Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Vähärasvainen kalkkuna käy monenlaisiin aterioihin



Kalkkunanliha on löytämässä tiensä myös suomalaisiin ruokapöytiin. Parisen vuotta sitten meillä syötiin vain 200 grammaa kalkkunaa asukasta kohti. Nyt kulutus on kohonnut jo reiluun kiloon vuodessa. Kuudessa vuodessa määrä noussee jo neljään kiloon.


- Kalkkunanliha sisältää runsaasti proteiinia, kalkkia, B-ryhmän vitamiineja ja monia kivennäisaineita, mutta vähän rasvaa, sanoo kuluttajaneuvoja Liisa Laukkanen.

Kokonaisessa kalkkunassa on rasvaa vain 5,4 prosenttia ja fileessä ainoastaan yksi prosentti.

Marinoiduissa kalkkunatuotteissa marinadi lisää raa`an tuotteen rasvapitoisuutta. Liisa Laukkanen muistuttaa kuitenkin, ettei liha paistettaessa ime rasvaa.

Marinointi ei kohota kypsän lihan rasvapitoisuutta, mikäli pannulle irronnut rasva jätetään syömättä.


Kalkkunasalaatti

4 annosta

  • 350 g kypsää kalkkunan paistia viipaleina tai suikaleina
  • pieni purjo
  • 200 g keittokinkkua
  • 200 g vähärasvaista juustoa
  • 2 keitettyä kananmunaa
  • 2 tomaattia
  • viinirypäleitä
  • lehtisalaattia

Leikkaa purjo, kalkkunan lihat ja kinkku ohuiksi ja juusto paksuhkoiksi suikaleiksi. Kuori ja leikkaa munat sekä tomaatit lohkoiksi. Huuhdo ja aseta salaatinlehdet tarjoiluastiaan. Kokoa salaatti lehtien päälle.

Korista viinirypäleillä tai kirsikkatomaateilla. Tarjoa ranskalaisen tai italialaisen salaatinkastikkeen ja hiivaleivän kanssa.


Kalkkunakiusaus

4 annosta

  • 300 g kalkkunajauhelihaa
  • öljyä paistamiseen
  • suolaa, mustapippuria
  • 1 pss peruna-sipulisekoitusta
  • 2 dl ruokakermaa (15 %)

Ruskista jauheliha ja mausta. Voitele uunivuoka. Kaada puolet jäisestä perunasipulisekoituksesta vuokaan ja sen jälkeen ruskistettu jauheliha. Laita loppu perunasipulisekoitus päällimmäiseksi. Kaada ruokakerma vuokaan ja paista 200 asteessa 45 minuuttia.


Rapeat kalkkunaleikkeet

  • noin 350 g kalkkunan paistipihviä
  • 1 tl suolaa
  • 0,5 tl valkopippuria
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 2 kananmunaa
  • 1 rkl vettä
  • 100 g korppujauhoja
  • öljyä paistamiseen

Mausta leikkeet ja kääntele jauhoissa. Vatkaa kananmuna ja vesi kunnolla sekaisin ja kasta leikkeet siinä ja sitten korppujauhoissa.

Kuumenna rasva paistinpannussa melko kovalla lämmöllä. Nosta leikkeet pannulle ja ruskista 2-3 minuuttia.

Katkaise virta levystä ruskistamisen puolivälissä. Käännä leikkeet ja ruskista niitä toiseltakin puolelta 2-3 minuuttia. Valmistusaika 25 minuuttia.


Persikkakalkkuna

4 annosta

  • 300 g kalkkunan fileesuikaleita
  • öljyä paistamiseen
  • 170 g tuoreita herkkusieniä
  • 200 g tuorejuustoa
  • 2 dl persikan mehua
  • 100 g säilykepersikkaa
  • rosmariinia

Ruskista suikaleet öljyssä ja lisää herkkusienet. Anna sienten pehmetä vähän aikaa, sekoita tuorejuusto pannulle ja lisää neste. Kuumenna ja lisää lopuksi kuutioitu persikka. Ripottele pinnalle rosmariinia. Tarjoile pastan ja kasvisten kanssa.


Kalkkunapiiras

4 annosta

Pohja:

  • 125 g voita/margariinia
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/4 dl kylmää vettä

Täyte:

  • 300 g kalkkunan fileesuikaleita
  • 1 purjo
  • 150 g juustoraastetta
  • 2 kananmunaa
  • 2 dl maitoa tai ruokakermaa

Voitele vuoka. Nypi rasva, vehnäjauhot ja suola ryynimäiseksi seokseksi. Lisää joukkoon vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Tee taikinasta pallo ja pane se kelmuun käärittynä tunniksi kylmään.

Ruskista fileesuikaleet kevyesti ja lisää purjo.

Taputtele taikina vuoan pohjalle (halk.28 cm). Pane kalkkunasuikaleet ja juustoraaste taikinalevyn päälle. Vatkaa kananmunat rikki, sekoita kerma seokseen ja kaada vuokaan. Kypsennä 225 asteessa 30-35 minuuttia.

Kevyempi pohja piiraaseen

  • 3 dl vettä
  • 0,75 dl öljyä
  • 3 dl kaurahiutaleita
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2 munaa

Sekoita veden joukkoon öljy ja sen jälkeen kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi seokseksi ja lisää lopuksi munat. Taikinasta tulee pellillinen piirasta. Täytettä tarvitaan kaksinkertainen määrä.


Kalkkunapizza

  • 2 dl vettä
  • 25 g hiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl öljyä
  • 6 dl vehnäjauhoja, osan voi korvata graham- tai ruisjauhoilla

Täyte:

  • 300 g kalkkunajauhelihaa
  • öljyä paistamiseen
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1/2 tl suolaa
  • 50 g metwurstia suikaleina
  • 1 prk tomaattipyrettä
  • (8 mustaa oliivia)
  • 2 dl juustoraastetta
  • oreganoa, rakuunaa tai basilikaa

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva siihen. Lisää suola, öljy ja jauhot. Alusta taikina ja kohota 10 minuuttia.

Taikinan kohotessa ruskista jauheliha pannulla ja mausta. Kaulitse taikinasta yksi iso pizza tai 4 pientä. Levitä tomaattipyre pohjalle ja sen jälkeen jauheliha, metwursti ja oliivit.

Ripottele pinnalle juustoraaste ja paista 225-250 asteessa 10-15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

STT-IA
8.9.2000


Ajassa -sivulle