Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Portugali haluaa rajoittaa Solanan roolia



EU:n uusi puheenjohtajamaa Portugali haluaa Suomen tavoin rajoittaa Javier Solanan roolia EU:n ulkopolitiikan johtamisessa. Portugali selvittelee näkemyksiään puheenjohtajakautensa ohjelmassa.


EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan (YUTP) kehittäminen on yksi painopistealueita Portugalin puheenjohtajuuskaudella. EU:n kriisinhallinnan kehittämisestä päätettiin EU:n huippukokouksessa Helsingissä joulukuussa.

Suomen tavoin Portugali suhtautuu kuitenkin epäillen liian näkyvän roolin antamiseen Solanalle, NATO:n entiselle pääsihteerille, joka nykyisin on EU:n ulkopolitiikan "korkea edustaja".

Ohjelmassaan Portugali sanoo luottavansa Solanan tukeen ulkopolitiikan alalla. Suurimman vastuun ulkopolitiikasta kantaa Portugalin mukaan kuitenkin, Amsterdamin sopimuksen mukaisesti, kulloinenkin puheenjohtajamaa.

Jo EU:n erityishuippukokouksessa Tampereella viime lokakuussa oli Portugalin pääministeri Antonio Guterres niitä, jotka aktiivisimmin vastustivat Ranskan ja Saksan kaavailuja korkean edustajan riippumattomasta roolista.


Rauhallinen alku

Portugalin ensimmäinen viikko EU:n puheenjohtajana on sujunut varsin huomaamattomasti pyhien varjossa. Ensi viikon maanantaina toiminta käynnistyy sitten toden teolla, kun komissio tapaa Portugalin hallituksen Lissabonissa.

Ulkopolitiikan lisäksi painopistealueita Portugalin ohjelmassa ovat EU:n laajentuminen, unionin päätöksentekoa ja instituutioita tarkastelevan hallitusten välisen konferenssin aloittaminen samoin kuin työllisyyskysymykset ja taloudelliset uudistukset.

Lisäksi Portugali painottaa Tampereen erityishuippukokouksen seurantaa: EU:n kehittämistä oikeuden, vapauden ja turvallisuuden alueeksi, sekä kansanterveysasioita ja elintarvikkeiden turvallisuutta.

Portugali pyrkii myös ohjelman mukaan kehittämään erityisesti Euroopan turvallisuus- ja puolustusulottuvuutta. Portugalihan on tämän vuoden ensi puoliskon ajan myös Länsi-Euroopan unionin WEU:n puheenjohtaja ja kuuluu NATO:n perustajajäseniin.

Viime syksyn aikana oli EU:n ja NATO:n välillä Brysselin diplomaattilähteiden mukaan yhteydenpito-ongelmia, koska Suomi ei kuulu NATO:on.

EU:n 15 jäsenmaasta kuuluu NATO:on 11. NATO:n ulkopuolella ovat vain Suomi, Ruotsi, Itävalta ja Irlanti.

Koska Suomi ei ole myöskään WEU:n täysjäsen, hoiti WEU:n puheenjohtajuutta vuoden 1999 jälkipuoliskon ajan poikkeuksellisesti Luxemburg.

Yleensä sääntönä on ollut, että EU:n puheenjohtajamaa hoitaa myös WEU:n puheenjohtajuutta. Solana on ollut marraskuusta lähtien myös WEU:n pääsihteeri EU-virkansa ohessa.

STT-MH
7.1.2000


Politiikka -sivulle