Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Mahtava tietokone hurmaa Turun yliopistossa



Turun yliopiston tietokoneessa syntyi aina laskuvirhe, kun raitiovaunu ohitti yliopistonmäen! Tällaista kerrotaan tapahtuneen 60-luvun alussa. Silloin suomalaista tiedemaailmaa mullistanut ensimmäinen elektroninen "laskukone" oli käytössä voimavirralla, ja ohiajavat raitiovaunut aiheuttivat siinä jännitevaihtelua.


Kyseinen tietojenkäsittelykoneisto Wegematic 1000 herätti Turun yliopiston päärakennuksessa joulukuun alussa lähes yhtä suurta ihastusta kuin käyttöönottonsa yhteydessä 40 vuotta sitten.

Taannoin ensimmäisen rekisteriajon yhteydessä kehuttiin koneiston kykyjä ja mahdollisuuksia, nyt huokailtiin näyttelyssä ensimmäisen tietokonesukupolven edustajan mahtavaa kokoa ja ulkonäköä.


Merkittävä muutos

Turkulaisten Wegematic merkitsi suomalaisessa yliopistomaailmassa aikanaan murrosta, sillä se tuli korvaamaan perinteistä käsinlaskentaa.

Wegematic oli toinen Suomen yliopistomaailmassa käyttöön otettu elektroninen tietokone. Edelle ehätti ESKO-matematiikkakone, jota rakennettiin kansallisesti 1955 lähtien Suomen Matematiikkakomitean toimeksiannosta. ESKO valmistui vasta 1960 ja joutui pian "museoon" vanhentuneen tekniikkansa takia.

Wegematicin käyttöönottaja, Turun laskukeskus oli perustettaessa maan toinen kaikille tarvitsijoille koneaikaa antava paikka. Laskukeskuksen ja uuden tekniikan hankinnan takana oli tarkoitukseen 1959 perustettu Turun Matematiikkakoneyhdistys.

Yhdistyksessä olivat edustettuina turkulaiset yliopistot ja liike-elämä, jotka yhdessä sovittivat tarpeensa niin, että yksi kone palveli kaikkia käyttäjiään. Tietokoneita oli 1950-60 -lukujen vaihteessa Suomessa alta kymmenen, ja määrän arvioitiin tuolloin riittävän maan konetarpeeksi.


Laite lahjoituksena

Turkulaiselle yliopistomaailmalle ja liike-elämälle löytyi miellyttävästi auttaja. Ruotsalainen Axel Wenner-Grenin säätiö lupasi lahjoittaa koneen, joka palvelisi eri tahojen yhdistettyjä tarpeita. Lahjoitus yliopistolle ja Stiftelsen för Åbo Akademille vahvistettiin 1960. Lahjakoneisto sijoitettiin akateemiseen pyörävarastoon.

Laitteistosta vastasi sovelletun matematiikan ja tietojenkäsittelyalan tutkimussäätiö. Yliopistomaailman ensimmäinen tietokone oli jo käyttöönotettaessa tekniikaltaan vanhentunut, mutta se ehti palvella turkulaista tutkimustyötä neljä vuotta. Saman verran eli sen ympärille synnytetty laskukeskus.

Wegematic palveli kuitenkin hyvin aikanaan luonnontieteiden tutkimusta, tieteellistä laskentaa ja tilastotutkintaa. Koneisto aikaisti selkeästi Turussa kolmen yliopiston tietojenkäsittelyn alkamista.

Yliopistolla sen käyttäjiä olivat tutkijat, sillä opiskelijat pääsivät käsiksi tietotekniikkaan pienessä määrin 70-luvulla ja paremmin vasta 80-luvulla.


Ensimmäistä sukupolvea

Wegematic edusti elektronisena putkikoneena tietokoneiden ensimmäistä sukupolvea. Toisen sukupolven edustajaksi nousi transistorikone mikropiireineen, joiden avulla kehittyi kolmannen sukupolven mikrotietokone.

Suomen ensimmäiseksi elektroniseksi tietojenkäsittelykoneeksi mainitaan Suomen Postisäästöpankin 1958 hankkima kone.

Yliopistomaailmassa Helsingin Teknillinen Korkeakoulu sai ensimmäisen koneensa 1961, Oulun yliopisto 1965 ja Tampere 1967.

STT- IKK
8.12.2000


Ajassa -sivulle