Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Järjestö: Globalisaatio ei jätä tilaa ihmisoikeuksille



Globalisaatio on luonut varallisuutta ja miljoonia työpaikkoja, mutta nykyisessä järjestelmässä ei juuri ole tilaa ihmisoikeuksille tai muille sosiaalisille arvoille, selviää Human Rights Watch -ihmisoikeusjärjestön torstaina julkaisemasta raportista.


Rajojen avautuminen ja markkinoiden vapautuminen on myös luonut uusia ihmisoikeusongelmia. Lapsityövoiman ja palkkojen kaltaisten pitkäaikaisten huolenaiheiden lisäksi on noussut esille muun muassa kysymys kansainvälisten yritysten vastuusta niiden toimiessa maissa, joissa hallitus syyllistyy ihmisoikeusloukkauksiin.

New Yorkissa toimivan Human Rights Watchin yhdestoista vuosikatsaus toteaa, että kansainvälisiä ihmisoikeusstandardeja on kyllä olemassa, mutta niitä ei valvota tarpeeksi tehokkaasti eivätkä ne ole riittävästi sulautuneet osaksi globaalin talouden pelisääntöjä.


Ihmisoikeudet kilpailuetu

Human Rights Watch on sitä mieltä, että ihmisoikeuksien ja demokratian kunnioittaminen on myös hyväksi liiketoiminnalle. Raportti huomauttaa, että muun muassa Nobel-palkittu taloustieteilijä Amartya Sen on tukenut tätä teoriaa jo vuosia.

Raportin mukaan tieto- ja rahaliikenteen kasvu ei välttämättä johda ihmisoikeustilanteen paranemiseen. Esimerkiksi Kiinan ulkomaankauppa on rajussa kasvussa, mutta tämä ei ole vähentänyt maan hallituksen pyrkimyksiä tukahduttaa poliittinen oppositio. Sisällissotaa käyvässä Sudanissa taas öljystä saadut tulot on käytetty sotilasmenojen kaksinkertaistamiseen.

Raportti kuitenkin huomauttaa, että vapaakaupan kritisoijilla on harvoja kannattajia köyhissä maissa, joissa monet pelkäävät kaupan rajoittamisen ihmisoikeuksien nimissä palvelevan vain teollisuusmaiden etua.

Tilanteen korjaamiseksi Human Rights Watch ehdottaa, että Maailmanpankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF kannustaisivat kansallisten ihmisoikeuksia valvovien elimien perustamiseen. YK:lle toivotaan lisää resursseja.

Raportti moittii lisäksi muun muassa Venäjän toimia Tshetsheniassa, Israelin liiallista voimankäyttöä palestiinalaisia vastaan ja Indonesian armeijan poltetun maan taktiikkaa Itä-Timorissa. Myös Yhdysvaltain oikeusistuimet saavat osakseen kritiikkiä.

STT-VT
8.12.2000


Ulkomaat -sivulle