Jouluna syödään kinkkua ja kalkkunaa
Kalkkunanlihan kulutus on tammi-lokakuun aikana kasvanut peräti 53 prosenttia. Kalkkuna on siis löytänyt tiensä suomalaisten arkiruokailuun, ja sen uskotaan löytävän paikkansa myös joulupöytään.
Kalkkunan ei arvella kuitenkaan
syrjäyttävän perinteistä joulukinkkua.
- Perheissä on monenlaisia makutottumuksia,
joten sekä pieni kinkku että pieni kalkkunarulla
täyttävät varmasti jokaisen toiveet.
- Uskon, että
kalkkuna valitaan enemmänkin kinkun kaveriksi
joulujuhliin, sanoo Järvi-Suomen Kalkkuna Oy:n
valmistuspäällikkö Heikki Torniainen.
Järvi-Suomen Kalkkuna aloitti toimintansa
Etelä-Savossa viime keväänä. Juvalla
sijaitsevassa tuotantolaitoksessa jalostetaan
kaikki raaka-aineet, ja tänä vuonna siellä
tuotetaan noin 700 000 kiloa kalkkunaa.
Ensi
vuoden tuotantotavoite on 1,5 miljoonaa kiloa, ja
vuonna 2003 tuotantomäärän on laskettu olevan
jo kolme miljoonaa kiloa.
- Vaikka kotimainen kalkkunantuotanto on
kasvanut vajaat 30 prosenttia alkuvuoden aikana,
ei sillä pystytä vastaamaan kokonaiskulutukseen.
Keskimäärin Suomessa syödään tänä vuonna noin
kilo kalkkunanlihaa asukasta kohti.
- Miljoonien
kilojen kalkkunavaje täytetään pääosin Tanskasta
ja Ranskasta tuotavalla kalkkunanlihalla, kertoo
Torniainen.
Yhdysvalloissa, joka mielletään kalkkunan
suurkulutusmaaksi, tätä lintua syödään reilut
kahdeksan kiloa henkeä kohden. Euroopassa
kalkkuna on suosituinta Ranskassa ja Italiassa.
Ranskassa syödään kuusi ja Italiassa viisi kiloa
kalkkunanlihaa henkeä kohti vuodessa. Kärkisijaa
kalkkunankulutuksessa pitää Israel, jossa
jokainen syö keskimäärin 13,5 kiloa kalkkunaa
vuodessa.
Pikkukinkut suosittuja
Kinkkukaupan puolella suuntaus on selkeästi
luuttomampiin ja pienempiin kinkkuihin päin.
- Potkallinen juhlakinkku on kirinyt perinteisen
kinkun ohi, ja aivan luuttomatkin vaihtoehdot ovat
kasvattaneet osuuttaan, sanoo Karjaportin
markkinointijohtaja Pekka Hirvonen.
Hirvonen ei usko jo muutamia viikkoja myynnissä
olleen tanskalaisen kinkun horjuttavan
suomalaisen kinkun kysyntää.
- Koska Euroopassa ei ole enää sianlihan
ylitarjontaa, myös tanskalaisen kinkun hintataso
on noussut viime vuodesta. Näin ollen
tanskalaiset kinkut eivät ole liikkuneet niin
nopeasti kaupan altaista, arvelee Hirvonen.
STT-IA
8.12.2000
Ajassa -sivulle
|