Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Nykytekniikan mahdollisuudet synnyttävät uudenlaisen demokratian

Otakantaa.fi -projektissa nuoret herättävät kansalaiskeskustelua



Tietotekniikka uudenlaisen keskusteluyhteyden mahdollistajana konkretisoituu valtiovarainministeriön www-sivuilla toimivassa otakantaa.fi-keskustelufoorumissa.


Foorumi on luovutettu syys- ja lokakuun ajaksi tulevaisuusvaliokunnan koolle kutsuman nuorisoryhmän käyttöön. Valiokuntaneuvos Paula Tiihonen tulevaisuusvaliokunnasta toivoisi uudenlaisen poliittisen kulttuurin syntyä nykytekniikkaa hyödyntäen.

Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta on yhteistyössä Suomen Nuorisosyhteistyö Allianssi ry:n kanssa valinnut valiokunnan Nuoret tulevaisuuden tekijät -nuorisofoorumiksi 22 nuorta.

He saavat nyt hoitaakseen myös otakantaa.fi -keskustelufoorumin. Nuoret ovat eri ikäryhmistä, asuvat eri puolilla Suomea ja heidän koulutustaustansa vaihtelee suuresti.

Keskustelun teemaksi nuoret tulevaisuuden tekijät ovat valinneet työn tulevaisuuden eri näkökulmista.


Suorat kontaktit mahdollisia

- Tausta tämän tyyppiselle projektille löytyy jo edellisen tulevaisuusvaliokunnan ajalta. Olemme tulevaisuusvaliokunnassa valinneet kaksi kohderyhmää, ikääntyneet viisaat ja nuoret, Paula Tiihonen sanoo.

- Vuorineuvoksille ja professoreille on järjestetty useita seminaareja. Nuorten kohdalla perusidea on "nuoret nettiin" -hanke. Jo pidempään ollaan kehitetty projektia osallistumismahdollisuuksien parantamiseksi muun muassa teledemokratian avulla, Tiihonen kertoo.

- Vuosi pyydettiin rahaa hankkeelle, mutta sitä ei saatu. Kun valtiovarainministeriöllä oli jo otakantaa.fi-projekti, lähdimme siihen mukaan, hän jatkaa.

Tiihonen kertoo, että otakantaa -keskustelufoorumissa kansalainen pääsee tekemään konkreettisia ehdotuksia päättäjille.
- Aiheita ovat esimerkiksi säästövinkit talouksille ja budjettivinkkejä hallitukselle. Ihmiset ovat innostuneet projektista.

- Allianssin kautta keräsimme erilaisia nuoria ympäri Suomen hoitamaan foorumia kahden kuukauden ajaksi.

Tiihosen mukaan sisältö korostuu hankkeessa, vaikka tekniikkaakin tarvitaan.

- Aluksi ei ollut tarvittavaa tekniikkaa. Mutta parin viikon päästä, keskiviikkona 20. syyskuuta on tunnin On line -keskustelu kello 11-12. Silloin valiokunnan kaikki jäsenet ja lisäjäsenet ovat työhuoneissaan tai kokoushuoneessa tavoitettavissa. Myös suuri yleisö on silloin mukana.

- Kansalaiset edustavat demokratiaa, eduskunta byrokratiaa, ja netti yhdistää, Tiihonen tiivistää osuvasti uudenlaisen keskustelukulttuurin perusidean.


Tekniikka on, sisältöä tarvitaan

Tiihosen mukaan uudet tekniikat tulevat ennemmin tai myöhemmin synnyttämään uudenlaisen poliittisen kulttuurin, jossa suoran osallistumisen merkitys kasvaa.

- Tämänkaltaiset projektit tulevat lisääntymään. Teledemokratian mahdollisuuksia selvitetään koko ajan, esimerkiksi suorien äänestysten toimivuutta.

- Erityyppiset kansalaiskyselyt ovat mahdollisia, kun Suomen kännykkä- ja PC-tiheys ovat maailman huippua. Monenlaisia sovelluksia on jo tullutkin muun muassa verkkoon, Tiihonen toteaa.

Hänen mukaansa kyse on ennen kaikkea sisällöstä.
- Kyse ei ole vain uudesta tekniikasta, vaan aidosta sisältöprojektista. Tällä alalla on ilmennyt vähän asenneongelmia. Pitäisi nähdä asian tärkeys. Suoran demokratian osuus tulee joka tapauksessa kasvamaan.

- Tarvittava tekniikka on nykyisin helposti saatavissa, ja sillä varmistetaan onnistuminen, Tiihonen toteaa.


Nuoret aktiivisia, politiikkaa vierastetaan

Poliittinen toiminta ei viime aikoina ole houkutellut nuoria. Vaikka kunnallisvaalit lähestyvät, nuorten keskuudessa politiikan arvostus on alamaissa.

Asia ei kuitenkaan ole yksiselitteinen. Kuten otakantaa-projektin suosiokin osoittaa, yhteiskunnalliset asiat kiinnostavat nuoria. Lähinnä vierastetaan puoluepolitiikkaa.

Tiihonen kertoo, että nuoret ovat olleet mukana erilaisissa tulevaisuusvaliokunnan projekteissa aiemminkin.

- Yhteistyötä on ollut. Esimerkiksi nuorisoparlamentteja on perustettu jo joitakin vuosia sitten. Jo edellisen valiokunnan aikana oli muun muassa Politics ja Internet -projekti.

Tiihosen mielestä nuorten poliittinen kiinnostus olisi herätettävä juuri uudenlaisten toimintatapojen myötä.

- On vaan jaksettava tehdä työtä sen eteen, että nuoretkin ymmärtäisivät demokratian merkityksen.

- Tällä projektilla ei kuitenkaan ole suoraa yhteyttä kunnallisvaaleihin, vaikka tietenkin toivotaan kiinnostuksen lisääntyvän, Tiihonen toteaa.


Puolueiden perinteiset toimintatavat vanhentuneita

Koko hallituksen tietoyhteiskuntastrategian yhdeksi päämääräksi on Suomessa asetettu kansalaisten ja päättäjien välisen vuorovaikutuksen parantaminen ja toimivampi lähidemokratia.

Tulevaisuusvaliokunnan painotukset ovat selvästi uudenlaisen ajattelutavan sisäistämisessä. Paula Tiihonen ei niinkään moiti poliitikkoja tietoyhteiskuntavalmiuksien puutteesta, vaan peräänkuuluttaa mahdollisuuksien hyödyntämistä.

Hänen mukaansa perinteinen puolueiden toimintatapa ei houkuttele vaikuttamaan.
- Nyt meneillään olevassa projektissa nuoret ovat määrittäneet keskusteluaiheet, mutta kuitenkaan nuoria ei juuri ole mukana politiikassa.

- Pitäisi myöntää ettei vanha puolueiden tapa toimia enää päde. Miksi poliittisen yhdistyksen pitäisi kokoontua kerran kuukaudessa, kun nykytekniikkaa mahdollistaa osallistumisen missä vain, Tiihonen kyselee.

Valtiovarainministeriön keskustelufoorumi www.otakantaa.fi avattiin helmikuussa. Se on osa Uusi tietotekniikka ja kansalaisen vaikutusmahdollisuudet -hanketta, jonka tehtävänä on lisätä kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia ja osallistumista.

MIKKO LAITINEN
8.9.2000


Kotimaa -sivulle