Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Työntekijäliitot torjuivat metallin ja rakennusalan esitykset

Tuloneuvottelut alkoivat palkkakiistalla



Tuloneuvottelut käynnistyivät perjantaina työnantajien ja palkansaajajärjestöjen näkemyseroilla palkankorotusten suuruudesta. Sekä Metallityöväen liitto että Rakennusliitto tyrmäsivät heti kättelyssä työnantajien palkankorotusesitykset liian alhaisina.


Työnantajat esittivät perjantaina SAK:laisille liitoille ensimmäiset sopimusesityksensä. Metalliteollisuuden keskusliitto esitti metalliteollisuuteen kustannusvaikutuksiltaan 1,8 prosentin ja Rakennusteollisuuden keskusliitto talonrakennusalalle 1,7 prosentin sopimuksia.

Metalliteollisuuden mukaan esitys on linjassa viime vuosien tuporatkaisujen kanssa. Tarjous tukisi alan kilpailukykyä ja työllisyyttä.

Työnantajapuolella on arvioitu, että työvoimakustannukset nousevat tänä vuonna ilman uusia sopimuskorotuksiakin 0,8 prosenttia mm. liukumien, palkkaperinnön ja työttömyysvakuutusmaksun alennuksen perusteella.

Työnantajapuolen mukaan Suomen työvoimakustannusten nousun pysyisi näin muiden EMU-maiden tahdissa. EU, teollisuusmaiden järjestö OECD ja Euroopan työnantajaliittojen järjestö UNICE ovat arvioineet työvoimakustannusten nousevan ensi vuonna euromaissa noin 2,3-2,6 prosenttia.

Palkansaajien vaateet työajan lyhentämisestä työnantajat torjuvat.

Työnantajien esityksistä on melkoisesti matkaa palkansaajapuolen vaatimuksiin. Metalliliitto ja Rakennusliitto ovat vaatineet kustannusvaikutuksiltaan neljän prosentin sopimuksia. Tästä noin kolme prosenttiyksikköä olisi palkankorotusten osuutta.

Liittojen mukaan suuret näkemyserot palkankorotustasossa johtuvat siitä, että työnantajapuoli on arvioinut hallituksen tukevan maltillisten tulosopimusten syntyä tuloveron alennuksilla.


Veroalen puuttuminen aiheutti näkemyseroja

Metalliliiton puheenjohtaja Per-Erik Lundhin (sd.) mukaan näin alhaisilla esityksillä ei ole rakennettavissa metallialan sopimusta. Hän toivoo työnantajan tulevan maanantain neuvotteluihin "uudella asenteella ja uusilla esityksillä".

Lundhin mukaan työnantajat elävät tupoaikaa, jolloin reaaliansioiden kehitys on voitu turvata veroratkaisuilla ja indeksiehdolla.

- Nyt käytettävissä olevien tietojen mukaan ei valtiovallalla ole mahdollisuutta tulla liittokohtaiseen sopimuskierrokseen omalla verojen ja maksujen helpottamispaketilla, Lundh huomautti.

Metalliteollisuuden keskusliiton toimitusjohtaja Harri Malmberg muistuttaa veroratkaisujen olevan valtioneuvoston käsissä.

- Se on selvää, että jos tehdään sellainen palkkaratkaisu, jota työntekijäosapuoli on esittänyt, niin tämmöistä veroratkaisua ei tule. Mutta jos tehdään sellainen palkkaratkaisu, jota tarjouksessamme esitämme, niin silloin on edellytykset tehdä veroratkaisu. Tehdäänkö se vai ei, riippuu aika monesta asiasta.

Kierroksen ensimmäisiä sopimuksia hakeva Metalliliitto kaavaili alun perin jatkavansa tes-neuvotteluja pitkin viikonloppua. Nyt neuvottelupöytään palataan siis maanantaina.


Työnantaja pohtii tilannetta uudelleen

Myös Rakennusliitto ilmoitti heti perjantain neuvottelujen jälkeen, että palkkatarjous ei kelpaa, ja uusi esitys on saatava seuraavassa tapaamisessa maanantaina.

Liiton puheenjohtaja Pekka Hynösen (vas.) mukaan 1,7 prosentin palkankorotusesitys ei luo pohjaa tuloratkaisulle.

Syynä myös rakennusalan näkemyseroille on ollut se, oletetaanko hallituksen tukevan ratkaisun syntyä tuloverojen alennuksilla vai ei. Työnantaja on Hynösen mukaan tehnyt laskelmiaan veroaleen tukeutuen.

- Meidän käytettävissämme olevien, varsin tuoreiden tietojen mukaan tällaista veropakettia ei ole tulossa, Hynönen sanoi.

Rakennusteollisuuden keskusliiton toimitusjohtaja Terho Salon mukaan työnantajapuoli aikookin vielä harkita tilannetta uudelleen viikonlopun aikana.

- Totesimme, että koska tällaisiin alustaviin verokeskusteluihin ei voida luottaa, joudumme jatkamaan selkeästi liittokohtaisena tes-neuvotteluna.

Sekä Hynönen että Salo katsovat neuvotteluiden edenneen muilta osin hyvin. Tekstikysymyksiä on silti yhä avoinna. Työnantaja ei hyväksy helatorstain jälkeistä lauantaita vapaapäiväksi eikä myöskään monia työasuihin ja varusteisiin liittyviä vaatimuksia.

STT-IA
7.1.2000


Politiikka -sivulle