askeihin suuremmat varoitustekstit. Direktiivillä on määrä myös kieltää "kevyt"-sanan käyttö tupakkaa myytäessä.

- Joka vuosi EU:ssa kuolee 500 000 ihmistä tupakan aiheuttamiin sairauksiin. Lähes kaikki tupakoijat aloittavat alaikäisinä, mainonnan houkuttelemina, Byrne paheksui.


Vapaaehtoinen lakkautus

Kansainvälinen moottoriurheiluliitto FIA ilmoitti tosin jo tuomiota edeltävänä päivänä suunnittelevansa tupakkamainonnasta ja sponsoroinnista luopumista vapaaehtoisesti vuoden 2006 lopussa.

FIA:n neuvosto perusteli ehdotustaan sillä, että vaikka direktiivi kumotaan, tulevat EU:n jäsenmaat ja komissio jatkamaan tupakkamainonnan kieltolinjaa. Toisaalta myös Maailman terveysjärjestö WHO pyrkii rajoittamaan tupakan mainontaa.

Neuvottelut kansainvälisestä tupakanvastaisesta sopimuksesta alkavat Genevessä myöhemmin tässä kuussa. YK-järjestön tavoite on vuonna 2003 sopia maailmanlaajuinen mainonta-, markkinointi- ja sponsorointikielto.

FIA toteaa tiedotteessaan, että näin ollen voidaan olettaa, että ilmapiiri tupakkamainontaa kohtaan on vuoden 2006 lopulla erittäin kielteinen, sekä EU:ssa että muualla maailmassa. Alan on siten syytä alkaa itse sopeutua uuteen tilanteeseen, FIA:n neuvosto totesi.

Komissaari Byrne oli FIA:n ratkaisuun erittäin tyytyväinen. Hän kehotti muita urheilujärjestöjä seuraamaan esimerkkiä.

* * *


Kaikki EU-maat rajoittavat tupakan mainontaa

  • Tupakan mainonta televisiossa tai tupakkayritysten sponsoroimat ohjelmat on kielletty kaikissa EU-maissa jo vuodesta 1989.
  • Neljä maata sallii tupakan mainostamisen elokuvateattereissa; Itävalta, Saksa, Espanja ja Britannia.
  • Ulkomainonta on sallittu Itävallassa, Belgiassa, Saksassa, Kreikassa, Luxemburgissa, Hollannissa ja Britanniassa.
  • Vain Suomi, Ranska, Portugali ja Ruotsi ovat kieltäneet tupakkamainokset lehdissä.
  • Radiomainonta on sallittu Espanjassa ja Britanniassa.
  • Näytteiden jakaminen on kielletty Suomen lisäksi Belgiassa, Ranskassa, Saksassa, Irlannissa, Italiassa, Luxemburgissa ja Hollannissa.
  • Mainonta myyntipisteissä on kielletty Suomessa ja Italiassa.
  • Sponsorointi on kielletty Belgiassa, Suomessa, Ranskassa, Italiassa ja Ruotsissa.


    EY-tuomioistuin valvoo EU:n toimintaa

  • EY:n tuomioistuin sijaitsee Luxemburgissa. Sen tehtävä on valvoa, että EU:n tekemät päätökset noudattavat unionin omia perustamissopimuksia.
  • Tuomioistuimen nimi on EY:n eikä EU:n tuomioistuin, koska sen toimivalta koskee yhteisölainsäädäntöä, ei hallituksenvälistä yhteistyötä kuten EU:n ulkopolitiikkaa tai poliisiyhteistyötä.
  • Tuomioistuin ratkaisee myös EU-toimielinten ja jäsenmaiden väliset riidat. Sen päätöksistä ei voi valittaa.
  • Tuomioistuimessa on kaksi kamaria, ensimmäinen aste ja varsinainen tuomioistuin. Jokaisesta jäsenmaasta on yksi tuomari kummassakin - Suomen nimittämät tuomarit ovat Leif Sevon tuomioistuimessa, ensimmäisessä asteessa Virpi Tiili. Kumpikin on ollut tuomioistuimen jäsen vuodesta 1995.
  • EY:n tuomioistuin on ratkaissut monia suomalaisiakin tapauksia. Esimerkiksi valitus RAY:n monopolista kaatui EY:n tuomioistuimessa.
  • Kansalliset tuomioistuimet voivat pyytää EY:n tuomioistuimelta ennakkoratkaisuja siitä, miten jotakin unionin lainsäädäntöä pitää tulkita. Lausunto sitoo kansallista tuomioistuinta.
  • EY:n tuomioistuin on eri asia kuin Euroopan ihmisoikeustuomioistuin, joka toimii Euroopan neuvoston yhteydessä Strasbourgissa. Ihmisoikeustuomioistuimeen voi valittaa, jos katsoo, että ihmisoikeuksia on loukattu kansallisella tasolla. Ensin on käytävä kotimainen valitustie loppuun.

    STT-IKK
    6.10.2000


    Ulkomaat -sivulle