Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Työministeriöltä ehdotus etnisen syrjinnän ja rasismin vastaiseksi ohjelmaksi



Työministeriö on valmistellut hallitukselle etnisen syrjinnän ja rasismin vastaisen toimintaohjelman. Sen tarkoituksena on tukea ja kehittää toimenpiteitä, joilla edistetään hyviä etnisiä suhteita sekä ehkäistään syrjintää ja rasismia.


Ohjelmaehdotus on lähetetty laajalle lausuntokierrokselle, joka päättyy elokuussa. Tarkoituksena on esitellä lopullinen ehdotus hallitukselle syyskuussa 2000. Kaikkien EU-maiden edellytetään vahvistavan kansallinen toimintaohjelma syrjintää ja rasismia vastaan.

Tutkimukset etnisen syrjinnän ja rasismin ilmenemisestä osoittavat tarpeen ryhtyä toimenpiteisiin kielteisten ilmiöiden torjumiseksi. Viimeaikainen kehitys Euroopassa osoittaa, että jopa pitkäaikaisissa maahanmuuttomaissa rasistisia näkemyksiä edustavat liikkeet ovat saaneet kannatusta.

Asennetyötä on tehtävä koko ajan, etnisen syrjinnän ja rasismin ehkäiseminen on suuri haaste kaikille EU-maille.

Suomi on sitoutunut uudessa perustuslaissaan toteuttamaan ja noudattamaan syrjimättömyyden ja tasavertaisuuden periaatteita.


Syrjinnän vastaisiin toimenpiteisiin sitouduttu hallitusohjelmassa

Myös pääministeri Paavo Lipposen toisen hallituksen ohjelmassa korostetaan hyvien etnisten suhteiden merkitystä ja huomion kiinnittämistä syrjinnän vastaisiin toimenpiteisiin niin lainsäädännössä kuin viranomaisten toiminnassa.

Vaikka hallituksen ohjelmaehdotus on laadittu nykytilanteeseen, se ennakoi uutta kehitysvaihetta. Maahanmuutto tulee kasvattamaan nykyisiä vähemmistöjä, toisaalta ikäryhmien välinen huoltosuhde tulee vinoutumaan voimakkaasti ikääntymisen myötä.

Uskonnollisten ja elämänkatsomuksellisten kysymysten merkitys korostuu monikulttuurisuuden ja maahanmuuttokysymyksen osana.

Toimintaohjelmaehdotuksessa korostuu kansainvälisten ihmisoikeussopimusten ja suositusten sekä EU-käytäntöjen kunnioittamisen ja noudattamisen merkitys kansallisen tason säädösvalmistelussa ja paikallistason toimenpiteissä.

Kaikkien EU-maiden edellytetään suhtautuvan etniseen syrjintään ja rasismiin kysymyksen edellyttämällä vakavuudella. Kyseessä on jatkuva kansallinen sopeutumisprosessi, jossa huolehditaan ihmisten oikeuksista ja ihmisarvosta. Ehdotus painottaa, että vähemmistöillä on sekä oikeuksia että velvollisuuksia, joiden tasapainoa hallituksen ohjelma tukee.


Ohjelma käynnistää toimenpiteitä

Ehdotetuilla toimenpiteillä tuetaan ja edistetään toimintapolitiikkaa, joilla ehkäistään ja vastustetaan etnistä syrjintää ja rasismia kaikissa ilmenemismuodoissaan. Toimintaohjelman painopiste on asetettu vuosille 2000-2003, eli jäljellä olevalle hallituskaudelle.

Ohjelmaluonnos on laadittu siten, että hallitus ehtii käynnistää huomattavan osan ehdotetuista toimenpiteistä.

Toimenpiteet koskevat sekä uusia että maassa olevia maahanmuuttajia, muuttajien toista polvea ja historiallisia etnisiä vähemmistöjä kuten saamelaisia, romaneja ja juutalaisia.

Ehdotuksen piiriin kuuluvat myös paluumuuttajina Suomeen tulevat ulkosuomalaiset perheineen. Ehdotuksen toimenpiteet jakautuvat valtakunnan tason, aluetason ja paikallistason toimenpiteisiin.


Hallinnon käytännöt selvitetään

Ohjelmassa ehdotetaan, että valtakunnan tasolla hallitus antaa eduskunnalle selonteon kotouttamislain toimeenpanosta sekä toimenpiteistä yhdenvertaisuuden ja monimuotoisuuden edistämiseksi. Lisäksi ehdotetaan perustettavaksi syrjintävaltuutetun virka.

Hallinto velvoitetaan edistämään vähemmistöjen rekrytointia ministeriöiden ja hallinnon henkilöstöön, sekä sisällyttämään henkilöstön koulutukseen ja valintakriteereihin kulttuuristen erityispiirteiden tuntemusta, sekä korostamaan suvaitsevaisuuden merkitystä.

Palveluiden ja neuvonnan antamista vähemmistöille pyritään kehitettämään kaikilla hallinnonaloilla. Myös yhteistyötä työelämän osapuolten kanssa syrjinnän estämisessä ja vähemmistöjen ja maahanmuuttajien työllisyyttä edistävissä toimenpiteissä lisätään.

Ministeriöiden, hallinnon ja Kelan käytäntöjä selvitetään selvitysmiehen avulla. Tarkoitus on selvittää onko niissä vähemmistöjen oikeusturvaa heikentäviä tai vähemmistöjä syrjiviä piirteitä. Tutkimustoimintaa resursoidaan ja kehitetään kansallisia ja kansainvälisiä tarpeita varten.

Lakia maahanmuuttajien kotouttamiseksi ja turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseksi muutetaan siten, että paikallistasolla huomioidaan rasismin ehkäisemiseen ja etnisten suhteiden edistämiseen liittyvät asiat. Syrjintäkiellon valvontaan tarvittavaa lainsäädäntöä selvitetään.


Maahanmuuttajat ja vähemmistöt myös voimavara

Aluetasolla ohjelma ehdottaa mm. työvoima- ja elinkeinokeskusten kehittämistä etniseen tasa-arvoon liittyvän osaamisen ja konsultaation palvelukeskuksiksi.

Myös aluetasolla maahanmuuttajien ja vähemmistöjen työllistymistä edistävien keinojen olisi tarpeellista parantaa. Alueviranomaisten yhteistyötä etnisen syrjinnän ja rasismin ehkäisemisessä on niinikään kehitettävä nykyisestään.

Sen lisäksi, että alueilla vaaditaan hallinnollisia toimenpiteitä, nähdään maahanmuuttajat ja vähemmistöt myös voimavarana. Toimenpiteissä ehdotetaan otettavaksi huomioon näiden ryhmien alueiden kehittämiselle antama lisäarvo.

Paikallistasolla ratkaiseva merkitys on toimenpiteillä etnisen syrjinnän ja rasismin ehkäisemiseksi ja hyvien etnisten suhteiden edistämiseksi sekä kotouttamislain toimeenpanossa.

Työvoimatoimistojen, työsuojeluviranomaisten ja kuntien olisi tuettava maahanmuuttajia työmarkkinoilla tarvittavien valmiuksien kehittämisessä. Kuntia koskevat ehdotukset ovat suosituksia, poikkeuksena kotouttamislain asettamat velvoitteet.

VT
7.7.2000


Politiikka -sivulle