Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Power-Deriva auttaa suojautumisratkaisujen teossa

Sähkökauppaan uusi toimija



Suomen sähkömarkkinoille on tullut uusi yhtiö, joka auttaa sähkön suurostajia, tuottajia ja myyjiä mm. suojautumaan sähkön hintariskeiltä.


Power-Derivan omistavat puoliksi energiayhtiö Pohjolan Voiman palvelukonserni Empower ja neljän suuren maakunnallisen sähköyhtiön omistama Kymppivoima.

Jo nyt markkinoilla toimivista alan riskienhallinta- ja konsulttiyhtiöistä uusi yrittäjä eroaa siinä, ettei se tee itse sähkökauppaa, vaan kauppa tapahtuu täysin sen toimeksiantajien piikkiin.

Hienosti sanottuna se ei ole markkinaosapuoli, vaan se toimii neutraalina ja riippumattomana asiantuntijana asiakkailleen.

Kymppivoiman toimitusjohtaja Sakari Suontaka kertoi, että keskittämällä osaaminen omaan yritykseen toimintaa voidaan tehostaa ja panostaa erikoisosaamiseen.

Sama kehitys on ollut alalla muutoinkin mm. sähköverkon rakentamisessa ja kunnossapidossa. Viime kädessä hyödyn pitäisi näkyä myös tavallisen kuluttajan sähkölaskussa.

Kymppivoima ulkoistaa riskienhallinnan uuteen yhtiöön. Myös Pohjolan Voiman omistajista odotetaan asiakkaita.

Power-Deriva tähtää siihen, että se on jo ensi vuoden aikana markkinajohtaja sähkökaupan riskienhallintapalvelujen myyjänä. Sen kilpailijoita ovat mm. Fortum, Voimatori ja alan meklarit.


Suuret hintaheilahtelut tunnusomaista alalle

Power-Derivalla uskotaan olevan tarvetta, sillä sähkön pörssikaupassa hintavaihtelut ovat poikkeuksellisen suuria.

Kun sääntelykaudelta peräisin olevat pitkät sähkösopimukset ovat vähitellen päättymässä, markkinahinta tulee vaikuttamaan entistä suurempaan osaan sähkökauppaa. Nyt pörssikaupan osuus on 15-20 prosenttia.

Suuri osa "lyhemmistä pitkistä sopimuksista" on päättymässä tänä vuonna. Viimeiset pitkät sopimukset umpeutuvat vuonna 2005.

Sähkön hinta Pohjolan pörssissä heiluu mm. sen mukaan, miten paljon vesivoimaa on käytettävissä. Kun vettä tulee taivaan täydeltä, hinta laskee.

Toisaalta kuten muussakin raaka-ainekaupassa sähköllä käydään johdannaiskauppaa, missä itse tavara ei liiku mihinkään. Silloin voitot syntyvät siitä, että on osannut ennakoida oikein tulevan hintakehityksen.

STT-MH
8.9.2000


Talous -sivulle