Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







EU: Suomen kevennettävä lisää työn verotusta



Suomea kehotetaan keventämään edelleen työn verotusta ja uudistamaan etuusjärjestelmiä työhön kannustavaksi.


Keskiviikkona julkistetuissa EU:n työllisyyden suuntaviivoissa Suomen todetaan keventäneen hieman verotaakkaa, mutta silti työntekijöiden verotusta pidetään korkeana verrattuna EU-maihin keskimäärin.

Huomautukset sisältyvät EU:n ensi vuoden työllisyyssuosituksiin jäsenmaille, joista komissio antoi keskiviikkona esityksensä. Paketin esitteli kreikkalainen työllisyyskomissaari Anna Diamantopoulou.

Suomea kehotetaan tukemaan iäkkäiden työntekijöiden elinikäistä oppimista, jotta he voisivat olla pitempään mukana työelämässä.

Myös sukupuoliseen tasa-arvoon puututaan ja Suomea kehotetaan tarkkailemaan naisten ja miesten työttömyyden eroja. Ongelmaksi katsotaan erityisesti työpaikkojen jakautuminen miesten ja naisten aloihin.


Huolena nuoriso ja pitkäaikaistyöttömät

Komissio muistuttaa Suomea työvoimapulasta tietyillä sektoreilla ja tarjoaa lääkkeeksi lähinnä laadullisia työvoimapoliittisia keinoja. Samalla huomautetaan alueellisista työttömyyseroista.

Suomen työttömyysprosentin katsotaan olevan kokonaisuutena korkea lähinnä rakenteellisten ongelmien takia. Erityisenä huolenaiheena mainitaan nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömyys, joka ei ole kuitenkaan pahimpia Euroopassa.

Suomessa miesten työttömyysprosentti oli heinäkuussa 8,6 EU:n tilastotoimiston Eurostatin mukaan. Naisia oli työttömänä 10,3 prosenttia. Alle 25-vuotiaista nuorista 20,6 prosenttia oli vailla työtä.

Esityksessä todetaan voimakkaan talouskasvun jatkuneen Suomessa viisi viime vuotta, mutta siitä huolimatta tietyt rakenneongelmat pysyvät.

Työministeriölle suositukset eivät tulleet yllätyksenä. Työmarkkinaneuvos Jussi Toppila huomauttaa suositusten olevan viime vuoden kaltaisia.

Myös vuosi sitten Suomea kehotettiin toimiin työn verotuksen keventämiseksi ja eläkkeelle siirtymisen hidastamiseksi sekä vähentämään työmarkkinoiden jakautumista miesten ja naisten aloihin.

Ensi vuoden budjettiesitykseen kaavailtu tuloverotuksen kevennys on ollut komission tiedossa, sillä ministeriöt lähettivät asiasta komissiolle selvityksen budjettiriihen jälkeen.

Työn verotusta suositeltiin kevennettäväksi myös Belgiassa, Tanskassa, Saksassa, Ranskassa, Itävallassa ja Ruotsissa.

Suositukseen etuusjärjestelmien uudistamisesta sisältyy Toppilan mukaan useita tekijöitä kuten marginaaliverotus, sosiaaliturvajärjestelmä, päivähoito, työttömyysturva ja eläkejärjestelmä.

- Etuuksia koskevan suosituksen yleisenä tavoitteena on tehdä työnteosta kannattavampaa, Toppila toteaa.


Suomessa naiset mukana työelämässä

Ministeriö valmistelee parhaillaan tasavertaisen työelämän hanketta, joka lähtee liikkeelle peruskoulujen opetussuunnitelmista. Vuosia kestävän hankkeet tarkoituksena on tehdä toisen sukupuolen perinteisesti edustamat ammatit kiinnostavammaksi.

- Ero on perinteisesti suuri niissä maissa, joissa naiset osallistuvat paljon työelämään. Esimerkiksi Suomessa lastenhoito tehdään palkkatyönä, kun useissa muissa lapsia hoidetaan enemmän kotona, Toppila huomauttaa.

Jäsenmaat saavat suositukset nyt toisen kerran. Linjaukset viedään jäsenmaiden käsittelyyn ministerineuvostoon, ja ne on määrä vahvistaa ne marraskuun lopulla. Yhteinen työllisyysraportti annetaan Nizzan EU-huippukokoukselle joulukuussa.

Eniten huomautettavaa oli Kreikan osalta. Kreikka sai viisi suositusta. Maassa todetaan olevan EU:n yksi alhaisimpia työllisyysasteita, 55,5 prosenttia.

Työttömyyden todetaan kasvaneen etenkin naisten ja maahanmuuttajien osalta. Tarkkaa Kreikan työttömyysprosenttia ei löydy edes Eurostatin tilastoista.

STT-MH
8.9.2000


Politiikka -sivulle