Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







TVT-leikkauksiin jopa vuoden jonot

Leikkauksella eroon virtsankarkailusta



Virtsanpidätysvaivoihin pitkäaikaisen avun tuovaa TVT-leikkausta joutuu odottamaan lähes vuoden, vaikka leikkaus toisi tuntuvia säästöjä sekä potilaille että yhteiskunnalle.


Suuri osa näistä leikkauksesta hyötyvistä potilaista ei osaa edes hakeutua hoitoon, sanoo dosentti Carl-Gustav Nilsson Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta.

Vaikka TVT-leikkauksia on tehty Suomessakin jo viisi vuotta, viimekesäisen tutkimuksen mukaan vain 16 prosenttia naisista tuntee tämän mahdollisuuden.


Ensin kärsitään kymmenen vuotta

Virtsankarkailusta kärsii yli 300 000 naista. Vaikka vaiva haittaa jokapäiväistä elämää huomattavasti, siitä kärsitään usein jopa kymmenen vuotta ennen kuin lopulta hakeudutaan hoitoon, sanoo Nilsson.

Käynti lääkärissäkään ei aina tuo ratkaisua ongelmaan, sillä monet yleislääkärit kehottavat edelleen vain voimistelemaan. Jos vaivasta ei pääse voimistelulla eroon, turvaudutaan vaippoihin ja lääkkeisiin.

TVT-leikkaus oli monelle naiselle nopea keino päästä virtsanpidätysvaivoista eroon. Paikallispuudutuksessa kolmen pienen viillon kautta tehtävä leikkaus kestää vain 20 minuuttia, ja aamulla leikkaukseen tullut potilas pääsee iltapäivällä kotiin.

Leikkaushoidon tulokset ovat olleet viiden vuoden aikana hyviä. Reilusti yli 90 prosenttia potilaista on saanut vaivaansa pitkäaikaisen avun.

TVT-leikkaus sopii erityisesti potilaille, joilla virtsankarkailu liittyy ponnistuksiin esimerkiksi nauraessa, aivastaessa tai yskiessä.


Edullinen hoito kalliiseen vaivaan

Virtsanpidätysvaivojen arvioidaan aiheuttavan Suomessa yhteiskunnalle noin 2-3 miljardin markan kustannukset.

Virtsankarkailu tulee yhteiskunnalle kalliiksi mm. sen vuoksi, että moni muuten kotona pärjäävä iäkäs ihminen joutuu sen vuoksi laitoshoitoon. Yli kolmannes kustannuksista tulee vaippojen käytöstä ja vain noin neljä prosenttia leikkaushoidoista.

Ruotsissa kehitetyn TVT-leikkauksen kustannukset ovat ruotsalaisten arvioiden mukaan noin kolmasosa perinteisen leikkauksen kustannuksista, kun mukaan lasketaan huomattavasti lyhyempi sairausloma.

Julkisella puolella kustannukset ovat kaikkineen noin 10 000 markkaa. Jos potilas menee yksityislääkärin vastaanotolle, leikkaus maksaa 12 000-14 000 markkaa, josta sv-korvausta saa lääkärinpalkkiosta.

Leikkausmenetelmää käytetään jo kaikissa sairaaloissa, joissa ylipäätään tehdään gynekologisia leikkauksia.

STT-IA
8.12.2000


Ajassa -sivulle