Suomessa on syöty sekä arabialaista suklaatimannaa että pettuleipää
Jokapäiväinen leipä on Suomessa ollut milloin leveä milloin kapoinen. Pettuakin on jouduttu syömään. Nyt erilaisia leipomotuotteita on niin runsaasti, että ostajalle voi helposti syntyä valinnan vaikeus.
Viljalajeja on tunnettu jo tuhansia vuosia, esimerkiksi vehnä
Egyptissä jo runsaat 7 000 vuotta.
Ensimmäiset vilja-ateriat
olivat puuroja, joita kypsytettiin saviastioissa hiilloksella. Kun
puuroa kiehui astiasta kuumille kiville, se kovettui jäähtyessään
kakkaroiksi."Keksittiin" leipä.
Varsinaisen leipurinammatin
arvellaan kehittyneen noin vuonna 2100 eKr. Historiankirjoista
ilmenee, että vanhassa Kreikassa ammatti oli jo hyvin korkealla
tasolla. Tiedetään, että noin 300 vuotta eKr. Ateenan leipurit
osasivat valmistaa ainakin 72 erilaista leipälajia.
Helsingin Leipomoyhdistys juhlii 100-vuotistaivaltaan
Helsingin Leipurinammatinharjoittajain liiton säännöt
vahvistettiin 29. joulukuuta 1899. Silloin perustettu "liitto"
juhlii nyt satavuotistaivaltaan nimellä Helsingin Leipomoyhdistys.
Yhdistys on alallaan vanhin maassamme ja muutamaa kuukautta vanhempi kuin Suomen Leipuriliitto.
Helsingin Leipomoyhdistyksessä on tällä haavaa
viitisenkymmentä jäsentä. Pääkaupunkiseudun lisäksi
yhdistyksen alue kattaa hyvin laajalti eteläistä Suomea
Hangosta Porvooseen. Puheenjohtajana toimii Seppo
Kainulainen.
Jäsenistöön kuuluu mm. helsinkiläinen Oy Fredr. Edv. Ekberg
Ab. Vuonna 1852 perustettu leipomo- konditoria-kahvila on
vanhin maassamme yhtäjaksoisesti toiminut alan yritys.
Perheyrityksen peräsimessä on nyt toimitusjohtaja Otto
Ekberg, jonka isoisän isä aikoinaan perusti leipomon.
Kortinlyöminen oli kielletty leipomossa
- Kaikki työhuoneen koneet ja työkalut on pidettävä hyvin
puhtaina, ja pitää työnjohtajan 5 päivän palkan menettämisen
uhalla tarkoin tätä valvoa. Näin sanotaan vuonna 1905
julkaistuissa leipomoiden järjestyssäännöissä.
Monia muitakin "ukaaseja" annettiin. - Jokainen työntekijä, joka
työhön tullessaan tai työaikana havaitaan olevan päihdyksissä,
vetää sakkoa 1 markan ensimmäiseltä kerralta. Tapauksen
uusiintuessa voidaan hänet erottaa irtisanomatta.
Myöskään tupakoimista ei suvaittu. Se oli ankarasti kielletty
kaikkialla työ- ja varastohuoneissa. Kaikenlainen kortinlyönti oli
samoin pannassa leipomossa ja sen alueella.
Sota-aikana leipä oli sananmukaisesti kortilla
Sota-aika toi meille leipäkortit. Kansanhuoltoministeriö toteutti
27. toukokuuta 1940 leipäviljan kulutuksen säännöstelyn, ja
leipäkortit otettiin käyttöön.
Leipäannosten suuruudet määrättiin päivää ja henkilöä kohti.
Lapsille jauhona 225 g, tuoreena leipänä 300 g. Kevyehkön
työn tekijät saivat jauhona 300 g ja tuoreena leipänä 400 g.
Raskaan työn tekijöiden päiväannos oli jauhona 400 g,
tuoreena leipänä 600 g.
Sallituiksi leipälajeiksi määrättiin tuore ruisleipä,
vehnäruokaleipä, näkkileipä, sekaleipä, graham- ja kahvileipä,
vesirinkelit, keksit, piparkakut, korput sekä leivokset ja
piirakat.
