Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kroatia murtautumassa sodan varjosta länteen



Uusi aikakausi on alkamassa Kroatiassa. Maa hautasi itsevaltaisen ja kansallismielisen presidenttinsä Franjo Tudjmanin joulukuussa. Opposition vaalivoiton myötä Kroatia on hautaamassa myös Balkanin sodat ja yrittää nyt murtautua länteen ja kansainväliseen yhteisöön.


Parhaassa tapauksessa Kroatian oppositiovoimien valtaanpääsyllä voi olla myös koko Balkania vakauttava vaikutus.

Franjo Tudjman ja hänen johtamansa Kroatian demokraattinen unioni (HDZ) tukivat Bosnia-Hertsegovinan kroaatteja sekä poliittisesti että taloudellisesti.

HDZ:n vaalitappio todennäköisesti merkitsee tuen loppumista ja saattaa pakottaa Bosnian kroaatit yhteistyöhön muslimien ja serbien kanssa Bosniassa.

Kroatian oppositiovoimien poliittisesta linjasta tiedetään kuitenkin hyvin vähän. Kuuden puolueen suurimmassa oppositiorintamassa on erilaisia voimia, joiden tärkein tiedossa oleva yhteinen päämäärä on ollut HDZ:n kaataminen.

Pääministeriksi pyrkivä Sosialidemokraattisen puolueen (SDP) johtaja Ivica Racan toimi Kroatian kommunistisen puolueen pääsihteerinä maan itsenäistyessä Jugoslaviasta vuonna 1991.

Racanin tärkein yhteistyökumppani on hänen aiempi poliittinen vastustajansa, Jugoslavian demokratisoitumista vaatinut Drazen Budisa, jonka kommunistit vangitsivat kukistaessaan "Kroatian kevään" vuonna 1971.

Budisa johtaa oppositiorintamaan kuuluvaa Sosiaaliberaalista puoluetta (HSLS), ja hän on opposition pääehdokas myöhemmin tammikuussa pidettävissä presidentinvaaleissa.


Tudjman teki Kroatiasta presidenttijohtoisen valtion

Opposition tehtävä ei tule olemaan helppo, vaikka puolueet onnistuisivat hautaamaan vanhat kaunat sekä mahdolliset taloudelliset ja poliittiset erimielisyydet. Kroatia on elänyt eristyksissä koko 90-luvun ajan sotaperintönsä ja Tudjmanin kansalliskiihkon takia.

Kroatiaa ei ole hyväksytty neuvottelemaan EU-jäsenyydestä, eikä se ole mukana NATO:n rauhankumppanuusohjelmassa. Maan talous on rapakunnossa, ja kroaatit äänestivät maanantaisissa vaaleissa nimenomaan talousuudistusten puolesta.

Tudjmanin kaudella talouselämä luisui presidentin ja hänen lähipiirinsä haltuun, ja tavalliset ihmiset köyhtyivät.

Ratkaisematta on myös vuonna 1995 Kroatian serbialueilta Serbiaan karkotettujen serbien kohtalo. Racan ja Budisa ovat Tudjmania maltillisempia, mutta hekään eivät välttämättä toivota serbejä tervetulleiksi entisiin koteihinsa.

STT-IA
7.1.2000


Ulkomaat -sivulle