Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Hyvästi Suomen tylsä talvi

Lähde Grönlantiin, luonnon jääkaappiin



Tympiikö vetinen ja synkeä suomalainen syystalvi? Lähde Grönlantiin, jääkarhujen vilpolaan.


Rehellisten pakkasten saarella ei tarvitse miettiä, sonnustautuisiko ulsteriin vai ehkäpä kevyempään asuun. Joulukuussa ilmojen haltija säätää mittarin takuuvarmasti miinuslukemiin.

Maailman suurimman saaren pinta-alasta 84 prosenttia piilottelee jään peitossa. Jäätä kelluu vesissä runsaasti suurina vuorina ja pienimpinä lohkareina.

- Siinä on historian siipien havinaa, kun jäähdyttää nuorta skottiviskiä parituhatta vuotta vanhasta jäälohkareesta, maalailee Heikki Pakarinen, Suomi-Grönlanti-seuran puheenjohtaja.

Mahtisaaren 56 000 asukkaasta 85 prosenttia on eskimoja eli inuiitteja. Romanttisesta myytistä poiketen he eivät asu igluissa.
- Aivan pohjoisessa asuvat polaarieskimot käyttävät igluja tilapäismajoitusta varten metsästysmatkoilla, valaisee Pakarinen.

Jääkarhuja Grönlannissa asustaa 4 800-7 800, eläinten vaelluksista riippuen.


Pohjoisen riista-aitta

Kuinka joku sai ammoin päähänsä ryhtyä asumaan pakastinta muistuttavissa olosuhteissa?
- Ihminen on lajina kyennyt sopeutumaan hyvin vaihteleviin oloihin. Pohjoiset alueet ovat kylmyydestään huolimatta tarjonneet runsasti riistaa ja kalaa, kertoo Pakarinen.

Viikingit asettuivat Etelä-Grönlantiin vuonna 982, jolloin alue oli asumaton. Eskimot ovat vaeltaneet saarelle Kanadasta.

Syvän ironiselta kalskahtavan "Vihreän maan" nimen synnystä on kaksi versiota.
- Legenda kertoo, että "Grönland" olisi ollut viikinki Eerik Punaisen markkinointikikka, jolla hän yritti houkutella asukkaita saarelle, selvittää Pakarinen.

- Todellisuus lienee kuitenkin, että nimi ei ollut huiputusta. Ilmasto oli lämpimämpi noin 1 000 vuotta sitten. Etelä-Grönlanti, joka ei ole Etelä-Suomea pohjoisempana, lienee ollut melko vehreää.


Poski kovana

Joulukuussa Grönlannin keskilämpötilat ovat pohjoisessa -27,9 ja etelässä -3,2 astetta. Tuultakin piisaa. Suurin lokakuussa mitattu tuulennopeus länsirannikolla oli 57,1 metriä sekunnissa. Sydäntalvi koittaa vasta helmikuussa.

Poikkeuksellisten säiden armoilla kannattaa olla varuillaan. Pakarinen muistelee maaliskuista ulkoiluaan Kangerlussuaqissa, kun matkatoveri äkkäsi miehen tuulenpuoleisen posken muuttuneen vitivalkoiseksi.

- Tunnustelin sitä - aivan kova, saatoin koputtaa. Ulkona oli pakkasta miinus 40 astetta, tuulta ehkä 10 metriä sekunnissa.

Saarelta löytyy myös maailman pohjoisin kylä Siorapaluk - suomeksi hiekkaranta. Se sijaitsee 1 362 km pohjoisnavalta.

- Siellä kesän yötön yö kestää neljä kuukautta, joten auringonottoon lienee erinomaiset mahdollisuudet. Tosin jäät lähtevät rannalta vasta heinäkuun lopulla.


Seuralla 50 jäsentä

Tanskan itsehallintoalue Grönlanti on 6,5 kertaa Suomen kokoinen. Nykyasutus on keskittynyt saaren länsirannikolle, jossa sijaitsee 13 000 asukkaan pääkaupunki Nuuk.

Heikki Pakarisen johtama Suomi-Grönlanti-ystävyysseura Uppik on perustettu vuonna 1998, ja jäseniä on nykyisin viitisenkymmentä. Seuraan pääsee täysjäseneksi vain, jos on käynyt paikan päällä.

* * *


Grönlanti on hintava elämysten saari

  • Viikon matka Grönlantiin maksaa noin 10 000 markkaa.
  • Tanskalaisen Artic Adventuren matkoja myy Suomessa Saga Matkat.
  • Matkustaminen Grönlannin sisällä on erinomaisen kallista. Koska maanteitä ei juuri ole, täytyy matkaa tehdä lentokoneella, helikopterilla tai pinta-aluksella.
  • Lentoliput maksavat useita tuhansia markkoja. Lisäksi huono sää aiheuttaa runsaasti viivästymisiä.
  • Kesäaikana voi liikkua vesitse huomattavasti edullisemmin.
  • Helikopterin saa myös omaan käyttöön, tuntivuokrat ovat 5 000-20 000 markkaa.
  • Alusten päivävuokrat ovat 3 200-4 800 markkaa.

STT-IA
8.12.2000


Ajassa -sivulle