Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Johannes Virolainen oli 40 vuotta näkyvä osa Suomen poliittista elämää



Suomen poliittinen johto sekä politiikan muut toimijat pitävät edesmenneen valtioneuvos Johannes Virolaisen elämäntyötä merkittävänä, näkyvänä ja persoonallisena.


Presidentti Tarja Halonen arvioi, että valtioneuvos Johannes Virolainen oli 40 vuoden ajan osa suomalaista poliittista elämää hyvin persoonallisella ja näkyvällä tavalla. Halonen myös muistutti, että Virolainen oli osallisena Suomen sodanjälkeisen hyvinvointiyhteiskunnan rakentamisessa niin suuren puolueen johtotehtävissä kuin hallituksessa ja eduskunnassakin.

- Tässä mielessä uskon, että meillä kaikilla on oikea ikävä hänenlaistaan valtiomiestä, Halonen sanoi.

Keskustan virkavapaalla oleva puheenjohtaja Esko Aho luonnehti valtioneuvos Johannes Virolaisen poismenoa yhden hyvin harvinaislaatuisen elämäntyön päättymisenä. Elämäntyöhön sisältyi hyvin monenlaisia vaiheita.

Ahon mieleen on jäänyt kaikkein vahvimmin se, millainen syvä kunnioitus kansanvaltaa kohtaan Virolaisella kaikissa vaiheissa oli.

- Hän oli ilman muuta myös heimonsa eli karjalaisten johtohahmo, ja karjalaisuus oli hyvin tärkeä osa hänen persoonallisuuttaan, Aho tähdensi.

Keskustan sijaispuheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki korosti Virolaisen tehneen mittavan elämäntyön. Elämäntyö syntyi sekä maanviljelijänä, virkamiehenä, osuustoiminnan luottamushenkilönä, Karjalan heimon puolestapuhujana, poliitikkona että valtiomiehenä.

- Suomi on menettänyt suuren poliitikon, keskusta meille kaikille rakkaan isähahmon, Jäätteenmäki sanoi.

Holkeri: "Parlamentaarikko isolla P:llä"

Pääministeri Paavo Lipposen (sd.) mielestä Johannes Virolainen oli sodanjälkeisen ajan merkittävimpiä suomalaisia. Lipposen mukaan Virolainen joutui toimimaan hyvin vaikeina vuosina ja aikana, jolloin Suomen politiikassa oli paljon ristiriitaisuuksia.

- Epäilen, ettei suomalaiseen politiikkaan saada enää koskaan Virolaisen kaltaisia persoonallisuuksia, Lipponen sanoi.

Lipponen pitää Virolaisen kenties merkittävimpänä ansiona tämän roolia vaiheessa, jolloin aikakausi oli vaihtumassa Kekkosen jälkeiseen kauteen. Yhteistyön perusteet kestivät sekä parlamentarismi kehittyi ja vahvistui Suomessa.

Valtioneuvos Harri Holkeri pitää pitkäaikaista poliittista työtoveriaan Johannes Virolaista parlamentaarikkona isolla P:llä.
- Hänen koko uransa oli suomalaisen yhteiskunnan palvelua ja uskollisuutta omalle aatteelle. Hän edusti myös vahvasti talonpoikaista elämänmuotoa, Holkeri sanoi.

Keskustan europarlamentaarikon Paavo Väyrysen mielestä valtioneuvos Virolainen oli sodanjälkeisinä vuosikymmeninä suuri keskustan uudistaja ja aatteellinen johtaja.

- Hän oli hyvin vaikuttava hahmo varsinkin keskustan puitteissa.


Siunaus ensi viikon perjantaina

Virolaisen muistoksi aiotaan järjestää valtiolliset hautajaiset. Siunaustilaisuus järjestetään Helsingin Vanhassa Kirkossa perjantaina 22. joulukuuta kello 13.00.

Tilaisuuteen osallistuvat muun muassa tasavallan presidentti Tarja Halonen ja pääministeri Paavo Lipponen (sd.). Valtioneuvoston on tarkoitus päättää torstaina valtiollisten hautajaisten järjestämisestä.

Virolainen kuoli Lohjan aluesairaalassa maanantaina aamupäivällä 86-vuotiaana. Hän ehti vaikuttaa Suomen politiikassa yli 40 vuoden ajan 1940-luvun puolivälistä lähtien muun muassa kansanedustajana, eduskunnan puhemiehenä, ministerinä ja pääministerinä.

Ministerinä Virolainen oli vuodesta 1950 lähtien lukuisissa hallituksissa. Keskustapuolueen ja Maalaisliiton puheenjohtajana hän toimi 1960-luvun puolivälistä vuoteen 1980. Virolainen oli keskustapuolueen presidenttiehdokas vuonna 1982.

Virolainen oli koulutukseltaan maa- ja metsätaloustieteen tohtori. Valtioneuvoksen arvon hän sai vuonna 1989.

STT-VT-IKK
12.12.2000


Politiikka -sivulle