Vuosisadan alussa syötiin turkkilaisia ylimyskonvehteja
1900-luvun alkuvuosina ei leipureilla ollut pulaa hyvistä
aineksista. Vuodelta 1903 peräisin olevassa Leipuri-lehdessä
annettiin monia makeita reseptejä. Niissä mainittu painomitta
naula on noin 425 grammaa.
Turkkilaiset ylimyskonvehdit syntyivät näin.
- 10 naulaa
mantelia hienonnetaan ja paahdetaan yhdessä sokerin kanssa.
Sitte sekoitetaan 10 naulaa sokeria hiljaisella tulella. Tähän
lisätään puoli naulaa kondenseerattua maitoa ja 2/3
marsipaanimassaa ja sen päälle mantelit. Sitte sekoitetaan 2
naulaa palakakaota juoksevassa tilassa. Tällaiset leipomukset
päällystetään puolittain kohtalaisesti imelöidyllä suklaalla.
Arabialaisen suklaatimannan resepti puolestaan oli
seuraavanlainen.
- 100 grammaa agar-agaria liuotetaan 1 1/4
litraan kiehuvaa vettä. Sitte kiehautetaan 5 naulaa sokeria 102
asteeseen. Kun se on alkanut kiehua sekoitetaan siihen 5
naulaa siirappia ja + naulaa riivilöityä palakakaota, 1 naula
hienoksi hakattua paahdettua mantelia ja 2 naulaa rouhittuja
hunajakaakun sisuksia. Kaikki sotketaan sitte yhteen.
Leivokset nimettiin 1800-luvulla usein kuuluisuuksien mukaan
Leivosten nimeäminen kuuluisuuksien mukaan oli muotia
1800-luvulla. Tunnetuimmat niistä ovat meillä edelleenkin
napoleon- ja mazariinileivokset sekä runebergin torttu.
Aleksanterin leivos oli ensimmäinen leivonnainen, joka
Suomessa sai nimensä tunnetun henkilön mukaan. Kyseessä oli
Venäjän keisari Aleksanteri I, joka sai nimikkoleivoksensa 1818.
Mazariini puolestaan on saanut nimensä kardinaalilta ja
napoleonleivos Napoleon III:lta.
Ruotsinkielessä sana "bakelse" esiintyy ensimmäistä kertaa
1642. Tukholman sokerileipurit luettiin aikoinaan taiteilijoihin
kuuluviksi. Ammattikunnaksi he järjestäytyivät 1767.
Sokerileipuriyhdistykseen kuului jäseniä myös Helsingistä,
Turusta, Oulusta ja Vaasasta.
Cajsa Wargin 1755 julkaisemassa keittokirjassa mainitaan jo
voitaikina ja glaseeratut marjaleivokset.
Konditoriauutuudet tulivat 1800-luvun alussa Ruotsi-Suomeen
sveitsiläisten kondiittorimestareiden mukana. Tuolloin sokeri- ja
mantelileipien, marenki- ja kermaleivosten rinnalle ilmestyivät
pienet sveitsiläiset leivokset. Leivokset olivat silloin
päivällisten jälkiruokia. Ne huuhdeltiin alas väkevillä viineillä ja punssilla.
Kun Helsingistä tuli pääkaupunki vuonna 1812, vilkastui
seuraelämä huomattavasti juhlineen ja kutsuineen. Yhteydet
Pietariin ja sen mannermaisiin virtauksiin toivat uusia tuotteita
ja ammattitaitoa leipomoliikkeisiin.
Pietarin lisäksi oppia Wienistä ja Hampurista
Suomalaiset kondiittorit hakivat oppia mm. Pietarista,
Hampurista ja Wienistä. Tällaisena tuliaisena meille saapui mm.
1860-luvulla. Sen luunmuotoisen tuulihattukuoren sisällä
on vanilja-kermakreemi ja päällä suklaakuorrute.
Pietarista saatiin uusia vaikutteita 1880-luvulla, kun leivoksia
alettiin päällystää kermasta, sokerista ja vaniljasta tehdyllä
kinuskilla.
Vanhoihin leivosklassikoihin kuuluvat myös mm. punssileivos,
omenaleivos ja vadelmaleivos.
STT-MH
7.1.2000
Ajassa -sivulle
|