Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Monia teknologiayhtiöitä myytiin takaisin elokuussa

Ulkomainen omistus lähestyy puolta pörssin osakkeista



Aldata Solutionin osake-enemmistö siirtyi elokuussa ulkomaille. Aldatan osakkeista 11,7 prosenttia myytiin Arvopaperikeskuksen keräämien tietojen mukaan elokuussa ulkomaille. Kaupat nostivat ulkomaisen omistuksen yhtiössä 57,9 prosenttiin.


Ulkomaisessa omistuksessa olevien pörssiyhtiöiden määrä nousi elokuun lopussa 15 yhtiöön.

Pörssin teknologiahuuman laantuminen heijastui lukuisten teknologiayhtiöiden osakkeiden myyntinä Suomeen.

Palanneet osakkeet vastasivat useimmissa yhtiöissä yhtä-kahta prosenttia niiden kaikista osakkeista. Telesten ulkomainen omistus kasvoi kuitenkin 3,8 prosenttiyksikköä 63,1 prosenttiin.

Ulkomaisen omistuksen osuus kaikista pörssiosakkeista kasvoi elokuussa 0,3 prosenttiyksikköä ja nousi 46,2 prosenttiin.

Joulukuun lopusta ulkomaisen omistuksen osuus ulkona olevista pörssiosakkeista on kasvanut 12,6 prosenttia. Mikäli kehitys jatkuu samaan tahtiin, siirtyy noteerattujen osakkeiden enemmistö tänä vuonna ulkomaiseen omistukseen.

Helsingin pörssin markkina-arvosta oli elokuun lopussa ulkomaisessa omistuksessa 69,6 prosenttia eli 1,3 prosenttiyksikköä vähemmän kuin heinäkuun lopussa. Tämän vuoden aikana osuus on kasvanut 4,4 prosenttiyksikköä.

Ulkomaisen omistuksen markkina-arvo oli elokuun lopussa 236,6 miljardia euroa, kun koko pörssin kapitalisaatio samaan aikaan oli 339,9 miljardia euroa.

Pörssiä hallitsevan Nokian ulkomainen omistus laski 0,1 prosenttiyksikköä 88,8 prosenttiin. ICL Inviasta 87,3 prosenttia, Stora Ensosta 66,7 prosenttia ja Tamrosta 61,3 prosenttia oli ulkomaisessa omistuksessa.

Elokuun lopussa Tietoenatorin osakkeista oli ulkomailla 57,5 prosenttia, UPM-Kymmenestä 55,2 prosenttia, Amerista 53,7 prosenttia ja Iocoresta 52,5 prosenttia.


Talentum ja Sampo liki 50 prosentissa

Talentumin ulkomaisen omistuksen osuus nousi elokuun lopussa 49,9 prosenttiin. Enemmistörajaa lähestyi myös Sampo, jonka ulkomainen omistus kohosi kuun lopussa 48,1 prosenttiin.

Metson osakkeista oli ulkomailla 46,1 prosenttia. Raision paluu jatkui ja ulkomainen omistus yhtiössä supistui 26,5 prosenttiin.

Pörssiarvoltaan toiseksi suurimman yrityksen Soneran osakkeista 0,9 prosenttia palasi elokuussa Suomeen ja ulkomainen omistus yhtiössä laski 34,6 prosenttiin. Elisa Communicationin ulkomainen omistus lisääntyi 0,4 prosenttiyksikköä 28,3 prosenttiin.

Jot Autiomationin osakkeista palasi takaisin 0,6 prosenttia ja Perloksesta 0,9 prosenttia. Ulkomainen omistus laski 37,2 prosenttiin ja 35,7 prosenttiin. Eimon ulkomainen omistus supistui 4,2 prosenttiyksikköä 19,0 prosenttiin.

Takaisin Suomeen myytiin prosentin molemmin puolin vaihtelevia määriä mm. Alma Mediasta, Comptelista, EQ Onlinesta, Satama Intereactivesta, Stonesoftista, Saunalahdesta, Tecnomenista, Benefonista, F-securesta, Okmeticista, Novo Groupista, Digital Open Network Environmentista ja Wecan Electronicsista.

Alma Mediasta oli elokuun lopussa ulkomaisessa omistuksessa 33,2 prosenttia, Metsä-Serlasta samoin. Huhtamäki Van Leerin ulkomainen omistus oli 32,5 prosenttia, TJ Groupin 31,0 prosenttia, Koneen 30,8 prosenttia ja Pohjolan 28,2 prosenttia.


Nokian osakkeet 68 % Helsingin pörssiarvosta

Nokian osuus Helsingin pörssin markkina-arvosta oli elokuun lopussa 68,0 prosenttia. Nokian pörssiarvo oli pörssin kuukausitilaston mukaan 231,3 miljardia euroa, mistä ulkomaisessa omistuksessa oli 205,5 miljardin euron osakkeet.

Soneran ulkomaisen omistuksen arvo oli kuun lopussa 9,7 miljardia miljardia euroa ja koko yhtiön pörssiarvo 28,0 miljardia euroa.

Kymmenen pörssiarvoltaan suurimman yhtiön listalla kahdeksan seuraavan yrityksen yhteenlaskettu pörssiarvo oli elokuun lopussa 36,4 miljardia euroa.

Stora Enson pörssiarvo oli 7,9 miljardia euroa, UPM-Kymmenen 7,4 miljardia euroa ja Elisa Communicationin 5,4 miljardia euroa.

Nordic Baltic Holdingin kapitalisaatio oli 4,4 miljardia euroa, Fortumin 3,1 miljardia euroa ja Tietoenatorin 3,0 miljardia euroa. Sammon markkinat hinnoittelivat elokuun lopussa 2,7 miljardiin euroon ja Sanoma-WSOY:n 2,5 miljardiin euroon.

Metson pörssiarvo oli 1,8 miljardia euroa, Pohjolan 1,7 miljardia euroa, Orionin 1,4 miljardia euroa ja Outokummun 1,4 miljardia euroa.

Comtelin pörssiarvo oli elokuun lopussa 2,0 miljardia euroa ja Perloksen 1,8 miljardia euroa. Jot Automationin pörssiarvo oli 1,3 miljardia euroa, F-Securen 1,1 miljardia euroa ja Stonesoftin vajaat miljardi euroa.

Samaan aikaan markkinat arvioivat Koneen arvoksi 1,2 miljardia euroa, Metsä-Serlan ja Metran arvoiksi 1,1 miljardia euroa ja Keskon arvoksi 1,1 miljardia euroa.

STT-MH
8.9.2000


Talous -sivulle